חדש במשטרה: זיהוי ביומטרי "לייעול הגירוש של העובדים הזרים"
בקרוב תוטמע במשטרת ההגירה מערכת "מעו"ז", המאפשרת לשוטרים לאתר עובדים זרים בלתי חוקיים באמצעות טביעות אצבע
בקרוב תיכנס לפעולה מערכת ביומטרית לצורכי בקרה וניהול העובדים הזרים החוקיים בארץ, אשר מטרתה המוצהרת היא "לייעל הגירוש של העובדים הלא חוקיים ולמנוע חזרתם לארץ בזהות בדויה של אלה שגורשו כבר".
במשטרה מסבירים, כי "לאחר הקמתה של משטרת ההגירה, "הסתבר כי כמות העובדים הזרים הלא חוקיים במדינה יוצאת משליטה וכי אין לאף אחד מושג מי הם, כמה מהם שוהים בארץ וכיצד לשלוט בתופעה זאת".
בשל מספרם הרב של העובדים הזרים במדינה ובהיעדר תיעוד אמין בקרב אוכלוסייה זו, הוחלט במשטרת ההגירה כי יש צורך בפתרון טכנולוגי אשר יאפשר זיהוי ודאי של כל עובד זר. בעקבות זאת הושק פרויקט מעו”ז (מערכת עובדים זרים), שפותח על ידי חברת EDS ישראל.
המערכת עצמה מבוססת על פרויקט בז"ל (זיהוי ביומטרי במעברי הגבול), המיושם במעברי הגבול בין הרשות הפלסטינית לישראל, ומאפשר בקרה ופיקוח על הנכנסים אל שטח ישראל. היא פועלת על בסיס מערכת Automatic Fingerprint Identification Systems של חברת Sagem הצרפתית.
17 עמדות זיהוי
חלקו הראשון של המיזם - שלב הרישום והאימות של העובדים הזרים - הסתיים כבר באפריל 2004, וחלקו השני, שלב הזיהוי - פעיל מאז אוקטובר השנה.
הרישום והאימות התבצעו באמצעות מערכת רישום מרכזית, שהתבססה על 17 עמדות רישום ניידות שנפרסו ביחידות מינהלת ההגירה ובאולם כניסת העובדים הזרים של משרד הפנים בנתב"ג. בעמדות אלו נרשמו פרטי העובד, צולמו פניו, נלקחו טביעות האצבע שלו ואומת רישומו מול המאגר המרכזי, על מנת לבדוק אם יש לו מסמכים מזהים, דרכון או פרטים אחרים.
העמדות המדוברות תומכות בביצוע תקשורת חוטית או אלחוטית, לרבות תקשורת סלולרית, הן פועלות עם סוללה אותה ניתן לטעון גם בחשמל וגם ברכב, ומותאמות "לעבודת שטח מאומצת ועמידה בתנאי העבודה הקשים של שוטרי משטרת ההגירה". העמדות שודרגו לאחרונה ונוספה להן מערכת אבטחה שאמורה למנוע חדירה בלתי מורשית.
בשלב השני בוצע חיפוש במאגרים הקיימים, כדי לאמת את זהותו של עובד זר חדש. המערכת איפשרה לשוטרים לבדוק האם מדובר באדם שנרשם כבר בעבר תחת שם או דרכון אחרים, וכן לזהות רישומים כפולים או נסיונות הונאה.
התאילנדים נעלמו לשבוע
כיצד מסבירים במשטרת ההגירה את השימוש באמצעי טכנולוגי כה פולשני, כאשר ל"לקוחות" של המערכת אין הרבה ברירות אלא לספק את המידע האישי המבוקש. "הקשיים למאבק בתופעה זאת (עובדים זרים - ר.ש.) מרובים", כך נמסר, "כידוע העובדים הזרים מצויים בכל רחבי הארץ, כמעט בכל תחומי התעשייה, חלקם נושאים מסמכי זיהוי, לחלקם מסמכי זיהוי הנשמרים כערובה אצל הקבלן האחראי להם ולמרביתם אין בכלל מסמכים. נוסף על כך, בעבר לא נרשמו העובדים הזרים אשר נכנסו למדינה במשך זמן רב, וזאת בשל מאבקי כוח בין משרדי הממשלה".
כ-120 שוטרים הודרכו בתפעול המערכת במסגרת שבוע הדרכות מרוכז, שהתקיים בהרצליה. אחד "הקוריוזים" שמספקים אנשי EDS ישראל בהקשר זה נוגע לאו דווקא למערכת. על פי החברה, "במהלך תדרוך שנערך באחת מהמסעדות בהרצליה, נעלמו כל התאילנדים מהרחוב באיזור למשך שבוע".