שתף קטע נבחר

 

מגח"ל ועד למפץ

בבחירות הקרובות ינסה הליכוד לשמור על כוחו, אך לראשונה יעשה זאת ללא האיש שהקים אותו לפני 28 שנה. מגח"ל ועד המפץ הגדול - נקודות ציון בתולדות המפלגה הגדולה בישראל, שידעה עליות ומורדות

צעדיו הראשונים של אריאל שרון בזירה הפוליטית היו גם צעדיה הראשונים של מפלגת הליכוד והוא - שפורש היום מהתנועה - היה בין האדריכלים שתכננו את הקמתה, אי שם בשנות השבעים. שרון היה שם כשהליכוד עלה לראשונה לשלטון, איתו חזרה המפלגה לאיתנה בתחילת העשור הנוכחי, ובלעדיו היא תנסה לשמור על כוחה בבחירות הקרובות. גלגולה של מפלגה.

 

 

שורשיו של הליכוד מגיעים אמנם עד זאב ז'בוטינסקי, אבל מבחינה פוליטית נולדה המפלגה מתוך מפלגת גח"ל - המשותפת לתנועת החירות והמפלגה הליברלית - שהוקמה ב-1965. הקמת גח"ל יצרה שינוי מהותי במפה הפוליטית של ישראל, כאשר בפעם הראשונה התגבשה חזית שבכוחה לאיים על הדומיננטיות של מפא"י.

 

בתחום המדיני היה פער ניכר בין מרכיבי גח"ל השונים: תנועת החרות דגלה בשלמות הארץ, בעוד חברי המפלגה הליברלית ייצגו תפיסה מתונה יותר וקרובה בהרבה לזו של מפא"י. בתחום החברתי הציגו שתי המפלגות עמדות אנטי סוציאליסטיות, אולם "הציונים הכלליים" (המרכיב המרכזי במפלגה הליברלית) ייצגו באופן מסורתי את האינטרסים של המעמד הבינוני, ואילו חרות ייצגה את העולים החדשים מארצות המזרח ושכירים במעמד חברתי-כלכלי נמוך.


שרון בכנסת. הקים את הליכוד - והצטרף מאוחר יותר (צילום: משה מילנר)

 

שני הנסיונות הראשונים של גח"ל להדיח את מפא"י מהשלטון - בבחירות ב-1965 וב-1969 - נכשלו. ב-1973, עם שחרורו מצה"ל, הצטרף שרון לגח"ל, שיחד עם "הרשימה הממלכתית", "המרכז החופשי" ו"תנועת העבודה למען ארץ ישראל השלמה" הקימה את הליכוד לקראת הבחירות לכנסת ה-8.

 

שרון, שעמד מאחורי הקמת התנועה החדשה אך מיד לאחר מכן חזר ללבוש מדים במסגרת מלחמת יום הכיפורים, לא לקח חלק בסופו של דבר במערכת הבחירות בשל סכסוכים פנימיים והתפטר מהכנסת. גח"ל זכתה ב-39 מנדטים לעומת 51 של המערך והיה ברור שאם המגמה המסתמנת תימשך, הבחירות הבאות יהיו ההזדמנות הגדולה באמת לתפוס את השלטון.

 

התחיל במשרד החקלאות

 

מצע הליכוד לבחירות לכנסת ה-9 כלל בין היתר התנגדות למסירת השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים לשלטון זר, ביטול מערכת ההצמדות במשק וחינוך חינם מגיל 4 עד גמר בית הספר התיכון. במקביל, ניהל מנחם בגין מסע בחירות ששם בקידמת הבמה את "ישראל השניה" וסחף אחריו אוכלוסיות רבות שחשו כי עד לאותה תקופה לא היה להן "פה" בכנסת.

