איבריו של הנער הפלסטיני הושתלו בשישה חולים
ליבו של אחמד איסמעיל חטיב, שנורה בקבטיה, הושתל בלבה של ילד בת 12. אונת כבד הושתלה בתינוקת בת חצי שנה ובאשה בת 66. ריאותיו הושתלו בנערה חולת סיסטיק פיברוזיס. כליותיו יושתלו בשני ילדים. אביו של הנער שנהרג: "שרון הזמין אותי ללשכתו כדי להתנצל על הריגתו". הורי הנער קיבלו מענק מעמותת "אדי" בסך 10 אלפים שקלים
איבריו של אחמד איסמעיל חטיב, הנער הפלסטיני בן ה-13 שנהרג מאש צה"ל בקבטיה סמוך לג'נין, נתרמו לשישה חולים. הוריו החליטו לתרום את איבריו "למען קירוב השלום בין העמים". כוח צה"ל ירה ביום חמישי בנער הפלסטיני בעת שהחזיק רובה צעצוע. החיילים סברו שירו בחמוש פלסטיני.
איסמאעיל חטיב, אביו של אחמד, סיפר שקיבל פניה ממשרדו של ראש הממשלה, אריאל שרון, על-מנת להתנצל על הריגת בנו בפגישה בלשכתו. כך דיווחה סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען". לדבריו, "אם הדבר ישרת את הבעיה הפלסטינית ויקדם שלום צודק, אפגש עם שרון ואביא לו מסר של שלום".
בבית החולים "שניידר" בפתח תקווה הסתיימה השתלת ליבו בסמאח ריאד בת ה-12 מהיישוב הדרוזי פקיעין. אונת כבד הושתלה בתינוקת בת חצי שנה באותו בית חולים ובאשה בת 66 בבית החולים "בלינסון". ריאותיו הושתלו בנערה בת 14, חולה בסיסטיק פיברוזיס. כליותיו יושתלו בלילה בילד בן חמש ובילדה בת ארבע.
סמאח, שאצלה הושתל לבו של חטיב, אובחנה בגיל שבע וחצי כסובלת מאי ספיקת לב ובמשך ארבע וחצי שנים היא המתינה להשתלה. אביה, גדבאן ריאד, סיפר ל-ynet כי במשפחה היה ילד נוסף שמת ב-1991 מאי ספיקת לב: "אז לא היו תורמים וענף הרפואה לא היה מפותח. עד עכשיו אמא שלה בהלם ולא מבינה ממה זה קרה ואיך קרה ששני הילדים חלו באותה מחלה".
במהלך השנים בהן סבלה סמאח מאי ספיקת לב היא היתה חלשה מאוד, ולא הצליחה להגיע לבית הספר. האב: "היא היתה עייפה כל הזמן. לבית הספר שלה מובילות 40 מדרגות והיא לא היתה יכולה לעלות לשם. כשהיינו הולכים לבדיקות היית צריך להרים אותה בידיים ומבית הספר שלחו לה חונכת שמלמדת אותה שלושה ימים בשבוע. עכשיו בעזרת השם הגיע התורם מג'נין. כל הכבוד למשפחה שעשתה צעד טוב ונדיר ותרמה את איבריו לתושבי המדינה, מגיע להם צל"ש. כשנצא מבית החולים נגיע אליהם לג'נין, וגם נזמין אותם אלינו לפקיעין".
הוריה של סמאח ליד מיטתה (צילום: עופר עמרם)
בני המשפחה, שמחכים כבר שנים רבות להשתלה, קיבלו כבר באפריל טלפון שמבשר להם שיש תורם לב לסמאח - אבל בסופו של דבר אי אפשר היה לבצע את ההשתלה. "אתמול הגיע המזל שלנו", אמר האב.
לדברי האב, במשך כל השנים שמרה סמאח על אופטימיות וגם לפני שעברה השתלה ביקשה מאביה לחייג עבורה ודיברה עם סבתה ועם אחיותיה ואחיה וביקשה לעודד אותם והביעה ביטחון שהניתוח יצליח והיא תצא בריאה ושלמה. אביה סיפר שהיא נכנסה לניתוח כשהיא מחייכת. לפני זמן קצר החלה סמאח להתעורר מההרדמה, אביה נכנס לחדרה ושאל אם היא מזהה אותו והיא הנהנה בראשה. מבית החולים "שניידר" נמסר שהניתוח הסתיים בהצלחה ושמצבה של סמאח יציב.
גדבאן ביקש לשלוח תנחומים לבני משפחת חטיב: "הם בחרו בדרך הטובה ביותר, לתרום איברים לילדים חולים כמו הבת שלי ולהציל חיים של ילדים ומבוגרים. אני מאחל להם בריאות ושלא ידעו עוד צער".
המשפחה קיבלה 10,000 שקל תרומה מעמותת ההשתלות
יו"ר עמותת אדי לקידום השתלות בישראל, גד בן-דרור, הודיע להוריו של הילד הפלסטיני שהעמותה תעניק להם מעמק של 10 אלפים שקלים "בשל המעשה יוצא הדופן שלהם".
בישראל אין כיום חוק שמסדיר את נושא המענק למי שתורם איברים, אך ישנה הצעת חוק בנושא שנידונה כבר יותר משנה. בעמותת אדי מנסים להאיץ את חקיקת החוק בנושא ובינתיים נותנים מענקים למשפחות שתרמו את איברי יקיריהן מכספי העמותה "אין היום חוק ואנחנו מקווים שהממשלה תסדיר את המצב בהקדם", אומר יו"ר העמותה.
"אנחנו נותנים סכום קטן מכספי קרן חדשה שהוקמה השנה, עד כה היה מקרה אחד שבו נתנו סכום של 20 אלף שקלים ובמקרה אחר נתנו 10 אלפים שקלים. את המענק אנחנו נותנים למשפחות בעלות כרטיס אדי. בגלל מורכבות הסיטואציה, במקרה הזה החלטנו בוועדת חריגים לתת מענק גם למשפחת חטיב. כל החברה נהנית מתרומת איברים ויש חובה מוסרית לחברה להביע הכרת תודה משמעותית שיכולה להתבטא בכסף".
לדברי בן-דרור יש צורך לתת מענק כזה גם לתורם איברים שלא חתם על כרטיס אדי, אבל משום שלעמותה תקציב קטן ומדובר בעמותה וולנטרית, אין לה אפשרות לתת את המענק למי שלא חתם על כרטיס תורם. אחר הצהריים שוחח בן דרור עם דודו של הילד הפלסטיני, מוסטפא מחאמיד, והודיע לו על מתן המענק הכספי "הודיתי להם על המעשה שלהם והוא אמר שהם לא עשו את זה בשביל הכסף. אמרתי לו שזה ברור משום שהם לא ידעו שהם יקבלו מענק מאיתנו".