גיגי פרס: "הפלנגות מצפון אפריקה השתלטו"
בעוד שמעון פרס טס לברצלונה ולפי מקורביו, "למפלגה הזאת כבר לא יחזור" - אחיו תוקף בחריפות חסרת תקדים את יו"ר העבודה החדש. יולי תמיר: "זו גזענות שמביישת את אומרה". בינתיים, החברים מהעבודה שולפים את הסכינים הארוכות: "כבר 20 שנה פרס משוריין, ובעשרת החודשים בהם ישב בממשלה לא קידם אפילו נושא אחד מול הפלסטינים". המפץ שאחרי המפץ
השד העדתי זינק הבוקר (יום ב') מהבקבוק במפלגת העבודה. זה קרה בראיון שהעניק גיגי פרס, אחיו של שמעון פרס, לרזי ברקאי בגלי צה"ל. "פרץ גייס פלנגות שהסתננו למפלגה והשתלטו עליה", אמר. "כמו הגנרל פרנקו, הוא גייס את הפלנגות מצפון אפריקה".
"עמיר פרץ בזבז את כל נכסי ההסתדרות וכל מה שהצליח להשיג זה שניים וחצי אנשים", תקף גיגי פרס את ימיו של פרץ ב"עם אחד", והשווה את אנשיו למחנה שגייס בשעתו הגנרליסימו מלחמת האזרחים. על שום מה הכעס הזה על היו"ר הנבחר? "מפני שהאיש הזה בא להרדים. הוא בא אל שמעון ואמר לו, אני רוצה לא לאפשר לפאשיסט הזה, סליחה, אהוד ברק, להשתלט. הוא בא בגוף מאורגן, לכן הם פלנגות. זה כמו הסרטנים בים שנכנסים לתוך קונכיות, אתה לא יודע אם זה שבלול או סרטן".
בתגובה להתבטאויות הקשות אמר ח"כ אופיר פינס, כי "מדובר בדברים בעלי ניחוח גזעני שאין להם מקום במערכת הפוליטית בכלל, ובמפלגת העבודה בפרט". הוא קרא לשמעון פרס, "שבמשך שנים פעל לפתיחתה של מפלגת העבודה בפני קהלים רבים ומגוונים", לגנות בתוקף את דברי אחיו. ח"כ יולי תמיר הגיבה לדברים בתדהמה: "אני מאוד מקווה ומאמינה שזה לא מייצג את שמעון. זו התבטאות גזענית שמעכירה את האווירה הטובה שנבנתה במפלגה ובחברה כולה עם היבחרו של עמיר פרץ. האמירה הזו מביישת את אומרה". גם "הקשת הדמוקרטית המזרחית" תקפה בחריפות את "הדברים עשירי הקונוטציות, המבטאים פחד קמאי מפני האחר".
מלשכתו של פרס ביקשו להבהיר כי הדברים נאמרו שלא על דעתו, וכל השוואה בין עמיר פרץ לבין הגנרל פרנקו אינה במקומה.
"20 שנות שיריון"
ככל שהדבר נוגע לבכירי העבודה, עזיבתו של המנהיג המיתולוגי, מי שהיה יד ימינו של דוד בן-גוריון, היא כבר עובדה מוגמרת. ועוד לפני שהכריז על כך רשמית, חלקם ממהרים "לשפוך" את אשר על לבם בלי חשבונות.
"כבר 20 שנה הוא משוריין לכנסת ולא מתמודד", אמרו הבוקר ל-ynet בכירים במפלגה. "צריך לגמור עם זה כבר. נשיא מפלגה, כפי שהוצע לו, זה מכובד מספיק. אם הוא רוצה - שיילך, שלא יעשה טובות". אבל לא רק את הבקשות לשיריון (אותן אגב מכחישים מקורביו של פרס בתוקף) תוקפים במפלגת העבודה. גם תרומתו של חתן פרס נובל לשלום לתהליך המדיני מול הפלסטינים נמצאת על הכוונת.
"בעשרת החודשים בהם ישב בממשלה, פרס לא הצליח לקדם אפילו נושא אחד עם הפלסטינים, ולכן הדיבורים על כך שהוא נחוץ לשלום אינם רלוונטים", התבטא בכיר במפלגה. "לשמעון פרס אין האנרגיות לעשות שלום עם הפלסטינים ולא צריך אותו לשם כך. בשביל מה צריך היה להישאר בממשלת האחדות?"
"פרץ עשה מהלך נכון כשלא הבטיח לו הבטחות", אמר בכיר אחר בעבודה. "שיריון עכשיו יהפוך אותו למשוריין עד גיל 86, זה נראה הגיוני?". אבל לא כולם תמימי דעים. גורמים אחרים במפלגה דווקא הביעו תמיהה באשר לסירובו של עמיר פרץ לשריין לפרס מקום מכובד ברשימת המועמדים לכנסת או למצוא דרך אחרת להשאירו במפלגה, כדי למנוע את ה"עריקה" לכיוונו של אריק שרון.
גם המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה גינתה את תוכניתו של פרס לנטוש. "פג תוקפו של מר פרס, שנחשף כמי שזקנתו מביישת את נעוריו", אמר יו"ר המשמרת, ערן חרמוני.
"למפלגה הזאת הוא לא חוזר"
ומה חושב על כל זה יו"ר המפלגה לשעבר? הוא כעוס מאוד. מקורבו, שמוליק ריפמן, ששוחח עמו לפני עלייתו למטוס בדרכו
לאירופה, סיפר ל-ynet כי הוא זועם על עמיר פרץ ועל המזכ"ל, איתן כבל. "אני יודע מה עבר עליו בשבועות האלה. אני יודע מול מה הוא התמודד במפלגת העבודה לאחר ההפסד. אחרי השיחה איתו הבוקר, לי דבר אחד ברור: למפלגה הזאת הוא לא חוזר", אמר ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב ויו"ר המועצות האזוריות בישראל, שמצידו כבר חצה את הקווים ועבר מהעבודה לקדימה (לחצו כאן לראיון המלא עם ריפמן).
בינתיים השר המתפטר, שנקלע לעין הסערה, מעביר את יומו בוועידה הבינלאומית בברצלונה, שם גם יצפה במשחק כדורגל חגיגי בין קבוצת הכוכבים המקומית לקבוצה ישראלית-פלסטינית משולבת. עם שובו הוא מתכוון להודיע לאן פניו - לקדימה של שרון או בחזרה הביתה, שם ייאלץ להתמודד על מקום בכנסת כאחרון אנשי השטח. ואולי, כפי שעלה מן ה"זובור" שעשה לו ראש הממשלה בשידור חי, הוא החליט בכלל לפרוש מהפוליטיקה ולקדם יוזמות פיתוח אזוריות.