הסטאז' לעריכת דין מתארך לשנה וחצי
עוד במסגרת הרפורמה שאישרה שרת המשפטים: מבחנים מעשיים והשתלמות מיוחדת בעלות 500 שקלים - מכיסו הריק של המתמחה. בלשכת עורכי-הדין מברכים, הסטודנטים מתכוננים למאבק
בשורה רעה לכל מי שתכנן להתחיל את לימודי המשפטים בשנים הקרובות: שרת המשפטים, ציפי ליבני, הודיעה היום (ב') כי החליטה להאריך את תקופת ההתמחות בחצי שנה. המשמעות: כעת ייאלצו הסטאז'רים לעבור תקופת התמחות של שנה וחצי, במקום שנה כנדרש כיום. ההחלטה תחול רק על סטודנטים שיחלו את לימודיהם ארבע שנים מיום אישור ההחלטה, שמחייב הליך חקיקה בכנסת.
ליבני אימצה את המלצות ועדת גרסטל בנושא. היא הסבירה כי השיקול המרכזי בהחלטתה היה "טובת הציבור, המפקיד בידי עורך-הדין את ממונו ולעתים אף את חירותו". שנה של התמחות, סבורה השרה, אינה מספיקה כדי להקנות למתמחה את כל המיומנויות הנדרשות לעבודה במקצוע.
ליבני הדגישה כי במקביל להארכת הסטאז', יוגברו גם האכיפה והפיקוח על ההתמחות, כדי לוודא שזו תהיה מקצועית ולא תנוצל לרעה. זאת, לאור מקרים בהם מנצלים עורכי-דין את מתמחיהם במשרד כדי לחסוך בכוח עבודה ושכר. שופט בדימוס ימונה כנציב מיוחד לעניין זה.
גם בחינות לשכת עורכי-הדין למי שיבקש לקבל רישיון משתנות: עם כניסת הנוהל החדש לתוקפו, יצטרכו הנבחנים לעבור בחינה במתכונת של "ניתוח מקרה" (case). בנוסף ייאלצו מעתה כל המתמחים לעבור השתלמות מיוחדת, שתכלול קורסים בנושאים שונים במשפט, בהם גם צדדים מעשיים של הדיונים בבית-המשפט. בסוף ההשתלמות תיערך להם "בחינה אמריקאית", ומתמחה שלא ישתתף בהשתלמות או לא יעמוד בבחינה שבסיומה לא יוכל להיבחן בבחינות לשכת עורכי-הדין. ואם לא די בכך, הסטאז'רים גם יצטרכו לשלם על ההתמחות סכום של 500 שקלים (ושכרם, כידוע, אינו בדיוק מהגבוהים במשק).
גם הרכב הוועדה הבוחנת, שבפניה ניצבים הנבחנים לקבלת רישיון עריכת-דין, עומד להשתנות: במקום שופט ושני עורכי-דין היושבים בה כיום, מעתה יישבו בה שלושה שופטים, ארבעה עורכי-דין ושני נציגים מהאקדמיה.
"מנוצלים בפחות משכר מינימום"
בלשכת עורכי-הדין, כצפוי, מברכים על החלטתה וקוראים לשרת המשפטים לקדם את המהלך במהירות המירבית. "זו רפורמה שתביא בשורה חדשה למקצוע", אומרים שם. יו"ר ועד מחוז תל-אביב בלשכה, עו"ד אילן בומבך, אמר כי אין להסתפק בהארכת ההתמחות לתקופה של שנה וחצי בלבד - מהלך אותו כינה "לעג לרש ובדיחה, במקרה הטוב" - וקרא להאריך את הסטאז' של "פרחי המשפט" לשנתיים לפחות. הסטודנטים, מן הסתם, חושבים אחרת.
"שרת המשפטים מנותקת מהשטח ומעדיפה להתעלם מהמציאות", אמר ל-ynet הדן אורנשטיין, יו"ר אגודת הסטודנטים למשפטים באוניברסיטה העברית. "המצב השורר כיום בשוק הוא שמתמחים רבים מנוצלים ומשמשים כעובדי מזכירות, מצלמים מסמכים ושליחים בשכר הנמוך משכר מינימום. ההחלטה להעביר קורס של חצי שנה היא ניסיון לשאוב עוד כספים מהמתמחים. אם הקורס הזה כל כך חשוב, שיקיימו אותו במהלך הלימודים הארוכים שסטודנטים למשפטים נאלצים לעבור ממילא".
אורנשטיין טוען שהשרה דווקא מחלישה את המקצוע, ומבטיח כי הסטודנטים למשפטים יפעילו את מלוא כוחם כדי ללחוץ ולסכל את אישור הרפורמה.