חסר תקדים: 2,100 תביעות נגד משתפי קבצים בעולם
מדובר בגל התביעות הגדול ביותר מחוץ לארה"ב. משתמשים בכל תוכנות שיתוף הקבצים על הכוונת הפעם - כולל קאזה, eDonkey ו-SoulSeek. ישראל מחוץ לתמונה
הפדרציה הבינלאומית לתקליטים ולקלטות (IFPI) תוקפת שוב ובגדול: ארגון זכויות היוצרים, המייצג את חברות המוזיקה הגדולות בעולם הכריז על הגשת 2,100 תביעות חדשות נגד משתפי קבצים החשודים בשיתוף תכנים ללא רשות באוסטריה, דנמרק, פינלנד, צרפת, גרמניה, איסלנד, אירלנד, איטליה, בריטניה, יפן, סינגפור ולראשונה גם ארגנטינה, שוודיה, שוויץ והונג קונג.
הגל הגדול ביותר
רוב התביעות הוגשו אתמול (ג') ובמהלך החודשים האחרונים. מדובר בגל הגדול ביותר של תביעות מחוץ לארה"ב, שמעלה את המספר הכולל של התביעות נגד גולשים שהעלו תכנים לרשתות שיתוף קבצים לכ-3,800 תביעות ב-16 מדינות מחוץ לארה"ב. מדובר בגל הרביעי של תביעות במסגרת הקמפיים הבינלאומי נגד הפיראטיות.
בין הנתבעים משתמשים בכל רשתות שיתוף הקבצים הגדולות, כולל FastTrack (קאזה), Gnutella (למשל, תוכנת Bearshare), רשת eDonkey (תוכנת eMule), רשת DirectConnect, רשת WinMX, פרוטוקול BitTorrent ו-SoulSeek.
מאז ספטמבר, 2003, נתבעו בארה"ב כ-16,000 משתפי קבצים, כאשר 3,590 מהם, רובם בגילאים 20-30, הגיעו להסדרים עם תעשיית המוזיקה, לפיהם שילמו פיצויים בסך 3,000 דולרים בממוצע.
הגל האחרון של התביעות יצא לדרך שבוע אחד בלבד לאחר ההסדר בין תעשיית המוזיקה לבין חברת גרוקסטר, לפיו זו האחרונה תפסיק להפעיל את רשת שיתוף הקבצים שלה. גרוקסטר ומורפיאוס הפסידו לתעשיית הבידור במשפט שניהלה נגדן. בית המשפט העליון פסק כי חברות שיתוף הקבצים מפרות בפעילותן את החוק.
הקצנה משמעותית בפעילות האנטי פיראטית
"מדובר בהקצנה משמעותית של פעילויות האכיפה שלנו נגד אנשים שמעלים ומפיצים ברשתות שיתוף קבצים מוזיקה המוגנת בזכויות יוצרים", אמר יו"ר הפדרציה, ג'ון קנדי, "המסר שלנו הוא ברור: אין מקום בטוח לגנבי מוזיקה באינטרנט, משוודיה ועד הונג קונג. היום אין תירוץ לגנוב מוזיקה במקום לרכוש אותה כחוק. שני מיליון יצירות מוזיקליות הזמינות ביותר מ-300 אתרים בעולם, המציעים להוריד מוזיקה ולשלם עבורה באופן חוקי".
עד היום נתבעו משתפי קבצים ב-17 מדינות. במקביל לתביעות, הפדרציה פתחה בקמפיין חינוכי נגד שיתוף קבצים, במסגרתו נשלחו 52 מסרים מידיים ישירות למשתפי קבצים ברחבי העולם ומידע נוסף נשלח לממשלות ולמוסדות חינוך. הקמפיין הכלל עולמי נועד להסביר להורים ומורים כיצד לחנך את הילדים לא לשתף קבצים. על פי הערכת הפדרציה, מספר השירים הפיראטיים המופץ ברשת עומד על כ-900 מיליון, בעוד 186 מיליון שירים זמינים להורדה באופן חוקי.
ומה קורה בישראל?
בישראל עדיין לא הוגשו תביעות נגד משתפי קבצים שהעלו לרשת שירים או סרטים בניגוד לחוק. זאת, על אף מספר "הבטחות" בנושא זה של ארגוני זכויות היוצרים, לתבוע גולשים עוד השנה.
"אנו נערכים לכלל הפעילות, אולם ממתינים להתפתחויות מבית המשפט בתיקים אנו מנהלים כיום ובמקביל פועלים במישור החוקתי והרגולציה", מסר ל-ynet מוטי אמיתי, הממונה על האכיפה בפדרציה הישראלית לתקליטים ולקלטות.
הפדרציה לתקליטים וא.ל.י.ס. מנהלות מאבק משפטי נגד אתרי שיתוף הקבצים הגדולים, בהם ליונטוורק, להלה ואחרים. כל אתרי שיתוף הקבצים הוסרו מהרשת ובעליהם ממתינים לדיון שצפוי להתקיים בעניינם בבית המשפט. במקביל, ממתינים בעלי הזכויות להתפתחויות במישור החוקתי, כאשר מדובר בחוק זכויות יוצרים החדש, ובהצעת חוק בנושא מס על מדיה דיגיטלית ריקה, שפורסמו כבר כתזכיר. אמיתי מציין כי במקביל הוגשו הצעות חוק פרטיות בנושאים דומים.
גורם נוסף שמעכב את התביעות בארץ נוגע להיעדר האלטרנטיבה החוקית - בשלב זה - אין פועלים בישראל שירותי מוזיקה חוקיים, המאפשרים לגולשים לשלם עבור מוזיקה לועזית חוקית.