תשאירו את הארנקים בבית: מחר יום ללא קניות
הקניונים ורשתות השיווק יוצאים בסוף השבוע במבצעים. כנראה שהם, כמו גם רבים מאיתנו, לא מודעים לעובדה שמחר מצוין היום הבינלאומי ללא קניות. למה חוגגים אותו ומה מציעים המארגנים בארץ?
מה אתם מתכננים לעשות מחר (ו') סידורים? קניות? ללכת לקניון? אם כן, וסביר להניח שרבים מכם יוצאים ביום שישי לקניות, כדאי לכם לדעת שאתם עושים את זה דווקא ביום הבינלאומי ללא קניות (Buy Nothing Day), שחל השנה בישראל ב-25 בנובמבר.
אירועי יום ללא קניות החלו ה-1992 בוונקובר, קנדה. בצפון אמריקה (וגם בישראל) חל האירוע ביום שישי הראשון אחרי חג ההודיה, אחד מימי הקניות העמוסים ביותר בשנה (שנקרא "יום שישי השחור" בפי הקמעונאים). באירופה
וביפן הוא מצוין יום לאחר מכן, ביום שבת. בשנים האחרונות קוימו אירועי יום ללא קניות ב-62 מדינות, ובחמש השנים האחרונות גם בישראל.
מטרת הארגונים הפועלים לשינוי תרבות הצריכה היא להביע התנגדות לתרבות שמכתיבה לנו למה אנו זקוקים ומה יביא לנו אושר, ובעצם מנסה לשכנע אותנו שניתן למלא צרכים רוחניים על ידי קניית מוצרים חומריים. מטרה נוספת היא לעורר את תשומת ליבם של הצרכנים לעובדה שתרבות הצריכה גורמת לנזקים סביבתיים והמרדף אחרי הכסף מגדיל את הפערים החברתיים.
יום ללא קניות מצוין באירועים שונים ברחבי העולם, כאשר הפופולריים שבהם הם אירועי גזירת כרטיסי אשראי, תיאטראות רחוב, חנויות שלא מוכרות כלום, מדיטציה בתחפושות סנטה קלאוס, מצעדי נו-לוגו, הפגנות רוכבי אופניים, שוקי חליפין, הופעות בחינם ועוד.
השנה הוצג מושג חדש - Jammergroups - קבוצות של פעילים שמתארגנות ומקיימות אירועים שונים ברחבי העולם. בין ה"קמיעות" המפורסמים של האירוע: החזיר הגדול, כבשת הצריכה וזנטה-קלאוס, סמל יפני שמהווה אנטי-תזה לסנטה-קלאוס מחלק המתנות. בנוסף, השנה בצפון אמריקה מקדמים את הקמפיין להפלת וול-מארט, וממליצים על דרכים שונות לפעולות נגד החברה.
הבעיה היא שבארץ זה לא ממש תופס, ולמעט כמה עשרות פעילים וארגונים שמציינים את היום הזה, אין מודעות ליום הזה. למעשה, דווקא בסוף השבוע הקרוב יוצאים מרכזי קניות גדולים, ביניהם עזריאלי, דיזיין סנטר, ביתילי וקבוצת קניוני ביג, במבצעי מכירות.
אבל אם אתם בכל אופן מעויינים להשתתף בפעיליות ביום ללא קניות, תוכלו להצטרף לסטודנטים פעילי מגמה ירוקה שיציינו את היום בפעילויות שונות שיערכו בתל אביב, שבסיומן תתקיים צעדת "מלך המותגים" מגינת שנקין עד גן מאיר ברחוב המלך ג'ורג'. בגן מאיר "יקנחו" הפעילים במשחקי חברה.
הפעילים החלו לציין את הארוע בשוק חופשי מקניות שיתקיים גם היום (ה') באוניברסיטת תל אביב. השוק מתקיים בין 10:00 בבוקר ל-18:00 ובמסגרתו מביאים הסטודנטים חפצים ובגדים שאין להם שימוש, ותמורתם יכולים לקחת
אביזרים אחרים מהשוק, ללא תשלום. במקום הוקם גם דוכן לחידוש בגדים על ידי צביעה ויתקיימו תחרויות הומוריסטיות "כדי להזכיר לאנשים שאפשר לשמוח", כמו שמסבירים בארגון.
ב"סלון מזל" בתל אביב יהיה גם כן דוכן של שוק חופשי ביום ששי וארגון "תל אביב בשביל האופניים" יערוך מסע אופניים ברחובות העיר, במטרה להדגיש שיש אלטרנטיבה לכלי רכב.
גם ארגון פעולה ירוקה יציין את היום חופשי מקניות בארוע ב"בית בנמל" בנמל תל אביב בו יימכרו מוצרי סחר הוגן. רכזת מגמה ירוקה מסבירה, כי מטרת היום הזה "אינה לגרום לקניונים להיות מחוסרי עבודה, אלא להראות לאנשים שתרבות הצריכה משתלטת עליהם ופעמים רבות הם קונים דברים שאין להם צורך בהם, רק כדי למלא איזה צורך של סיפוק מיידי". לדבריה, אפשר לשמוח גם בלי קניות וזה מה שהארגון רוצה להראות בפעילות.
גם תחנת הרדיו קול הקמפוס, רדיו הסטודנטים של בית הספר לתקשורת במכללה למינהל בתל אביב, תקיים יום שידורים מיוחד לנושא זה. ביום שישי, מהשעה 09:00 בבוקר ועד 17:00 אחר הצהריים, יתקיים יום שידורים שיכלול ראיונות, פינות ומוזיקה ברוח "יום ללא קניות". בין היתר יעסקו התוכניות בגלובליזציה ובתנועת ההתנגדות לה, פרסום אגרסיבי, אקטיביזם, ההשפעות התרבותיות של עולם הפרסום, בעלויות צולבות, ועוד.