הצופים - תנועת הנוער הגדולה בישראל
התנועה הכפילה את עצמה וחניכיה מהווים כ-26 אחוזים מתוך 250 אלף החניכים בתנועות הנוער בישראל. במקום השני "הנוער העובד והלומד" ובמקום השלישי - "בני עקיבא". תנועה חרדית אחת בלבד נותרה פעילה במסגרת מועצת תנועות הנוער, לאחר שהאחרות לא עמדו בקריטריונים לקבלת התקציב
תנועת הנוער הגדולה ביותר בישראל היא "הצופים", כך עולה מנתוני מפקד תנועות הנוער שפרסם היום (א') משרד החינוך. בתנועה חברים כ-52 אלף חניכים המפוזרים על פני 170 שבטים ובסך הכל מהווים חניכיה 26.6 אחוזים מכלל החברים בתנועות הנוער השונות בישראל. במקום השני דורגה תנועת "הנוער העובד והלומד" ובמקום השלישי - "בני עקיבא".
מיפקד תנועות הנוער האחרון נערך בשנת 1996, אז מנתה תנועת "הצופים" כמחצית מחבריה כיום. המיפקד שנערך בשנה האחרונה בדק את אומדן גודלן היחסי של תנועות הנוער, בכדי לקבוע את עמידתן בתנאי הסף התקציביים של משרד החינוך. מלבד גודלן, בדק המיפקד מול המדריכים והחניכים גם תנאי סף חינוכיים בתנועה כגון בקיאות במגילת העצמאות, דמוקרטיה, נכונות להתנדב, סולידאריות ואהבת הארץ, מעורבות חברתית, סבלנות ועוד.
בישראל ישנם כיום כ-250 אלף חניכים בתנועות הנוער וכ-20 אלף מדריכים. מהמיפקד עולה כי בשנים האחרונות חלה התחזקות בקרב התנועות הציוניות בעוד התנועות החרדיות נחלשו. למעשה, בפועל נותרה רק תנועה חרדית אחת - "בנות בתיה". התנועות שנעלמו מאז המיפקד האחרון הן "צבאות השם" ו"פרחי הדגל", שלא עמדו בתנאי הסף של משרד החינוך. "הנוער הדתי העובד והלומד" היא התנועה הציונית היחידה שלא עמדה גם היא בדרישות הסף.
תנועת "הצופים" מכילה 170 שבטים בהם כ-5,500 מדריכים צעירים, 300 מדריכים בוגרים ו-350 מדריכים בשנת שירות. מזכ"ל התנועה, ליאור כרמל, אמר היום: "אנחנו נרגשים מהתוצאות ומכך שהתנועה הכפילה את עצמה. זה רק מוכיח כי הטענות שהנוער של היום לא חבר בתנועת נוער ויש לו בראש דברים אחרים, אינן נכונות לגבי תנועת הצופים".
למרות החשש ממשבר פיננסי - התנועות במגמת פריחה
את המקום השני, כאמור, תופסת תנועת "הנוער העובד" עם 21.1 אחוזים מכלל החניכים בישראל, , אחריה תנועת "בני עקיבא" (17.6) ובמקום הרביעי - "בנות בתיה" (11.6). תנועת "השומר הצעיר" מהווה 4.1 אחוזים בלבד מחניכי תנועות הנוער, בדיוק כמו תנועת "עזרא". שאר התנועות: "הצופים הערביים" - 3.3, "האיחוד החקלאי", "המחנות העולים", "מכבי הצעיר" ו"הנוער הלאומי" - 2.5 ותנועת "אריאל" עם 1.8.
פריחתה של כמה מהתנועות מפתיעה, שכן רק לפני מספר חודשים התריעו תנועות הנוער בישראל כי הן מצויות בקריסה כלכלית ועומדות בפני סגירה. מועצת תנועות הנוער, בה חברות כל התנועות המוכרות, פתחה במאבק ציבורי להעלאת תקציבן בשנת 2005 והתריעה כי אם לא ייעשה כך, לא ניתן יהיה לעמוד בנטל.
יו"ר מת"ן - מועצת תנועות הנוער - יניב שגיא: "התוצאות מחזקות בסופו של יום את התנועות הציוניות ההיסטוריות שממשיכות להוות גורם מרכזי לחינוך לערכים בישראל". לדבריו, "מועצת תנועות הנוער תמצא את הכלים והדרכים לתמוך ולסייע לתנועות שנחלשו, כך שיוכלו להתאושש ולחזור בהקדם האפשרי למלוא היקף פעילותן".
נח שלו, מנהל מינהל חברה ונוער, אמר בעקבות תוצאות המיפקד: "אנחנו מתרשמים שהרייטינג של תנועות הנוער נמצא בעלייה לפחות בשנתיים האחרונות. זה בא לידי ביטוי בהתייחסות ובחשיבות כפי ששומעים מבני הנוער ומההורים ויש רושם שכמות הילדים ובני הנוער גבוהה ביותר".
לגבי התנועות החרדיות "פרחי הדגל" ו"צבאות השם" אומר שלו: "התנועות הללו לא עמדו בין היתר בקריטריונים החינוכיים ולא יקבלו מאיתנו תמיכה השנה. גם תנועת הנוער הדתי העובד והלומד לא תיתמך. הן לא נעלמו מהמפה אבל על פי הקריטריונים המחייבים לקבלת תמיכה הן לא עומדות בקריטריונים".