תאונות טיפוח: כל הטעויות בדרך לעור המושלם
להוטה להשיג לעצמך לוק מושלם? ייתכן שאת להוטה מדי. יש דברים שממש, אבל ממש, לא כדאי לעולל לעור שלך בדרך. וסליחה, אדוני, לאן אתה הולך? כן כן, אנחנו מדברים גם אליך. כך תפרקו את מוקשי הטיפוח האורבים למגזימים
עור חלק וגמיש הוא משאת נפש של כל מי שמביט במראה. מה לא היינו עושים כדי לזכות בו? אבל מרוב מעשים אנחנו נופלים בכל מלכודת אפשרית: מקבלים כתורה מסיני את ההמלצות של הדודה, החבר והשכנה מלמעלה, מנסים כל מוצר חדש שעולה על המדפים, ולא עוצרים לבדוק מה מתאים לנו באופן אישי.
אז עכשיו, נעצור. לשם שינוי לא נספר לכם מה לעשות כדי להגיע לעור המושלם, אלא מה לא לעשות. ד"ר אודי בר, מומחה לרפואה אסתטית, מפריך אחת ולתמיד את כל הטעויות הנפוצות והמיתוסים השגויים שנוגעים לנו עמוק בפנים.
כמה שיותר, יותר טוב? אולי זה נכון לסקס, אבל בכל הנוגע לעור כדאי לנהוג ההפך ולהפחית מינונים. אתם בני 30 פלוס ועדיין נתקפים גלי חצ'קונים כאחד המתבגרים? בדקו את שגרת הטיפוח שלכם. רוב הסיכויים שמשהו עולה שם על גדותיו.
מדובר בתופעה רפואית בשם "אקנה קוסמטיקה" הנובעת משימוש מופרז בתכשירי טיפוח (קרמים, סרומים, מייק-אפים וכו'), או בתכשירים שאינם מתאימים לגיל ולמצב העור. קרמים עשירים מדי, שמכילים שעווה או שמנים, אוטמים את העור וחוסמים את הפרשת הסבום (שומן) הטבעית. כך נוצרים קומדונים (ראשים לבנים או שחורים) המתפתחים לפצעי אקנה.
מה כן: הפחיתו את כמות החומר בכל שימוש, אל תשתמשו בתכשיר יותר מפעמיים ביום (בוקר וערב, אלא אם כן מדובר בבעיה ספציפית), ואל תתחכמו עם הוראות היצרן בעניין אופן השימוש והגיל המומלץ. הקרם מיועד לבנות 40 ואת בת 35? חכי חמש שנים. זה לא "ידחה" בחמש שנים את מועד הופעת הקמטים.
רק לעתים נדירות, כמו במקרה של עור מבוגר ויבש מאוד, נכון למרוח על הפנים תכשיר המכיל שמן טהור. בכל שאר המקרים השמן רק מכביד על העור ופוגע בו. למה? כי עור שמשמנים אותו מרגיש שמן ומדווח למוח: "אני שמן", והמוח מאותת למנגנון הסבום הטבעי: "תפסיק לייצר שומן". כך אנחנו גורמים לניוון המנגנון הזה, שממילא נחלש עם הגיל.
חברות הקוסמטיקה מודעות לבעיה, וכדי למנוע את האפקט המבריק והשמנוני הנלווה לשימוש בקרמים עשירים, הן מוהלות את השמן בתמיסה יחד עם מים (פעולה שנקראת "הרחפה"). בדרך זו התכשיר אכן מזין את העור בשומן אך אינו מכביד עליו.
מה כן: בדיקה פשוטה תגלה לכם אם הקרם שלכם שומני מדי: הכניסו לתוכו פיסת נייר בזווית אלכסונית והמתינו כמה דקות. השמן מטפס לאיטו במעלה הנייר? מדובר בתכשיר עתיר שמן שרצוי להרחיקו ממדף הטיפוח.
