מחקר: ה-IQ של תאומים נמוך יותר
חוקרים מצאו כי לאחים תאומים מדד איי. קיו. נמוך יותר משל אחים שנולדו בלידות נפרדות. ההשערה: השהות הקצרה יותר ברחם של התאומים פוגעת בהתפתחותם השכלית
מבחן האיי. קיו. נועד למדוד את מידת היכולת השכלית, בהתאם לקבוצת גיל. מטרתו העיקרית היא לאתר בעלי פיגור שכלי או עיכוב התפתחותי. מנת המשכל הממוצעת היא 100. כ-95% מהאוכלוסייה הם בעלת מנת משכל בטווח התקין, שהוא בין 70 ל-130. מנת משכל הנמוכה מ-70 מעידה לרוב על פיגור שכלי.
במחקר נכללו 236 זוגות תאומים ו- 9,832 ילדים שנולדו בלידות נפרדות בין השנים 1950 עד 1956, כולם תושבי העיר אברדין שבסקוטלנד. החוקרים אספו מידע על גיל האם בלידה, מספר שבועות ההריון, משקל הלידה, תעסוקת ההורים, מצב כלכלי ומידע על אחאים נוספים במשפחה.
תוצאות המחקר גילו כי בגיל 7 שנים, ה-IQ הממוצע עבור תאומים היה נמוך ב- 5.3 נקודות מזה של אחים שנולדו בלידות נפרדות באותה משפחה. ממוצע ה-IQ צנח עוד יותר בגיל תשע, וההפרש הגיע לכדי 6 נקודות בין תאומים לאחים רגילים. המחקר הראה עוד כי גיל האם, מין התאומים או מספר האחים במשפחה אינו משפיע על הפרש ה-IQ.
חרף התקדמויות בשנים האחרונות במדע המיילדות והטיפול בילוד, סבורים החוקרים שההסבר למנת המישכל הנמוכה יותר של תאומים היא השהות הקצרה יותר ברחם, בהשוואה לילדים שנולדו בלידות רגילות. שהות קצרה זו הופכת
אותם, לדעת החוקרים, לרגישים יותר לבעיות התפתחותיות.
"צריך להירגע עם כל נושא האיי. קיו.", אומר ד"ר שי חן-גל, פסיכולוג ילדים, "המטרה הראשונית של מבחן האיי. קיו. היתה לאתר ילדים מפגרים כדי לתת להם חינוך אחר. אבל במשך השנים הוא הפך, שלא לצורך, להיות מדד של השוואה - מי חכם יותר ומי פחות. הורים עושים שמיניות באוויר כדי להעלות את האיי קיו לילדים בקורסים שונים, כשהם שוכחים שזו לא מטרת המבחן. הוא בהחלט חסר חשיבות אצל ילדים בעלי התפתחות תקינה והישגים בלימודים".
בואו לדבר על אתגרי ההורות בפורום תאומים ושלישיות