 

בבחירות 1977 זכה הליכוד ב-43 מנדטים והמערך ב-33 בלבד, במה שזכור כ"ליל המהפך". זה גם היה השלב שבו הצטרף אריאל שרון מחדש למפלגה, עם מפלגת "שלומציון" הקטנה בראשה עמד. לפני שחבר לליכוד בדק שרון גם את האפשרות לשתף פעולה עם "המערך" ועם "שינוי" ופנה בין היתר אל יוסי שריד ועמוס קינן על מנת שיתמכו בו. קינן, אגב, גם היה זה ש"סיפק" את השם למפלגתו של שרון, שנקראה על שם בתו הקטנה של הסופר.

 

לאחר הבחירות, לראשונה מאז קום המדינה, הרכיב גוש בראשות הליכוד זה את הממשלה - בה כיהן שרון כשר החקלאות - וכעבור ארבע שנים, בבחירות לכנסת ה-10, כבר הגביר הליכוד את כוחו ל-48 מנדטים.


שרון. לקח על עצמו את שיקום המפלגה (צילום: נתי הרניק) 

 

קיץ 1983 לא היה קל לליכוד. מנחם בגין פרש מהחיים הפוליטיים בעקבות התמשכותה של מלחמת לבנון ובריאותו המידרדרת ויצחק שמיר תפס את מקומו כראש הממשלה מטעם המפלגה. שרון, באותו זמן, היה נתון לביקורת קשה בעקבות החלטותיו בנוגע להתקדמות צה"ל בתוך לבנון. בבחירות לכנסת ה-11, שנערכו ב-1984, קיבל הליכוד 41 מנדטים ואילו המערך קיבל 44 מנדטים. בעקבות השוויון בין גושי השמאל והימין הקימו המפלגות הגדולות ממשלת אחדות לאומית וכוננו רוטציה בראשות הממשלה - תחילה המערך ולאחר מכן הליכוד.

 

הגיע לשקם את המפלגה אחרי השנים הקשות

 

אוסף הסיעות שהרכיב את הליכוד הפך ב-1988 שוב למפלגה אחת והתנועה החדשה נקראה "הליכוד - תנועה לאומית ליברלית". הליכוד זכה בבחירות אלו ויצחק שמיר הרכיב את הממשלה ועמד בראשה עד 1992, אז ניצח המערך בראשותו של רבין. במהלך שלטונה של מפלגת העבודה תפס בנימין נתניהו את ראשות הליכוד והוביל את המפלגה לניצחון בבחירות הבאות - ב-1996. נתניהו הקים ממשלה בשיתוף סיעות גשר וצומת אולם סבל מחוסר שקט מתמיד בתוך מפלגתו. כמה ממנהיגיו, ביניהם דן מרידור, רוני מילוא ויצחק מרדכי, פרשו למפלגת המרכז ובנימין בגין (בנו של מנחם בגין ואחד מ"נסיכי" הליכוד) הודיע על הקמת סיעה חדשה בכנסת בשם "חירות" (אליה הצטרפו שני חברי כנסת נוספים).

 

בבחירות לכנסת ה-15 (1999) זכתה מפלגת העבודה והליכוד הסתפק ב-19 מנדטים בלבד. בנימין נתניהו לקח אחריות ופרש מהנהגת המפלגה ושרון נבחר תחתיו לשקם את התנועה. את הצעד הראשון הוא עשה בבחירות לראשות הממשלה ב-2001, אז גבר על אהוד ברק והחזיר את הצבע לפנים של תומכי המפלגה. שנתיים לאחר מכן, בבחירות לכנסת ה-16, הושלם תהליך השיקום של הליכוד, שזכה בארבעים מנדטים והפך שוב למפלגה הגדולה בישראל. בבחירות הקרובות, כאמור, ינסה הליכוד לשמור על כוחו אך יעשה זאת ללא שרון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
בגין עם שרון. חילוקי דעות במלחמת לבנון
צילום: לע"מ
צילום: איי אף פי
זה שהולך. וזה שבא? ביבי ושרון
צילום: איי אף פי
מומלצים