אנשי שרון: מוותרים על kadima.org.il
אנשי מטה מפלגתו החדשה של ראש הממשלה אריאל שרון העבירו לרשותם את הדומיין לאחר ששלחו מכתב איום לעמית מרמור, ישראלי תושב אטלנטה. הדומיינים שנבחרו להוביל את הקמפיין של שרון: kadimasharon.co.il, gosharon.co.il, sharon.org ו-kadima.news
נבחרו שמות המתחם הרשמיים שישמשו את מפלגת "קדימה" בראשותו של ראש הממשלה, אריאל שרון. kadima.org.il ו-kadima.co.il לא יהיו חלק מהם. ההסבר הרשמי: אייל ארד, יועצו האסטרטגי של שרון, מצא כי נכון יותר לקשר בין שם המפלגה לשמו של מנהיגה.
ארבעה שמות המתחם הנבחרים - kadimasharon.co.il, gosharon.co.il, sharon.org ו-kadima.news - אמורים לארח את אתר המפלגה וכן בלוגים של הפעילים, שישמשו לצורך בניית קשר הדוק יותר בין חברי המפלגה החדשה הפרוסים ברחבי הארץ.
"האתרים יעלו לרשת בעוד יומיים, וכרגע ההחלטה היא שאלו האתרים הרשמיים של המפלגה", אמר היום ל-ynet ציקי אבישר, חבר בצוות האינטרנט של "קדימה", ויועצו של ח"כ אלי אפללו.
למה ויתרתם על kadima.co.il?
"אנשי kadima.co.il רצו 15,000 דולר תמורת השם ואנחנו סרבנו. הבוקר, אחרי שרכשנו את השמות החדשים, הם פנו אלינו והסכימו לרדת במחיר, אבל הוחלט לדחות את הרכישה משיקולים אסטרטגיים".
ומה עם kadima.org.il, שהיה בבעלותו של עמית מרמור ואתמול הועבר לרשותו של פעיל המפלגה?
"כל נושא האינטרנט זוכה לתשומת לב רבה אצלנו. כשהמפלגה קמה הרבה פעילים ואנשים רצו לנדב ולתרום כל מה שאפשר; גם אני קניתי לפני שבוע דומיין. אבל לא מדובר באתרים רשמיים של המפלגה, אלא בפעיל שמחזיק בשם".
המחטף של "קדימה"
בתוך כך, אתמול התברר כי שם המתחם kadima.org.il, שהיה בבעלותו של עמית מרמור, ישראלי תושב אטלנטה, עבר אתמול לידי אנשי "קדימה".
מרמור רכש את הכתובת כיומיים לפני ההכרזה הרשמית על שמה של המפלגה החדשה, ובטרם נרשמה זו ברשם המפלגות, ב-24 בנובמבר. לאחר פניה שקיבל מעו"ד אילן שביט, חבר מטה "קדימה", עליה דיווח אתר NRG, ויתר מרמור על בעלותו על הכתובת והעבירה לידי המפלגה.
על פי הדיווח, לאחר קבלת המכתב מעורך הדין, בו הוזכרו איומים מרומזים ומונחים כמו CyberSqutting (רכישת שם מתחם כדי למכרו ברווח לבעליו) – מיהר מרמור לשחרר את הכתובת.
אך האם יש ממש באיומים שהפנה עו"ד שביט אל מרמור? לא בטוח. ייתכן שהתותחים הכבדים ששלפו המשפטנים כלל לא עומדים במבחן המציאות. "המילה 'קדימה' היא מילה כללית, שיש לה משמעויות שונות בעברית, ולאיש אין בעלות עליה", מסביר
ד"ר מיכאל בירנהק מהמרכז למשפט ולטכנולוגיה של אוניברסיטת חיפה, המשתתף בפאנלים להכרעת סכסוכים בין בעלי דומיינים, שנערכים בחסות איגוד האינטרנט.
תום לב או חיפוש אחר רווחים קלים?
לדברי ד"ר בירנהק, בישראל קובע עקרון תום הלב, שפירושו, שאם אדם רוכש כתובת אינטרנט ששייכת לחברה בעלת סימני מסחר רשומים, כמו קוקה קולה, שטרם רשמה את הדומיין על שמה – ברור שיש כאן נסיון להפקת רווח כספי, והוא יידרש לוותר על הכתובת.