רוב תכשירי הסרום מיועדים לטיפול בעור מקומט ומבוגר. הסרום מכיל חומרים פעילים בריכוז גבוה יחסית, שרובם מסייעים באגירת נוזלים, יוצרים התפחה ומילוי של העור ובכך מחליקים קמטוטים.
אבל, וכאן מגיע אבל גדול, אצל נשים צעירות יותר המשתמשות בקביעות בסרום נוצרת התפחה שנראית לא טבעית ומדגישה פגמים כמו שקיות מתחת לעיניים. במקום להשיג מראה צעיר יותר הן מקבלות מראה נפוח, כמו של דודה זקנה.
מה כן: להתייחס ספציפית למצב העור. באופן כללי ההמלצה היא לחכות עם הסרומים עד גיל 40. אבל אם במשך שנים נחשפתם שעות ארוכות לשמש, או שאתם בעלי נטייה גנטית להזדקנות מוקדמת של העור (רמז: מתי הופיע הקמט הראשון של אמא?), אפשר בהחלט להתחיל גם בגיל 30. מתחת לגיל הזה כבר מדובר בהוצאה כספית מיותרת לחלוטין.
אם עוד לא הגעתם לגיל 45 ולא סבלתם, חלילה, ממחלת כליות או כבד, הגורם העיקרי להופעת "שקיות" מתחת לעיניים הוא שימוש לא נכון בקרם או בסרום לעיניים. העור שמתחת לעין הוא כל כך דקיק, שחומרי לחות והזנה מכבידים עליו. הוא לא מספיק אלסטי כדי לספוג אותם כהלכה, וכך הם נאגרים תחתיו ויוצרים מראה נפוח.
מה כן: תכשירים להפחתת הנפיחות יש למרוח בכמות מעטה בלבד ולהספיגם בעור בטפיחות קלות. צריך להתחיל מהזווית החיצונית של העין לכיוון גשר האף, אבל לעולם לא לעבור את אמצע האישון לכיוון שק הדמעות. כך, אגב, נכון למרוח גם תכשירים להבהרת כתמים ועיגולים שחורים מסביב לעיניים.
איך תדעו אם זו הסיבה לשקיות המעצבנות או לכתמים המטרידים? הימנעו במשך שבועיים ממריחת כל תכשיר באזור זה, ותראו אם הבעיה הצטמצמה. ב-90% מהמקרים יחול שיפור, ואז תוכלו לחזור ולהשתמש בקרם עיניים (הפעם בכיוון הנכון).
"קמטוטים" - אותו מונח פופולרי המופיע בפרסומות רבות לתכשירי טיפוח - לא מופיעים על העור הממוצע לפני גיל 40. אל תטעו בינם ובין קווי הצחוק האופיינים לאזור העיניים והמצח, או קמטי ההבעה הנמתחים מזוויות האף לפה.
את הקמטים האלה לא יעלים שום קרם שבעולם, כי הם נוצרים מהמימיקה של פנינו. כל עוד תפעילו את שרירי הפנים, גם קווי ההבעה יישארו בסביבה.
מה כן: התכשירים המתאימים ביותר לגילים שבין 30 ל-40 מכילים חומצות פירות (לקטית, גליקולית, סליצילית ועוד). חומצות אלה מצליחות לדחות את הופעת הקמטוטים ולהעניק לעור מראה מלוטש.
איך זה עובד? חומצות הפירות ממיסות את הדבק הבין-תאי בשכבת העור העליונה, ובכך מאפשרות קילוף קבוע של תאי העור החיצוניים ביותר. הן גם מגיעות לקולטנים (רצפטורים) בשכבת העור העמוקה, שבתגובה מגבירים את ייצור הקולגן והאלסטין - חומרי הבנייה של רקמת החיבור השומרת על עור מתוח וצעיר.
ומה קורה אחרי גיל 40? חומצות הפירות עדיין יעילות, אך בריכוזים גבוהים יותר, שלא תמיד אפשר למצוא במוצרי מדף. כאן יידרש לרוב מרשם רופא.
