שתף קטע נבחר

נהרס בית טמפלרי מהמושבה שרונה

בשטח מחנה הקריה ברחוב שאול המלך בתל אביב, נהרס אתמול בית של משפחה טמפלרית שנבנה ב-1930. משרד הביטחון: הבניין לא הוגדר כמבנה לשימור

אתמול נהרס בית טמפלרי, משרידי המושבה שרונה, בחלק הצפוני של הקריה בתל אביב, לא הרחק ממשרד ראש הממשלה. להרס המבנה אין קשר לתוכנית הבנייה הגדולה של דרום הקריה, במסגרתה מצומצם שטח המושבה שרונה.

  

מדובר בביתו של הגרמני Weinmann George, וילה בסגנון הבינלאומי שנבנתה בשנת 1930. בית ויינמן היה הבית הצפוני ביותר בשרונה והוא כלל 2 קומות וגג פתוח. הבית נמצא כ-100 מטר מזרחית ל"בית ראש הממשלה" לשעבר, הבית הטמפלרי של משפחת אברלה.


בית ויינמן הנטוש, טרם ההריסה


המבנה במהלך ההריסה. (צילום: חוני המעגל)

 

בסוף שנת 1941, כשנודע לטמפלרים על גירושם לאוסטרליה על ידי הבריטים (בשל תמיכתם במשטר הנאצי), מסרו בני משפחת ויינמן את הבית למשמרת לחברם אליהו גורדון, מורה מפורסם לרכיבה על סוסים. ברפת שהייתה בחצר הבית הקימו בני משפחת קלוצמן בית מלאכה לחרטות פלדה וליצור כלי נשק ותחמושת אשר שימשו את הבריטים ואת ההגנה.

 

בסוף שנות ה-50, נתנה עיריית תל אביב לאליהו גורדון שטח חדש להקמת חוות סוסים, בצפון תל אביב, מעבר

לירקון. עם יציאתו של גורדון מהבית הטמפלרי נמסר המבנה לבית החולים העירוני איכילוב, אשר השתמש בו לארכיון הרפואי של בית החולים. לפני כ-4 שנים, כשהסתיימה בניית הבניין החדש של בית החולים איכילוב, נטש בית החולים את הבית מבלי שמסר אותו בחזרה לעיריית תל אביב, ומאז הוא עמד נטוש ללא שימוש.

 

משרד הביטחון סיפח לאחרונה את הבית לתחום הקריה והרס אותו אתמול כדי להשתמש בשטח שהתפנה.

 

אנשי השימור נרדמו בשמירה

 

שי פרקש, פעיל בתחום שימור האתרים, אומר כי הריסת הבית על ידי משרד הביטחון ללא ידיעת עיריית תל אביב, ללא תיעוד ומבלי לקיים דיון משותף עם גורמי השימור, מהווה כישלון חמור של כל אנשי השימור, מורי הדרך וחוקרי ההיסטוריה בתל אביב שנרדמו בשמירה. "הגיע הזמן להפקיע מידי משרד הביטחון וצה"ל את המונופול על גורלם ועתידם של בתים היסטוריים הנמצאים בתחום מחנות צה"ל", אומר פרקש.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "שטח מובלעת איכילוב הוא שטח ביטחוני שנוהגים בו בהתאם לחוק התכנון והבנייה. שטח זה מיועד לשיווק בעתיד לצורך בנייה אזרחית. הבניין לא הוגדר כמבנה לשימור, ואם היה בידי מערכת הביטחון מידע כזה היינו נוהגים בו בהתאם".

 

מעיריית תל אביב נמסר כי "היות והבניין בשטח צבאי אין המקום נזקק לאישור הוועדה המקומית לתכנון ולבניה תל-אביב-יפו אלא לאישור הוועדה למתקנים ביטחוניים שליד הוועדה המחוזית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור שרונה, כיום
באדיבות המועצה לשימור
מומלצים