שתף קטע נבחר

 

להורים וילדים: גלישה בטוחה עם תוכנות סינון

אם יש לכם ילדים קטנים שעלולים ליפול במלכודות שטומנים להם מבוגרים ברשת - עומדות לרשותכם כמה תוכנות סינון תומכות עברית, החוסמות תכנים מסוכנים. למחמירים, זמינות גם תוכנות מעקב, שיאפשרו לכם לעקוב אחר כל מעשי הזאטוטים ברשת. כתבה שנייה

לכתבה הראשונה בסדרה: הורים וילדים - כך גולשים בטוח

 

ניתן למצוא באינטרנט מספר לא מבוטל של תוכנות סינון, חלקן משולבות בחבילות אבטחה, כמו Norton Internet Security של סימנטק למשל, הכוללת תכונת בקרת הורים (Parental Control), שמאפשרת יצירת פרופילים לילדים בגילאים שונים; או חבילת McAfee Internet Security Suite 2005, המציעה שירותי הגנת פרטיות ושליטה בתכני הגלישה להורים.

 

תוכנות אחרות זמינות כיישום עצמאי, שאינו כרוך בתשלום גבוה במיוחד, ומספק, לכאורה, חוויית גלישה בטוחה יותר לילדים.

 

הבעייתיות של תוכנות הסינון

 

עם זאת, חשוב לזכור שתוכנות הסינון בעייתיות מכמה סיבות: ראשית, רובן אינן תומכות עברית ולכן לא מונעות גלישה לאתרים ישראלים; שנית, ילדיכם מתוחכמים מספיק (או יהיו בקרוב) כדי לעקוף אותן והן אינן חוסמות 100% מהאתרים או להבדיל, חוסמות אתרים לגיטימיים שכוללים מילה "אסורה".

 

שלישית, הן מציבות בעיה "מוסרית" למשתמש, גם אם נתעלם מהעובדה שהן נושאות אופי של רוגלות, שותלות עצמן בתיקיות שחבויות עמוק במערכת ההפעלה וקשה מאוד להסירן - הן משדרות לילד: "אנחנו לא סומכים עליך, ועוקבים אחריך בעת הגלישה".

 

אם בכל זאת החלטתם לבחור באפשרות זו, הנה כמה תוכנות מומלצות:

 

iKeeper - שומר עברי

 

iKeeper היא תוכנת סינון ישראלית, המבוססת על PureSight של חברת iCognito ומשווקת על ידי בזק בינלאומי, שמציעה אותה כשירות לכלל הגולשים. תמורת 9.90 שקלים בחודש תוכלו לוודא שילדיכם אינם גולשים לאתרים המכילים תכנים מיניים או אחרים, שאינם מיועדים לגילם.

 

התוכנה, שתומכת הן בדפדפני אקספלורר והן בפיירפוקס, מאפשרת מספר סוגי חסימות: חסימת כלל האתרים העוסקים בסקס והימורים, חסימה ידנית של כתובות מתחם או קישורים ספציפיים ("רשימות שחורות") ולחילופין - אישור לגלוש רק באתרים מסוימים המוגדרים על ידי המשתמש ("רשימות לבנות").

 

התוכנה תומכת גם בעברית, ומבצעת סינון אתרים המכילים מילות מפתח אסורות בעברית.

 

כאשר הקלדנו במנוע החיפוש גוגל את המילה "הימורים" בשגיאת כתיב, קיבלנו רשימת קישורים זמינים לגלישה. אגב, מעניין לציין שבעת הקלדת מילה אסורה, כמו "סקס",

בגוגל וביאהו נחסמה אפילו רשימת החיפוש, אבל במנוע החיפוש של MSN דווקא יכולנו לצפות ברשימה - החסימה התרחשה רק בעת הלחיצה על הקישור.

 

מילים נוספות שהתגלו כבעייתיות במנועי חיפוש: "סטרפטיז", שלא נחסמה כלל, "אורלי" ו"אנלי", שלא נחסמו, לעומת "אוננות", שנחסמה באופן כמעט גורף, למרות היותה לאו דווקא מגונה. גם בעת חיפוש תמים ב-ynet נתקלנו בבעיות: כשחיפשנו את המילה "פורנוגרפיה" הצלחנו למצוא כמה כתבות ולקבל גישה אליהן, אבל בהמשך צץ לו דף החסימה של השירות.

