שתף קטע נבחר
 

ערב-הסעודית מצטרפת לארגון הסחר העולמי

אחרי 12 שנות משא-ומתן, ולמרות החרם על ישראל - יושלם בעוד חודש תהליך הפיכתה למדינה ה-149 בארגון

בתאריך 11 בדצמבר, יושלם תהליך הצטרפותה של ערב-הסעודית לארגון הסחר העולמי. כך מסרה היום (ו') דוברוּת הארגון בז'נווה שבשווייץ.

 

ההודעה נמסרה לאחר שכל 148 המדינות האחרות בארגון הסכימו לקבל את המדינה הגדולה אל בין שורותיהן. לגבי חלק מהן, התנאי לכך היה הסכמים עם ערב-הסעודית לגבי פתיחת השוק שלה בפני מוצרים מתחומיהן. המדינה הזו ניהלה את המשא-ומתן במשך 12 שנים.

 

בעיה בולטת

 

פרשנים ציינו כי הסיבה העיקרית למהלך האיטי הזה הייתה, שערב-הסעודית מפעילה - ביחד עם מרבית מדינות ערב - את החרם נגד ישראל; ורשמית, היא מחויבת להחרים גם חברות הסוחרות עם ישראל וגם חברות שהן ספקיות לחברות הסוחרות עם ישראל.

 

הגיב שגריר ישראל לארגון, יצחק לבנון: במהלך שלבי התקבלותה, ערב-הסעודית הגישה ערבויות מספיקות לכך שהיא תמלא אחר תקנות הארגון - אשר ביניהן גם ההתחייבות "לא להחרים אף מדינה החברה בו", שהרי "צורות כאלה של חרם הן לחלוטין בלתי-מקובלות". הוא חוזה כי "לאחר שערב-הסעודית הסכימה לכל התקנות והחוקים הללו, הדלת פתוחה ליחסים עתידיים עימה כאשר יגיע הזמן לכך".

 

אבל אחד מבכירי הממשל בערב-הסעודית, הנסיך עבדולעזיז שאחראי על ענייני נפט, היה פחות ברור: "הם (ישראל) חברים, ואנחנו חברים. אנחנו כאן, רק בתור חברים בארגון הסחר העולמי, ולא יותר".

 

נציג-הסחר של ארצות-הברית, רוב פורטמן, אמר בספטמבר - לאחר חתימת ההסכם בין ארצו לבין ערב-הסעודית ביחס לקבלתה אל שורות הארגון - כי הסכמת ארה"ב מבוססת על העובדה שבמשא-ומתן עם ערב-הסעודית נכללה הודעתה של הממלכה הערבית כי יהיו לה יחסי מסחר עם כל המדינות שחברות בארגון.

 

עוד עניינים

 

שר המסחר והתעשייה של ערב-הסעודית, האשם ע' ימאני, הצהיר כי ארצו "תמיד האמינה בכלכלה חופשית ובפעילות שוק ליבראלית"; הוא חוזה כי "ההצטרפות (לארגון) תקדם עוד את תהליך השתלבות המשק הסעודי בכלכלה העולמית".

 

עבדולעזיז הדגיש כי ההצטרפות "לא תשפיע על מחירי הנפט - אבל תסייע לחזיוק הביטחון לגבי תחום האנרגיה". הסכים עימו שגריר הודו לארגון, אוז'ל סינג בהטיה: ההצטרפות "תעניק יותר יכולת חיזוי בתחום הנפט והגז-הטבעי".

 

לא רק תחום האנרגיה הינו חשוב ביחסים עם ערב-הסעודית. מדינות אחדות - ובמיוחד ארה"ב והאיחוד-האירופי - הביעו דאגה לגבי חוסר היכולת לחדור אל ענפי הבנקאות, המימון והביטוח במדינה. ההסכם עם ערב-הסעודית מבטיח כי חברות ביטוח זרות יוכלו לפתוח ולהפעיל סניפים ישירים במדינה הזו; בנקים זרים יורשו להפעיל סניפים המהווים חברות-בת של תאגידי בנקאות מקומיים; ובתוך 3 שנים, המדינה תרשה כי בענף הטלקום תהיה בעלות זרה בשיעור עד 70% משוויו.

 

מנהל ארגון הסחר העולמי, פסקל למי, קידם בברכה את קבלתה של ערב-הסעודית: "זה טוב בעבורה, זה טוב למדינות הסוחרות עימה, וזה טוב לארגון - שבזכות חברותה של המדינה אשר הינה מספר-13 בין המייצאות ומספר-23 בין הייבואניות, הופך באמת להיות ארגון של הסחר העולמי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערב-הסעודית "מחויבת לכלכלה חופשית"...
מומלצים