שתף קטע נבחר

האם איידס מבדיל בין תלמידים דתיים לחילונים?

משרד החינוך מפיץ בימים אלו חוזר בנושא האיידס, אולם בעוד בתי הספר הממלכתיים-חילונים מקבלים פירוט של גורמי המחלה, דרכי העברתה ואמצעי המניעה, נחסך המידע מחבריהם בחינוך הממלכתי-דתי. תגובת המשרד: "המפקחת על החינוך לחיי משפחה אומרת כי חלק מהתכנים בעניין האיידס נוגד את אורח חייהם של התלמידים בבתי ספר אלו"

האם ראוי שתלמיד דתי יידע פחות על מחלת האיידס מחברו החילוני? התשובה לכך, מן הסתם, שלילית, אולם במשרד החינוך החליטו כי יש מקום להבדלים בהדרכה אודות המחלה בין ציבורי התלמידים.

 

לאחרונה הוציא המשרד חוזר מנכ"ל חדש, הקורא להפיץ בבתי הספר שני נוסחים שונים של אגרות מידע לתלמידי תיכון, בנושא מניעת הידבקות בנגיף איידס. אולם בעוד החוזר המיועד לבתי הספר הממלכתיים מכיל פרטים חשובים המתייחסים לדרכי העברת הנגיף, הרי שהחוזר שנשלח לבתי הספר הדתיים "מצונזר" ומכיל התייחסות מינימלית לנושא.

 

אחת הדוגמאות להבדלים בין החוזרים היא פירוט הדרכים בהם עלול נגיף האיידס לעבור מאדם לאדם. "כיצד נדבקים באיידס?", נכתב בחוברת לתלמידי החינוך הממלכתי-החילוני. "על ידי קיום יחסי מין (וגינאליים, אנאליים ואוראליים) ללא קונדום, באמצעות מגע ישיר בדם כתוצאה משימוש משותף במחט או במזרק, מאישה שנושאת את הנגיף לעוברה או לתינוקה בזמן ההיריון, לידה או הנקה. רק מי שנכנס להגדרות אלה של התנהגות סיכונית להדבקה בנגיף האיידס, מומלץ כי יתייעץ אם עליו להיבדק".

 

בהמשך מפורטים גם מצבים בהם לא ניתן להידבק ("נגיף האיידס אינו עובר בשתייה ובאכילה מכלים משותפים, משום שאינו חי באוויר ואינו מועבר ברוק") ומובאים בפני התלמידים תרחישים שונים ("לאחרונה החל עומר לצאת עם דנה. היא הבהירה לו שלא תקיים עמו יחסי מין אם לא יערוך בדיקה לגילוי איידס. עומר ההמום אינו מבין את דנה ומתלבט אם לערוך את הבדיקה. מה דעתכם?").

 

בחוזר המקביל, זה המופץ בבתי הספר הממלכתיים-דתיים, מסתפק משרד החינוך ברשימה כללית: "רישמו בטבלה שלפניכם את הידוע לכם על מחלת האיידס וכן מה הייתם רוצים/לא רוצים לדעת על המחלה". פרטים נוספים על הנגיף? דוגמאות להעברת המחלה? דרכי מניעה? לא בבית ספרנו.

 

בעולם נדבקים בנגיף האיידס מדי יום כ-14,000 אנשים - מחצית מהם בני נוער וצעירים בגילאי 24-15. לפני כשנה פורסם ב-ynet על הכוונה להפיץ בבתי הספר חוזר הקובע כי ניתן לבצע בדיקה לגילוי נגיפי איידס בקטין לבקשתו, גם ללא אישור ההורים.

 

"חוסר המידע לציבור הדתי ממשיך את האפלייה והגזענות"

 

האפלייה, כביכול, בין המגזרים כבר החלה לעורר הדים בקרב אנשי חינוך. אתי בנימין, נציגת ועד ההורים הארצי, סבורה ש"מן הראוי היה להוציא חוזר אחיד לכולם. אנחנו בעידן מתפתח ואין שום סיבה לשנות גירסאות בין מגזר למגזר. זה לא נכון להסתיר מידע בריאותי מציבור תלמידים רק בשל השתייכותם למוסד זה או אחר. אני מבינה את נושא צנעת הפרט, אבל איידס לא מבחין בין דם דתי לחילוני. לצערי, יש היום מידע באינטרנט על כל דבר וגם למטרות לא נכונות".

 

יו"ר ארגון התלמידים הארצי, ים בלום: "אנו מגנים בתוקף את איגרת משרד החינוך המפלה באופן עקבי בין שני ציבורים במדינת ישראל. מהאיגרת ניתן ללמוד על נתונים שמצביעים על חוסר כבוד למיגזר החילוני ואני כחבר בו, רואה בכך העלבה אישית. יתרה מכך, אני רואה בחוסר המידע שנמסר לתלמידים בציבור הדתי על דרכי העברת המחלה כגורם שממשיך את האפלייה, הגזענות והדיעות הקדומות הרווחות בציבור זה. אני מציע לשרת החינוך לעשות בדק בית ולהתחיל לייצג תלמידים במדינת ישראל ולא גורמים אינטרסנטים פוליטיים".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המפקחת על החינוך לחיי המשפחה במינהל החינוך הדתי, רבקה צ'רקה, אומרת כי חלק מתכני חוזר המנכ"ל בעניין האיידס נוגד את אורח חייהם של התלמידים בבתי הספר הממלכתיים-דתיים ובכלל את דרכי החינוך הנהוגים בזרם זה. הגב' צ'רקה הוסיפה, כי בבתי ספר אלה ממילא מונהגת תוכנית של חינוך לחיי המשפחה, ובה נכלל פרק העוסק באיידס ודרכי ההדבקות מהנגיף. כאמור, תכני התוכנית עוסקים בנושא האיידס, תוך התאמתם ללומדים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איידס. לא כולם נחשפים למידע
צילום: דורון שפר
בדיקת איידס. כל קטין יכול
צילום: דורון שפר
צילום: עמית אמר
בלום. אפליה בין ציבורים
צילום: עמית אמר
מומלצים