 

התוכנה תומכת בחיבור דרך שרת פרוקסי, ושומרת נתונים בקובצי Log, שניתן להיעזר בהם לצורך מעקב אחר פעולות המשתמש. האייקון מופיע במגש המערכת אולם בכדי לכבותה או לבצע שינויים - יש צורך בסיסמת מנהל, שההורים צריכים לשמור ברשותם.

 

מטבע הדברים התוכנה אינה חוסמת 100 אחוז מהאתרים, אולם התוספת של רשימות לבנות ושחורות, הנשלטות ידנית על ידי המשתמש, מייעלת את תהליך הסינון. בעת הוספת אתרים מורשים, ניתן לשלוח המלצה לחברה להוסיפם למאגר.

 

כך, לדוגמה, תוכלו לאשר גישה לאתר רפואי המספק גם עצות בתחומי מין, ולחסום אתרים פורנוגרפיים "טהורים". עם זאת, חסרה האפשרות לחסום או להתיר גלישה על פי מילות מפתח, כמו "הומוסקסואליות", מאחר ותכנים כגון אלה מופיעים גם באתרים לגיטימיים לגמרי, כמו אתרי חדשות.

 

SafeNetex - רשת בטחון

 

SafeNetex הוא שירות סינון תכנים ישראלי שמציעות נטקס ואינטרנט זהב, ופועל אחרת מ-iKeeper. ראשית, לא מדובר בתוכנה הדורשת הורדה והתקנה, אלא בשירות מבוסס חייגן. שנית, הוא מוצע ללקוחות אינטרנט זהב בלבד, תמורת 9.90 שקלים לחודש.

 

רשימת האתרים הבטוחים (White Lists) מונה, נכון להיום, כ-25,000 אתרים, שנבדקו ואושרו על ידי צוות אנושי של מידענים, כראויים לגלישת ילדים ונוער. מהחברה נמסר עוד, כי בכל יום נבדקים מאות אתרים נוספים ומתבצע ניטור תדיר של כל אתר הנחסם על ידי השירות.

 

השרתים מתעדכנים כל כמה שעות, כך שגם אם יש אתר חדש שעלה לרשת ומנסה להתחכם לתוכנה - סביר להניח שהוא יאותר במהירות.

 

השיטה הזו סובלת מחסרון עיקרי: חסימה חד צדדית ובלתי ניתנת לעקיפה של אתרים לגמרי לגיטימיים. לדוגמה: השירות, שתומך גם בדפדפני אקספלורר וגם בפיירפוקס, לא חסם אותנו בעת חיפוש כתבות עם מילים אסורות ב-ynet, אבל כן חסם מעבר לאתר להורדת פיירפוקס. מישהו שם רומז משהו?

 

נכון שניתן לשלוח לחברה דואר אלקטרוני עם בקשה לבחינת אתרים חדשים אותם יש להוסיף לרשימות האתרים החסומים או הבטוחים, כאשר באינטרנט זהב מבטיחים כי בתוך 24 שעות מתבצע השינוי - אולם מניעת כניסה לאתר ההורדות המיינסטרימי Download.com למשל, הוא מחיר קצת יקר לטעמנו.

 

השירות גם אינו מאפשר כניסה לאתר של מפלגת עלה ירוק, אתר התוכן של קהילת ההומוסקסואלים והלסביות GoGay, וגם לאתר ההיכרויות xlove. נכון שלרוב הילדים אין מה לחפש בם, אך חסימה מוחלטת שלהם, לאור העובדה שאינם כוללים תכנים פוגעניים - תמוהה.

 

עם זאת, השירות הצליח לזהות - לפחות חלקית - אתרים המפנים למילות חיפוש שהוקלדו בשגיאת כתיב, כמו במקרה של "הימרוים" במקום "הימורים". השירות מאפשר לצפות בתוצאות חיפוש של מנועי חיפוש, אך חוסם את הגישה אליהם בפועל.