"מקרה זה הוא שונה, כי בעת הרכישה, למילה "קדימה" לא הייתה משמעות נוספת בהקשר מסוים". כיום, כשבוע לאחר הרכישה ומספר ימים לאחר רישום המפלגה, פעולה דומה תיחשב ל"חוסר תום לב, מכיוון שעכשיו יש לשרון בעלות על המילה בהקשר משני; ההקשר הפוליטי", הסביר בירנהק.
"באותו הזמן שמרמור רכש את שם המתחם, המילה 'קדימה' לא רכשה עדיין, למיטב הערכתי
אם המקרה היה מגיע להכרעת האיגוד, האם היו פוסקים לטובתו?
"להערכתי, אם זה היה מגיע לאיגוד היו שואלים שלוש שאלות:
1. האם המילה היתה רשומה כסימן מסחרי? התשובה היא לדעתי לא.
2. האם המילה רכשה משמעות שניה במועד שבו נרשם הדומיין? למיטב ידיעתי במועד ההוא המפלגה טרם נרשמה ולא הוכרזה רשמית, השם עלה במסגרת ספקולציות בעיתונים. להערכתי – התשובה שלילית.
3. שאלת תום ליבו של הבחור. צריך לבדוק מה היתה מטרתו. אם הוא התכוון להקים שם אתר לחברה שמשווקת מגלשי סקי – זה לגיטימי, וגם אם היתה לו כוונה להקים אתר השמצה נגד המפלגה, מדובר בתחרות לגיטימית ואפילו מבורכת. אם היו לו תוכניות להפקת רווח כספי בלבד – זה כבר מציב סימן שאלה גדול יותר".
נציין עוד כי גם התמיהה שעוררה בשביט "הסכמתו" של איגוד האינטרנט הישראלי לרשום את שם המתחם על שם מרמור כלל אינה מעוגנת במציאות. על פי חוקי הרישום המופיעים באתר האיגוד, סיומת org.il זמינה לרישום של כל כתובת השייכת לארגון הפועל ללא מטרות רווח, ועל פניו, לא נראה כי מרמור הפר כלל זה.
"אולי הוא וויתר מוקדם מדי", מסכם בירנהק.
תגובת מרמור
"kadima.org.il הועבר בשמחה למפלגת 'קדימה', מבלי לבקש או לקבל פיצויים כלשהם", מסר בתגובה עמית מרמור, שציין: "קיבלתי מספר הצעות למכירת הדומיין, כמו גם להחזר הוצאות מטעמו של פרקליטה של המפלגה, אולם סרבתי לכל ההצעות והעברתי את הבעלות על השם בשמחה. כמשתמש אינטרנט, פשוט הופתעתי שנציגי המפלגה לא הקדימו לרכוש את הדומיין, ושמחתי לשמור עליו עד הרגע שהם יחליטו כי יש להם בו צורך".
אגב, מי שבינתיים לא התקפל הוא ארז וולף מקיבוץ הזורע, המציע למכירה את kadima.co.il. וולף קנה את את הכתובת בפברואר 2004, והפעיל בה אינדקס מטפלים - והשבוע העמיד את שם המתחם שברשותו למכירה.
לא ממהרים
במקביל, אנשי מפלגת "קדימה" מיהרו לרכוש מספר שמות מתחם אחרים, חלופיים, כדוגמת kadimasharon.co.il ו-gosharon.co.il, בהם מוצג באנר פלאש המבשר לגולשים שהאתר הרשמי נמצא בבנייה ויעלה בימים הקרובים, וקורא למעוניינים להירשם לקבלת עדכונים והצטרפות למפלגה.
בשלב הזה נראה כי מתחריו של שרון אינם ממהרים לטמון ידם בצלחת המקוונת: בנימין נתניהו, שמתמודד על ראשות הליכוד, אמנם השיק אתמול אתר רשמי, אך סילבן שלום, יריבו להתמודדות לא עשה כן. גם מפלגתם המפוצלת עדיין לא עידכנה את עמוד הבית או תיקנה את ההפניות הלא פעילות.
גם בצד השמאלי של המפה לא ממהרים לפעול. עמיר פרץ עדיין שרוי כנראה בהתאוששות מהפריימריז במפלגת העבודה ולא טרח לעדכן את אתרו, וכך גם מפלגתו, שעדיין מצויה בעיצומן של הבחירות המקדימות לראשות העבודה.