שתף קטע נבחר

חגיגת עגורים באגמון החולה

יש כחצי מיליארד סיבות מעופפות לבקר באגמון החולה בעונה זו של השנה - כמו שקנאים, חסידות וברווזים - אך העגורים היא אולי הטובה שבהן. 70 אלף מהם מתנהגים ממש עכשיו כמו תיירים במועדון נופש: מרעישים, רוקדים, אוכלים, משכשכים וישנים

סיור באגמון החולה בחודש נובמבר, קצת לפני השקיעה, דומה לביקור בסט צילום של סרט טבע מבית הבי.בי.סי. זוהי אמצע עונת הנדידה, ולקראת שנת הלילה נוחתים מכל עבר אלפי עגורים, המקימים רעש מחריש אוזניים.

 

 

יש כחצי מיליארד סיבות מעופפות לבקר באגמון החולה בעונה זו של השנה - כמו שקנאים, חסידות וברווזים - אך העגורים היא אולי הטובה שבהן.

 

עם בוא הסתיו יוצאים העגורים מביתם שבצפון מערב רוסיה, על גבול פינלנד, למסע ארוך וקשה בדרך לאפריקה החמה. מדי יום הם עפים כ-700 ק"מ, ואת הים השחור, מרחק של למעלה מ-800 ק"מ, הם חוצים במעוף אחד ללא חניות ביניים. 

 

כ-70 אלף עגורים מגיעים מדי שנה לישראל, ובשהותם בעמק החולה הם נהנים מסדר יום קבוע: את הלילה הם מבלים בשינה באגמון, ואת היום הם מעבירים בשטחי המאכל - שדות שהוכשרו במיוחד לצורך זה על ידי חקלאי האזור, שמעדיפים כי הציפורים ישמרו מרחק מהגידולים החקלאיים שלהם.

 

העגורים הם עופות גדולים וזקופי קומה. משקלם כחמישה ק"ג וגובהם כמטר וחצי. הם מתקשרים זה עם זה במספר דרכים, בין היתר בקריאות רמות ובצעדי ריקוד, שכבר שימשו השראה לכוריאוגרפים ולרקדנים בעולם. העיתוי המוצלח ביותר לצפות בהתנהגותם החיננית של העגורים הוא לפנות ערב, טרם שובם אל האגמון לשנת לילה. באמצעות עגלת מסתור, פטנט ייחודי המופעל באגמון החולה, ניתן לחדור כמעט אל לב ליבן של להקות העגורים ולראות מקרוב את התנהלותן.

 

כאמור, העגורים אינם העופות היחידים שעוברים מדי סתיו בעמק החולה. בתקופה זו של השנה חולפות באזור, הנמצא בליבו של ציר נדידה (הבקע הסורי-אפריקני), כחצי מיליארד ציפורים ממינים אפריקאים, אירופאים ואסייאתים. מרביתן ציפורים קטנות, כגון עלוויות, סיבכיים, חטפיות ופפיונים, אך אליהן מצטרפים יותר ממיליון דורסים, כ-60 אלף שקנאים, המוני חסידות, ברווזים ועוד. בסך הכל נמנו בשנים האחרונות בעמק החולה כמעט 400 (!) מינים שונים של ציפורים, בשלל גדלים, צבעים וציוצים. סרט טבע כבר אמרנו, לא?

 

איך מגיעים וכמה זה עולה

 

קרן קיימת לישראל, שמנהלת את אגמון החולה מפעילה במקום מרכז מבקרים הכולל תחנת מידע, מזנון, חנות מזכרות וסרטונים על החולה. אין להכניס מכוניות לשטח האגמון (למעט רכבי נכים בתיאום מראש), ויש להשאיר את כלי הרכב בחניון המסודר.

 

הכניסה לאגמון אמנם בחינם, אך אם אינכם רוצים לצעוד מרחק של כ-10 ק"מ (הלוך ושוב, כולל הקפת האגמון), תיאלצו לשלם כדי להיעזר באחד מאמצעי התחבורה שמציע האתר: שירות היסעים (שאטלים) במחיר של 22 ש"ח לאדם, קלנועית חשמלית לשניים עד שמונה אנשים במחיר של 140 - 300 ש"ח, או אופניים - 50 - 110 ש"ח. סיור מודרך בעגלת מסתור יעלה 50 ש"ח לאדם, ומחירו של שיט בסירות אקולוגיות בתעלות האגמון הוא 90 ש"ח לסירה (3-4 אנשים).

 

בסופי שבוע בחודשים נובמבר ודצמבר מתקיימים באגמון גם סיורים מודרכים בנושאים שונים. פרטים מלאים באתר האינטרנט ובטלפון 6817137 - 04.

 

איך להגיע: פונים מזרחה מכביש 90 (ראש פינה - קרית שמונה), בצומת המנפטה, 4 ק"מ צפונית לשמורת החולה.  

 

צילום וידאו: דני דגן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה טלמון
תצפית נינוחה
צילום: דפנה טלמון
צילום: הדורם שיריחי, באדיבות החברה להגנת הטבע
חסידה בתעופה
צילום: הדורם שיריחי, באדיבות החברה להגנת הטבע
צילום: איי פי
שקנאים במים
צילום: איי פי
צילום: אפי שריר
סירות אקולוגיות
צילום: אפי שריר
צילום: דוד הכהן
אופניים
צילום: דוד הכהן
מומלצים