תפיסה נפוצה אך מוטעית בהחלט גורסת, כי קרצוף עור הפנים והגוף עד כלות יגרום יום אחד להופעת עור חדש ובתולי במקום זה המקומט והיבש. אצל נשים רבות השימוש בפילינג תפס ממדים של אובססיה ממש, ומדובר בטעות כאובה ומצערת.
הנה האמת: קרצוף היתר בסוגי פילינג שונים גורם לגירוי העור, להופעת כתמי פיגמנטציה ולפגיעה בשכבה הקרנית העליונה, שמהווה מחסום עליון כנגד חדירת זיהומים לעור. מה שלא טוב לעור צעיר בוודאי לא יועיל לעור מבוגר שעם השנים נעשה עדין ויבש. פעולת הקרצוף, בכל גיל, שורטת את העור ועלולה לגרום להופעת קופרוז (נימי דם מורחבים).
מה כן: להפחית את תדירות הפילינג המכני בצורה ניכרת, להפסיק לאלתר את השימוש בפילינג המכיל גרגירים גסים ומופרדים, ולהעדיף, תמיד, אבקות פילינג עדינות. אפשר למצוא היום גם תכשירי פילינג אנזימתי ומסכות מתקלפות, שמסירים את תאי העור המתים בלי פעולת השפשוף המזיקה.
ואיך תדעו מהו המינון הנכון של פילינג מכני? פשוט הסתכלו על העור. אם הפחתתם את הכמות לפעם ביומיים ובכל זאת העור יוצא אדום ומגורה, זה הזמן לעבור לפעם בשלושה ימים, וכן הלאה. בכל מקרה, אל תתפתו לשימוש יומיומי, גם אם העור לא מגלה סימני רגישות ואפילו נראה אחריו זוהר להפליא.
רוב התכשירים להגנה מפני השמש מבוססים על חומרים כימיים, שהשפעתם מוגבלת לשלוש שעות בערך, גם אם לא הזעתם או התרחצתם באמצע. תוויות המכריזות כי התכשיר מספק "הגנה לשמונה שעות", או אפילו "לכל היום", הן מוטעות ומטעות. מחדל ההגנה מספר אחת טמון בהנחה כי מריחת הקרם בבוקר תשחרר אותנו מעול השימוש בו לאורך כל היום.
מה כן: הדרך הבטוחה למנוע את הזדקנות העור היא להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש ולהתמרח בתכשירי הגנה כמה פעמים ביום. מתעצלים? חפשו תכשירי הגנה המבוססים על מינרלים כמו טיטניום ואבץ, שנחשבים למסנני קרינה פיזיולוגיים הנשארים על העור שעות ארוכות.
אוקיי, חברים, בואו רגע הצדה. איתכם יש לנו דיבור נפרד. הטרנד המטרוסקסואלי אמנם העלה את מספרם של הפונים למכוני היופי ולמרפאות העור באופן דרסטי - אך מתברר שמגיעים לחוד, ומבינים לחוד.
רובכם, בואו נודה באמת, עדיין ניזונים ממה שהאשה אומרת, ממה שקראתם בעיתוני הנשים, ומהמלצות חברים, גם הם ידענים גדולים בזכות עצמם. מה זה אומר? שאתם יכולים לרכוש בגאווה את קרם העיניים הכי יקר בשוק, ובכל זאת לנקות את הפנים עם סבון רחצה לגוף.
מה זאת אומרת מה לא בסדר בזה? הנה מה לא בסדר. ארבע טעויות הטיפוח הגדולות של המגזר המתגלח:
להשקיע רק בסכין
אז זהו, שלא רק איכות הסכין קובעת. תכשיר הריכוך שלפני חשוב לא פחות לטיב הגילוח ולמראה העור בכלל. אם אין בו די חומרי סיכה, לא תתאפשר תנועה חלקה של הסכין, ומכאן קצרה הדרך לפצעים ולשריטות.
מה כן: תכשירי גילוח מהדור החדש שמכילים סיליקון. שכבת השומן הדקה שיוצר הסיליקון מפרידה בין העור לסכין ושומרת על שלמות העור.
