הקרב על ה-14: מצעד ח"כים בלשכת שרון
כדי לסכל את מהלכו לפזר את הכנסת, יצטרך מי מחברי הבית לגייס 61 לצדו. גדעון סער: אפשר לעשות זאת. מקורבי נתניהו: לא ניתן לאחד בין ישי ללפיד. יו"ר סיעת שינוי: לא נצטרף לממשלה ימנית-חרדית. בינתיים מנסה שרון לגייס לשורותיו 14 ח"כים כדי להיחשב סיעה מתפלגת, ובכנסת מנסים לעקוף אותו ולקדם את הצעת החוק לפיזור. ואילו בליכוד מנסים להביא את בוגי יעלון
בפעם השנייה מסתיימת כהונתו של אריאל שרון בהליכה לנשיא המדינה. הבוקר (יום ב') מתייצבים בלשכתו בזה אחר זה הח"כים והשרים המועמדים להתברג ברשימתו.
אם המהלך יצלח, הוא יהפוך למעשה את הכנסת לבלתי רלוונטית: מרגע שהנשיא קיבל את התפטרותו, ניתן בידיו האפשרות למנות ולפטר שרים ללא אישור הח"כים, אך הוא אינו רשאי לבצע "מהלכים משמעותיים" מבחינה מדינית או כלכלית. בדרך לבחירות, יצטרך שרון לעבור עוד כמה משוכות.
על פי "חוק יסוד: הממשלה", בעקבות התפטרותו של רה"מ מטיל הנשיא על אחד מחברי הבית לנסות ולהרכיב ממשלה חדשה. לשם כך הוא מקצה לו 21 ימים, עם אופציה להארכה נוספת של שבועיים. במצב הפרלמנטרי הנוכחי, קשה להאמין שהדבר יתאפשר.
"על הנייר", יוכל בנימין נתניהו או עוזי לנדאו לגייס לשורותיו את סיעות הימין והחרדים. אלה כוללות את חמשת חברי האיחוד הלאומי, ארבעת חברי המפד"ל, 11 הח"כים מש"ס, חמשת חברי דגל התורה ואגודת ישראל, וכמובן - שרידי סיעת הליכוד, שמניינם צפוי לעמוד על 25 עד 30 ח"כים. גם 14 חברי שינוי עשויים להוות בסיס לממשלה בראשות נתניהו.
גורם המקורב לנתניהו אמר הבוקר ל-ynet כי אין לו כוונה להשקיע מאמץ ולהשיג רוב של 61, שכן "לשים את ישי ולפיד תחת קורת גג אחד זה בלתי אפשרי". אשר למהלך ההיסטורי של פיצול הליכוד, אמר הגורם כי "לטווח הארוך, טוב ודמוקרטי ששרון עזב את הליכוד. יש לו אג'נדה שלא מתאימה ומוטב שיעזוב מאשר יאנוס את הליכוד לקבל את משנתו. כל הניצוצות של הקמת מפלגה חדשה יתאדו והסוף למפלגתו של שרון לא יהיה רחוק מסופה של ד"ש ומפלגת המרכז".
לגבי תוכניותיו של נתניהו לעתיד הקרוב, אמר הגורם המקורב לו: "הוא יצטרך לערוך מתיחת פנים במפלגה ולהוסיף דמויות להנהגתה". בין השאר, אמר, יש ניסיון לצרף את הרמטכ"ל הקודם משה יעלון.
לעומת נתניהו סבור יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, שדווקא אפשר להקים קואליציה חדשה, גם ללא שינוי. "אל תתנו את ידכם להפלת הליכוד, לתהליך שהתכלית היחידה שלו היא לפרק את הליכוד", הצהיר הבוקר סער והוסיף: "בשעה זו מופעלת מערכת לחצים אדירה על חבורת חברי כנסת מתלבטים, מנאמניו של ראש הממשלה. יש לשמור על הליכוד מול מי שמנסה להרוס אותו ואפשר להקים קואליציה עם ש"ס, אגודת ישראל, המפד"ל והאיחוד הלאומי. זו החלטה של חברי הליכוד לעשות זאת".
מאמץ מאסף למנוע בחירות
גורמים בכנסת מנסים לגבש מהלך במסגרתו היא תיטול את היוזמה לידיה, ותקדם כבר היום את הצעת החוק לפיזורה - עוד לפני שהתפטרות שרון תיכנס לתוקף. יו"ר הכנסת ראובן ריבלין אמר כי יאפשר להעלות את הצעת החוק להצבעה כבר היום, אם תהיה דרישה לכך.
לפי שעה מצהירים הן טומי לפיד והן אלי ישי כי פניהם לבחירות. "הפור נפל, הולכים לבוחר", הבהיר יו"ר ש"ס בשיחה עם גדעון סער. "שינוי לא תצטרף לממשלת ימין בראשות נתניהו הנשענת
על המפלגות החרדיות", אמר בשיחה עם ynet יו"ר הסיעה, רשף חן. הוא נימק: "זה לא יקרה גם בגלל המחלוקות המדיניות וגם משום שממשלה כזו תצטרך לשלם לחרדים, ולא נהיה חלק מזה. גם לא נצטרף לממשלת שמאל סופר-סוציאליסטית בראשות עמיר פרץ, בגלל התנגדותנו למהלכיו הכלכליים".
בינתיים, ראש הממשלה מקדיש את כל זמנו ומרצו להקמת המפלגה החדשה. בנו, עמרי שרון, ניהל במהלך הלילה והבוקר שיחות עם ח"כים מהליכוד, כשמספר המפתח הוא 14 - אם שרון יסחוף אחריו שליש מהסיעה, ייחשב הדבר כהתפלגות ולא כפרישה. או אז יקבל מעמד של סיעה מוכרת, עם יחידות מימון וזמן מסך בתשדירי הטלוויזיה והרדיו. בכיר בליכוד אמר ל-ynet כי בלי 14 ח"כים, ישלם שרון מחיר גבוה מאוד "אבל לא סביר שהיה הולך למהלך אלמלא המספר היה בכיסו".