אולטימטום ל"קאזה": להפוך לחוקית או למות תוך 10 ימים
בית משפט בסידני קבע כי חברת "שרמן" תאלץ להפיץ גירסה חדשה של תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית החוסמת שיתוף של קבצים המוגנים בזכויות יוצרים עד ה-5 בדצמבר - ולא - תיסגר
בית משפט בסידני, אוסטרליה, קבע כי תוכנת שיתוף הקבצים "קאזה" תאלץ להפוך לתוכנה חוקית, המאפשרת למשתמשים בה לשתף מוזיקה שאינה מוגנת בזכויות יוצרים או להיסגר. המועד האחרון שנקבע להפצת גירסה חדשה לתוכנה המיישמת את ההחלטה הוא החמישה בדצמבר, 2005.
האולטימטום נקבע בעקבות פסיקה של בית המשפט בחודש ספטמבר, לפיה משתמשי קאזה מפרים זכויות יוצרים, וכי על בעלי התוכנה, חברת "שרמן נטוורקס", לבצע שינויים בטכנולוגיה על מנת להפסיק את הפעילות הפיראטית.
"שרמן נטוורקס" ערערה על הפסיקה, אך על פי הפדרציה הבינלאומית לתקליטים וקלטות (IFPI), בית המשפט פסק כי בשלב ראשון, על "קאזה" ליישם מערכת סינון המבוססת על מילות מפתח תוך 10 ימים, אם ברצונה להימנע מסגירה מוחלטת.
בית המשפט אישר רשימה של 3,000 מילות מפתח, בהם שמות של אמנים כמו אמינם, קיילי מינו ומדונה, אשר על "קאזה" לסנן על מנת למנוע מהגולשים לשתף את שיריהם ברשת. אם "שרמן" תציית להחלטה, חברות התקליטים יוכלו לעדכן את הרשימה כל שבועיים. מרגע ששרמן תקבל את הרשימה המעודכנת, יעמדו לרשותה 48 שעות לפעול על פיה ולחסום את כל התכנים החדשים.
אנשי שרמן טענו בתגובה כי אין באפשרותם לשלוט בפעולות של 100 מיליון גולשים, אשר על פי הערכות התקינו את התוכנה במחשבם. פרקליטי החברה טענו כי סינון קבצים על פי מילות מפתח אינו יעיל. לדבריהם, סינון על פי טכנולוגיה של טביעת אצבע קולית, כפי שפיתחה חברת Audible Magic האמריקנית, יהיה יעיל בהרבה.
שיטה זו מזהה יצירות על פי מאפיינים קוליים הייחודיים לכל שיר. עם זאת, הם הודו כי יישום טכנולוגיה כזו ידרוש שינוי מהותי בארכיטקטורה של קאזה, ולא יוכל לצאת אל הפועל לפני חודש מרץ, 2006.
המקרה של נאפסטר
אגב, אם הדרישה שהציבה תעשיית המוזיקה ל"שרמן" נשמעת מוכרת, זה רק מפני שדרישה דומה הוצגה בפני "נאפסטר", תוכנת שיתוף הקבצים שפתחה את העידן הנוכחי בתחום המוזיקה הדיגיטלית. "נאפסטר" יישמה טכנולוגיה לסינון קבצים על פי מילות מפתח, אך לאחר שזו לא רשמה הצלחה מלאה, תעשיית המוזיקה הביאה לסגירתה בספטמבר, 2002. לא מן הנמנע כי סופה של "קאזה" יהיה דומה.
גם אם זה יקרה, הפיראטיות אינה צפויה להיעלם. "קאזה" מזמן אינה תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית - תחת הניהול של "שרמן" איבדה החברה את מעמדה המוביל. הגולשים, שנרתעו מתוכנות הפרסום הרבות ששולבו בתוכנה ומהתביעות שהגישה תעשיית המוזיקה נגד משתמשיה, פנו לתחליפים כמו פרוטוקול שיתוף הקבצים "ביטורנט" ורשת eDonkey2000.
"הגיע הזמן שתוכנות שיתוף קבצים כמו קאזה ינועו קדימה - יסננו את התכנים הפיראטיים, יהפכו לשירותים חוקיים או ייסגרו ויפנו מקום לחברות אחרות המעוניינות לפתוח שירותי מוזיקה חוקיים - בדרך הנכונה", מסר יו"ר הפדרציה, ג'ון קנדי, בהצהרה שפירסם.
מספר גדל והולך של שירותי שיתוף קבצים חוקיים החלו לפעול בחודשים האחרונים, בהם iMesh הישראלית, שהפכה מתוכנה פיראטית לחוקית, והופיעו תוכנות שיתוף חוקיות כמו MashBoxx. במקביל, תעשיית המוזיקה הביאה לסגירתן של תוכנות שיתוף הקבצים "גרוקסטר" (שאמורה לחזור כשירות חוקי), WinMX.com ו-eDonkey.