 

הוא תומך גם בחסימת מילות מפתח בעברית, אבל כאמור, אינו מאפשר ליצור רשימות שחורות או לבנות, אלא רק לעבור ממצב של גלישה בטוחה למצב של גלישה חופשית בלחיצה על קישור והקלדת סיסמת מנהל.

 

012 שמרטף - בייביסיטר מקוון

 

012 שמרטף שירות סינון התכנים של 012 קווי זהב, זמין למנויי החברה בלבד, תמורת 4.90 לחודש הראשון ו-9.90 לחודשים הבאים, ומבטיח להגן על ילדים מפני חשיפה לאתרי סקס, הימורים, סמים ועוד.

 

השירות מאפשר לחסום חדרי צ'ט מבוססי דפדפן, מאפשר להגביל את הזמן הגלישה תוך קביעת זמנים מותרים לגלישה, תומך בניהול של עד 10 פרופילים אישיים למשתמשים במחשב הביתי ומספק דוחות גלישה מפורטים לניטור הפעילות של כל אחד.

 

השירות, התומך גם בעברית, זמין לשימוש כתוכנה המותקנת במחשב, ומבוסס אף הוא על תוכנת PureSight של חברת iCognito הישראלית. 

 

הוא כולל חסימת תכנים פורנוגרפיים, אתרי שיטנה, הימורים, נשק וגם דואר אלקטרוני מבוסס רשת. לדברי החברה, הוא מסוגל להבחין בין תכנים אסורים לבין אתרים העוסקים בהעדפות מיניות, בחינוך מיני או בבריאות מינית, בסרטן השד, במחלות מין ובהטרדה מינית, אלא אם הם כוללים תכנים בוטים.

 

המגן של 013

 

ברק מציעה ללקוחותיה את 013 Web Defender, תוכנת סינון המבוססת על PureSight גם היא, ומאפשרת חסימת תכנים פורנוגרפיים או כאלה העוסקים בסמים, שטנה, נשק, הימורים ועוד. כמו כן, היא חוסמת תכנים דומים בדואר רשת וצ'טים מבוססי דפדפן. מחיר השירות, המיועד ללקוחות החברה בלבד: 1.9 שקלים לחודש הראשון ואחר כך 9.9 שקלים לחודש.

 

K9 - Web Protection - כלב שמירה

 

תוכנת K9 - Web Protection מבוססת על יכולות הסינון של Blue Coat, המספקת שירותי בקרה לארגונים. מדובר בתוכנת חינם, המיועדת לשימוש ביתי ומציעה שימוש ידידותי ונוח למדי.

 

לאחר הרשמה קצרה באתר תקבלו קישור ומספר רשיון בדואר האלקטרוני, שמשמש להורדת התוכנה. ההתקנה אינה מסובכת וכל השליטה נעשית בחלון הדפדפן, דרך שרת החברה, תוך דרישת סיסמה לפני ביצוע שינויים.

 

בחלון הניהול תוכלו לקבוע רמת חסימה מתוך שש רמות זמינות (גבוהה, ברירת המחדל, בינונית, מינימלית, מותאמת אישית וכזו שאינה חוסמת גישה, אלא רק מנטרת את הפעולות).

 

כמו כן, ניתן להגדיר מילים וכתובות אינטרנט אסורות (Black Lists) או מורשות (White Lists), לקבוע קטגוריות אתרים לסינון ולשלוח אתרים לבדיקה בחברה.

 

תוכנה זו, בניגוד לקודמותיה, אינה תומכת בסינון בעברית, אולם אופיה של הרשת, המבוססת על אנגלית גם ברמה הטכנית, מאפשרת לחסום גם אתרים ישראלים.

 

התוכנה ביצעה חסימות יפות למדי, והיא תומכת בדפדפני אקספלורר ופיירפוקס כאחד. היא אינה עובדת מאחורי שרתי פרוקסי ולא ניתן לדעת שהיא פועלת מבלי לגשת אל ממשק הניהול המקוון שלה. היא מספקת דוחות לניטור הפעילות, האתרים שנחסמו, שינויים שנעשו בהגדרות ועוד.

 

יש לה גם פיצ'ר חביב למדי: בעת הפעלתה, ממש במקביל להופעת מסך החסימה - היא משמיעה נביחה. מבהיל אבל יעיל.

 

נוסף על כל שירותי הסינון שהוזכרו, קיימים גם שירותים נוספים, כמו שירות סינון התכניםשל "מורשת", שמאופיין באוריינטציה דתית וזמין למנויי ספקית האינטרנט אקטקום בלבד.

 

למחמירים: תוכנות מעקב

 

מי שמעוניין ללכת צעד נוסף קדימה בכל הנוגע לשליטה ובקרה, יוכל להיעזר בתוכנות ריגול אמיתיות, שמאפשרות לנטר פעולות מקלדת, הפעלת תוכנות וכדומה. אלו אינן מספקות סינון בזמן אמת, אלא משמשות כדי לבדוק במה עסק הילד בעת השימוש במחשב.

 

תוכנות אלו מהוות הפרה נוספת ובוטה יותר של הפרטיות, ולכן אנו ממליצים לא להשתמש בהן. אם אתם בכל זאת מרגישים שזה הפתרון עבורכם, הנה שתיים מומלצות:

 

Family Key Logger - מעקב משפחתי

 

Family Key Logger היא תוכנה קטנה, שמנטרת את כל הפעולות שמבצע המשתמש, לרבות מעקב אחר ההקלדות, ההקשות והתוכנות המופעלות במחשב. היא תומכת עברית, ומאפשרת לראות לאן גלשו הילדים, אילו מילים הקלידו באיזו תוכנה (וכך לעקוב גם אחר צ'טים ותוכנת מסרים מידיים), ואילו תוכנות הפעילו.

 

התוכנה כוללת אפשרות להסתיר את האייקון שלה, שמופיע כברירת מחדל במגש המערכת, וכן להסירה מרשימת התוכנות המותקנות במחשב ומרשימת התוכנות המופיעות בתפריט Start.

 

ניתן להפעילה בעת עליית Windows, גם במצב נסתר, כך שגם אם בוצעה הפעלה מחדש למחשב - הפעולות עדיין מבוקרות באופן אוטומטי.

 

היא מייצרת קובץ Log מבוסס טקסט, שניתן לשמרו או להדפיסו לשימוש מאוחר. בנוסף, תהליך ההתקנה שלה פשוט ומהיר, היא קלת משקל ואינה מותקנת בתיקיית Program Files, אלא תחת Windows/system32, ולא מופיעה ב-Task Manager, כך שגם ילדים מתוחכמים יותר יתקשו לאתרה.

 

SnapKey - בלש פרטי

 

SnapKey היא תוכנת מעקב נסתרת, שמיועדת לגירסאות שונות של מערכות הפעלה Windows, ולמרות שאינה זמינה בחינם (כ-30 דולר), ניתן להורידה בגירסת נסיון, שמאפשרת שימוש ביכולות בסיסיות.

 

התוכנה קטנה וניידת, וניתן להתקינה גם על גבי מדיה חיצונית, כמו התקן זכרון USB נייד או תקליטור. היא מנטרת את כלל הפעילויות המתרחשות במחשב, ומספקת מידע לגבי תוכנות שנפתחו, אתרים שמישהו גלש אליהם, טקסטים שהוקלדו בתוכנות שונות ועוד.

 

עם זאת, חשוב לציין שמכיוון שהיא אינה תומכת עברית בצורה מלאה, לא תוכלו לראות אילו מילים עבריות הוקלדו, והיא תדווח רק על מילים באנגלית. מאחר והרשת מבוססת אנגלית, ניתן להניח שהיא עשויה לסייע מעט במעקב אחר נסיונות לגלוש לאתרים לא ראויים לילדים.

 

אם תרכשו את התוכנה, תוכלו גם לנטר את הפעילות במחשב מרחוק, ללכוד תמונות מסך ולצפות בהן ממחשב מרוחק וכן לצפות בתמלילי צ'טים שנערכים ברשת, למרות שבהיבט המקומי - של דוברי העברית - מדובר ביכולת ריקה מתוכן.

פורסם לראשונה 04/12/2005 13:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים