גוגל השיקה את הספריה המקוונת
מדובר בשלב הראשון במפעל הסריקה השאפתני של כ-15 מיליון ספרים מחמש ספריות גדולות בארה"ב. הספרים שהועלו לרשת אינם כוללים תכנים המוגנים בזכויות יוצרים עקב התנגדות בעלי הזכויות
גוגל השיקה היום (ה') רשמית את מאגר הספריה המקוונת - הכולל ספרים שלמים ומסמכים שנסרקו והועלו לרשת. בשלב זה, הועלו לרשת רק ספרים ישנים אשר אינם מוגנים בזכויות יוצרים, שנסרקו מחמש ספריות גדולות בארה"ב, בהן הספריה של אוניברסיטת הארוורד, מישיגן, אוקספורד סטנפורד והספריה הציבורית של ניו יורק.
בין הספרים רומנים של הנרי ג'יימס, ספרי היסטוריה המתעדים את מלחמת האזרחים בארה"ב, מסמכים על מהלכים של הקונגרס וביוגרפיות. גוגל מסרה שהעלאת התכנים, הזמינים בכתובת print.google.com, היא השלב הראשון בפרויקט השאפתני, שהושק בחודש דצמבר, 2004.
במה מדובר?
פרויקט הספריה הגלובלית של גוגל עוסק בהמרת 15 מיליוני ספרים לפורמט דיגיטלי, על מנת שיהיו זמינים לחיפוש חינם ברשת. גולשים יוכלו לחפש מילות מפתח בספרים ולקרוא בהם - חינם, אך ייחשפו לפרסומות. תוצאות החיפוש יוצגו במסגרת מנוע החיפוש הרגיל של גוגל.
התכנים שייסרקו אינם כוללים ספרות אקדמית בלבד ויכללו גם רומנים, שירה, ספרות תיעודית, פוליטית ואמנות, נמסר מאוניברסיטת אוקספורד. היעד הוא להעשיר את האינטרנט (ואת גוגל) בתכנים איכותיים שרובם אינם זמינים כיום ברשת, אשר יהיו ניתנים לחיפוש במקום אחד.
גוגל אחראית על הסריקה והדיגיטציה של עשרות אלפי דפים ביום בכל ספריה. אנשי החברה סורקים ספרים ומסמכים בספריות באמצעות סורקים מתקדמים ומהירים.
בחודש אוקטובר גוגל הכריזה כי Google Print זמינה כעת גם בצרפת, גרמניה, הולנד, אוסטריה, שוויץ, איטליה, בלגיה וספרד. גולשים במדינות אלה יכולים לחפש ספרים בשפותיהם, באמצעות אתרים מקומיים שהושקו לצורך העניין. אחד האתגרים שיוצבו בפני הסוקרים תהיה ההתמודדות עם המרת תכנים בשפות שאינן אנגלית באמצעות טכנולוגיית OCR.
על פי הערכות, עלות הפרויקט עומדת על כ-150 מיליון דולר (10 דולרים לכל ספר מבין 15 מיליון הספרים והמסמכים הכלולים בהסכם). החברה סירבה למסור כמה ספרים נסרקו עד כה. על פי הצפי, תהליך הסריקה יארך שנים. ספרנים המעורבים בפרויקט מעריכים כי הוא יארך עשור עד 20 שנים לפחות.
פרויקט תחת אש
מנהלי גוגל הציגו את פרויקט הסקירה כמפעל אלטרואיסטי שיקל על אנשים בכל העולם לגשת לאוצרי התרבות. עם זאת, הפרויקט היה נתון תחת אש של מוציאים לאור ומחברים מאז ראשיתו.
למרות שהחברה הצהירה לגבי ספרים המוגנים בזכויות יוצרים, כי תציג לגולשים רק את הקטעים המבוקשים מתוכו ולא תאפשר להוריד ספרים שלמים, בעלי זכויות היוצרים הביעו חשש מפני הפצה פיראטית של התכנים ומפני ניכוס התכנים על ידי גוגל, מבלי לשלם לבעלי הזכויות תמלוגים.
גם גורמי ממשל וספרנים במדינות אירופה, ובייחוד צרפת, תקפו בחריפות את המפעל, אותו תפשו כניסיון אמריקני להשתלט על נכסי צאן ברזל של התרבות האירופית. 19 ספריות לאומיות באיחוד האירופי אף חברו יחד כדי להקים מיזם מתחרה של מדינות אירופה, שתכליתו להעלות לרשת את הספרות האירופית.
בעקבות התנגדות בעלי הזכויות, החברה הכריזה בחודש אוגוסט, 2005, על הפסקה זמנית של תהליך סריקת ספרים המוגנים בזכויות יוצרים, על מנת לספק לבעלי הזכויות שהות להודיע לחברה על ספרים שהם מתנגדים לסריקתם. פסק הזמן הזה תם ב-1 בנובמבר.
איגוד המוציאים לאור בארה"ב, הכולל את מגרו-היל, פירסון, קבוצת פינגווין, סימון ושוסטר ואחרות, התנגד גם למהלך הזה וכינו אותו "ניסיון להפוך את חוקי זכויות היוצרים על ראשם". האיגוד לא הסתפק בכך ובחודש אוקטובר תבע את גוגל בטענה כי מפעל המרת ספרי הדפוס למדיה דיגיטלית של ענקית האינטרנט גורם לחבריו נזק מתמשך, מהותי וחסר תקנה.
גוגל כינתה את התביעה "קצרת רואי", ומסרה כי מפעל הסריקה הוא "מאמץ היסטורי שנועד להפוך מיליוני ספרים לנגישים יותר לאנשים, על מנת שיוכלו לאתרם ולרוכשם".
אגב, יאהו שותפה לפרויקט מתחרה של סריקת ספרים, אשר בניגוד לתוכנית של גוגל, עושה שימוש רק בספרים שפג תוקף זכויות היוצרים שלהם. מיקרוסופט הכריזה לאחרונה על הצטרפות לפרויקט זה.