מומלץ גם לחזור אחורה ולאמץ את שיטת הגילוח הישנה של אבא וסבא: קערה המכילה קרם גילוח (עם אותם סיליקונים, כמובן) ומברשת מקציפה למריחה על הפנים. למה זה טוב? כי הקצפת החומר שעל המברשת הרטובה לתוך העור מרככת את השערות ומעמידה אותן, מה שמקל את פעולת הגילוח ומשפר את התוצאות.
בלבל בין גילוח לפילינג
תגידו יפה שלום למיתוס: גילוח יומיומי לא מחליף בשום אופן את פעולת הפילינג, שמסירה תאים מתים, ולכן אין לו כל ערך קוסמטי (לבד מהעובדה שחלק זה יפה, כמובן). חשבתם שזאת הסיבה שגברים מתקמטים פחות מנשים? טעיתם.
לא רק שפעולת הגילוח היומית לא מועילה לעור, לאורך שנים היא אף גורמת לו להיות רגיש ומגורה. בעור פצוע לאורך זמן כל טיפת זיעה גורמת מיד להופעת אדמומית ופצעונים.
אז למה בכל זאת גברים מתקמטים פחות? פשוט מאוד, כי יש להם יותר שיער באזור הגילוח. זקיקי השיער, הנמצאים אצל גברים בריכוז גדול, מחייבים אספקת דם שוטפת ועשירה שמסייעת בשמירה על עור מוצק ורענן. זה כל הסיפור.
מה כן: עשו פילינג בתדירות של עד פעמיים בשבוע. כדי להשיג תוצאות חלקות במיוחד, עשו פילינג עדין אחרי מקלחת אדים ולפני פעולת הגילוח. המקלחת והפילינג ירככו את הזיפים, שיוסרו ביתר קלות.
לסיים באפטר-שייב או בקרם
שימו לב, אפטר-שייב זה פאסה. כל מטרתו של התכשיר עתיר האלכוהול הזה היא לחטא. פעם, כשהסכינים לא היו משובחים וגרמו לחתכים ולפצעים, זה היה חיוני.
אבל היום? איכות הסכינים השתפרה לאין ערוך ועדיין משתפרת, ואין שום הצדקה להשקות את העור בכל כך הרבה אלכוהול, שרק מגביר את הגירוי שגורמת פעולת הגילוח.
לא סתם אתם מחמיצים פנים כשאתם עושים את זה. זה לא נעים, והי, איזה כיף - גם לא נחוץ.
ומה לא בסדר בקרם? העור הגברי הוא בדרך כלל עבה ושמן יותר, וקרמים עלולים רק להכביד עליו. במקרה הטוב, יתקבל מראה מבריק, מזיע ודביק. במקרה הרע, יופיעו פצעונים (זוכרים את האקנה הקוסמטי מטעות 1? אותו דבר).
מה כן: תחליבי לחות קלים במיוחד, רצוי נטולי שומן, שמכילים בעיקר חומרים מרגיעים. ברוב סדרות הטיפוח לגברים קיים ריכוז כזה או אחר של מנטול, שמרגיע עור אדמומי ומגורה במהירות. המנטול מכווץ את כלי הדם שהתרחבו וגרמו לאדמומיות וגם מעניק תחושה רעננה.
לשמור אמונים ללהב
הפעם זה יהיה קצר וכואב: ככל שהסכין חדשה פחות, כך היא פוצעת יותר. כל שימוש נוסף בסכין מקהה את הלהב ופוגע בחדותו. תעשו אחד ועוד אחד, ותכף תראו איך יוצא לכם חמש.
מה כן: הקפידו להחליף את הסכין אחרי חמש פעמים של שימוש, אם נלך לפי הגישה המקילה. אין טעם להתחכם, להתקמצן או להתעצל. כמובן, רק אם נמאס לכם להסתובב עם לחיים מדממות ולמולל פיסות נייר זעירות כדי להדביק לאזור האסון, רק כדי לגלות באמצע דייט סוער ששכחתם אותן שם, מתנפנפות ומוכתמות.