שתף קטע נבחר
 

סידן: אל תסמכו על התוסף, תאכלו גבינה

מחקר חדש מגלה כי גבינה יעילה יותר מכמוסות הסידן בבניית עצם חזקה ועמידה. החוקרים: צריכת סידן בכמויות הגבוהות מאלה המומלצות אינה מאיצה את קצב התפתחותם וגדילתם של ילדים. 37 אחוז מהישראלים משתמשים באופן קבוע בתוספי מזון

מחליפים את מוצרי החלב והגבינה בתוספי סידן? מסתבר שלא תמיד התחליף הוא העדיף. גבינה נמצאה כמקור אמין יותר לסידן לעומת כמוסות המכילות את "המינרל הלבן". כך עולה ממחקר המתפרסם בגליונו האחרון של כתב העת המקצועי American Journal of Clinical Nutrition.

 

הסידן הוא אחד המינרלים החיוניים לבנייה ולתפקוד תקין של גופנו. רובו מרוכז בעצמות ובשיניים וכמות קטנה, אך קריטית לוקחת חלק בתהליכים ההכרחיים

לצורך קיומנו, כגון כיווץ השרירים, קרישת הדם ופעילות מערכת העצבים. בשנים האחרונות התגלה כי הסידן עשוי אף למלא תפקיד מרכזי במניעת התפתחותו של יתר לחץ דם ובמניעת השמנה. לאחר גיל הבלות, מתרחשים שינויים הורמונליים אשר בין היתר גורמים לתופעת האוסטאופורוזיס בה מידלדל ריכוז הסידן בעצמות. התופעה מובילה לשברים, חלקם אף מסכן חיים.

 

החוקרים מאוניברסיטת Jyvskyl שבפינלנד חיפשו את הדרך היעילה ביותר לאספקת סידן תקינה אצל ילדים, כזו שתקטין את הסיכון לאוסטאופורוזיס בגילאים מתקדמים. החוקרים עקבו אחד קבוצת 195 ילדות בגילאי 10-12. הילדות - כולן בקו הבריאות, אלא שצריכת הסידן היומית שלהן בעת תחילת הניסוי הייתה נמוכה מזו המומלצת. בהוראת החוקרים, חלק מהילדות נטלו כמוסות סידן 1,000 מ"ג או קיבלו טיפול משולב של סידן עם ויטמין D, המסייע בספיגתו. קבוצה שלישית אכלה גבינה המכילה כמות דומה של סידן ואילו קבוצת ביקורת קיבלה גלולות דמה (פלצבו).

 

מעיבוד הנתונים עולה כי אצל הילדות שאספקת הסידן לגופן נעשתה באמצעות אכילת גבינה נרשמה ההשפעה המשמעותית ביותר על העצם. בהתאם למכלול

הממצאים שעלו במחקר גילו החוקרים כי עודפי סידן שהם מעבר לכמות היומית המומלצת אינם משפיעים באופן חיובי, ולא מאיצים את קצב גדילתם והתפתחותם של ילדים. לטענתם, רק כאחוז מהילדות אשר אותן בדקו לצורך הרכבת קבוצת המחקר סבלו מרמות סידן נמוכות.

 

בסקר שערכה חברת גיאוקרטוגרפיה ושפורסם בתחילת השנה התברר כי הסידן הוא המבוקש ביותר מקבוצת המינרלים. 37 אחוז מהציבור הישראלי משתמש באופן קבוע בתוספי מזון. בהתאם למחקרים אחרונים גורסים מומחים כי תינוקות מגיל שנה עד שלוש זקוקים ל-500 מיליגרם סידן ליום, ילדים מגיל 8-4 ל-800 מ"ג, ומגיל 18-9 ל-1,300 מ"ג ומבוגרים מעל גיל 18 נדרשים לצרוך 1,000-800 מ"ג סידן ליום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבינה. יותר טוב מתוסף
צילום: אפי שריר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים