איציק מצטרפת לשרון, פרס בדרך
עכשיו זה ברור: פרס בדרך ל"קדימה". זאת, לאחר שדליה איציק הודיעה רשמית כי היא מצטרפת למפלגה. אנשי שרון לא התלהבו מצירוף איציק, אולם פרס לחץ ובסביבת רה"מ הבינו: אין ברירה. מקורבי רה"מ: "בשביל פרס, זה מחיר ראוי לשלם". פרס עצמו כנראה לא יצטרף לרשימה, ויקבל אחרי הבחירות תפקיד ממלכתי
שמעון ודליה דוהרים קדימה. ח"כ דליה איציק הודיעה אמש (ב') כי היא עוזבת את מפלגת העבודה ומצטרפת למפלגתו החדשה של ראש הממשלה אריאל שרון, קדימה. איציק הודיעה את הדברים בתום פגישה עם שרון. גורמים בסביבתו של שרון אמרו ל-ynet כי "בשביל שמעון פרס, זה מחיר שראוי לשלם, למרות שלא כולם התלהבו מהרעיון שאיציק תבוא לקדימה. אבל פרס דרש - וזה מחיר ראוי".
מעברה של איציק למפלגתו של שרון התאפשר כאמור לאחר שפרס הפעיל לחצים על ראש הממשלה, ודרש מקום לאיציק ברשימת קדימה לכנסת הבאה. בעקבות דרישת פרס, התחדשו המגעים עם איציק, שהבשילו אתמול בערב.
גורמים בסביבת שרון הסבירו את המהלך בכך ש"מדובר בהתניה של שמעון פרס. השם של דליה היה חלק מהמגעים עם פרס בימים האחרונים, ונוצר מצב שהיה
צריך לסגור את זה הערב. כל השאר כבר היה סגור, ומה שנותר זה רק עניין דליה איציק".
כעת, בעקבות המעבר הצפוי של איציק, אפשר להעריך ברמה גבוהה של ודאות כי גם שמעון פרס בדרך לפרוש מפעילות פוליטית במפלגת העבודה.
פרס לא יקבל ככל הנראה מקום ברשימת קדימה לכנסת, אולם הובטח לו כי הוא יקבל תפקיד ממלכתי בכיר. הוא צפוי להודיע בקרוב על פרישה מהחיים המפלגתיים בעבודה, ולאחר הרכבת הממשלה יעסוק בנושאים הקרובים ללבו: הנגב, הגליל ונושא השלום.
פרס, השוהה בברצלונה יחד עם ח"כ חיים רמון שכבר הודיע על חבירתו לשרון, מעודכן לגבי ההתרחשויות בישראל באמצעות מקורבו של רה"מ, אורי שני.
בעבר, ראש הממשלה וכמה ממקורביו לא הביעו התלהבות יתרה מצירופה של איציק לקדימה, ועד לפני ימים אחדים נראה היה כי צירופה לא ייצא אל הפועל כלל ועיקר. ואולם, בעקבות הדרישה החד משמעית של פרס - שרון "התקפל" ואישר את צירופה.
בכירים במטה קדימה אמרו ל-ynet כי "ניתן לראות בכך רמז עבה לזאת שפרס יודיע על תמיכתו בשרון ובמפלגתו עם שובו מחו"ל.
"רק בצהריים היא אמרה שהיא מתכוננת לפריימריז"
גורמים בכירים במפלגת העבודה הביעו אמש פליאה מן המהלך. "רק בצהריים", אמרו הגורמים, "נמסר מאנשיה של דליה איציק שהיא שכרה משרדים בבית תנועת המושבים בתל אביב, כדי להתכונן לפריימריז במפלגת העבודה. זו כנראה התפתחות של השעות האחרונות".
רק אתמול בצהריים נפגשה איציק עם עמיר פרץ, ונראה היה כי האווירה טוהרה בין השניים. זמן קצר לאחר שיצאה מהפגישה, היא שוחחה עם גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה - והמגעים לצירופה של איציק לקדימה החלו.
עתה נותר לראות כיצד יתפתח המו"מ מול שר החקלאות לשעבר, איש העבודה חבר הכנסת שלום שמחון. שמחון עדיין לא הודיע סופית לאנשי שרון אם הוא מתכוון להיענות להזמנתם. "מבחינתנו הוא רצוי מאוד", אמר בכיר ממקורבי ראש הממשלה.
בלשכת שרון הבינו: אין ברירה, צריך לקחת את דליה
פרישתה של דליה איציק ממפלגת העבודה היא בגדר דרמה שנמשכה שבועות ארוכים. ביום שני שעבר, במסדרונות הכנסת, התפשטה שמועה לפי החליטה איציק לעזוב את מפלגת העבודה ולחבור לשרון. איציק מיהרה להכחיש, עברה מכתב לכתב, מפרשן לפרשן, משולחן לשולחן במזנון הכנסת. "הכל שטויות", היא אמרה. "אני במפלגת העבודה. לא היו מגעים איתי, לא היה משא ומתן. הכל שטויות".
אחר כך, בישיבת סיעת העבודה בכנסת, טרחה איציק להראות כי פניה לעתיד: היא דרשה להתחיל לפעול, להקים מטות, להתכונן לבחירות הכלליות. לכולם היתה את התחושה כי איציק לא מחפשת בית פוליטי אחר.
אמש ניהלה איציק שיחה ארוכה עם ynet. היא היתה מרוצה מבחירתה לאשת השנה בתקשורת, ואולם, פעם אחר פעם, סירבה לענות האם בכוונתה לעזוב את מפלגת העבודה: "לאן יש לי לעזוב", תהתה בקול רם, ואולם נימת קולה לא היתה משכנעת. "עשיתי מפקד, גייסתי יותר מאלף איש. אני נערכת לפריימריז במפלגת העבודה". ואולם, דליה איציק סירבה להתחייב שהיא לא עוזבת, סירבה לומר שהיא נשארת באופן חד וחלק במפלגת העבודה.
אתמול בצהריים החלו העניינים להתגלגל במהירות גבוהה יותר. פרס לחץ, גם איציק לחצה, ובלשכת שרון הבינו: אין ברירה, צריכים לקחת את דליה. אבל לא כל אנשיו של שרון מעכלים את הרכש החדש: "הכל היה בסדר עד הערב", אמר בכיר בלשכת שרון. "אבל לא היתה לנו ברירה. שמעון שם תנאי".
"גם אישה וגם יש לה ביצים"
אנשיו של שרון יודעים להיות נבזיים כשהם רוצים. הציניות והסארקזם של הבוס כנראה כל כך מדבקים, שאת רוב ההערות של מקורבי שרון לגבי הצטרפותה לא ניתן כלל לפרסם. "בעצם", אמר אחד המקורבים לראש הממשלה, "זה לא כל כך נורא שיש לנו את דליה איציק: היא גם אישה וגם יש לה ביצים. זה לא נורא בפוליטיקה".
אחרים, ספק ברצינות ספק בצחוק, התעניינו בשיחות עם הכתבים לדעת מה כוחה של דליה איציק במפלגת העבודה. "היא חזקה? יש לה כוח?", תהה אחד היועצים. מכאן אפשר להבין, כנראה, עד כמה החיבור הזה שבין דליה איציק ומפלגת קדימה לא באמת היה מתוכנן, לא באמת היה אמור לקרות. לא אם זה היה תלוי בשרון וחלק לא מבוטל מאנשיו.
אז מה קיבלה דליה איציק? כנראה שלא הרבה. היא נפגשה עם רה"מ בתשע בערב, ישבה איתו רבע שעה, והעניינים נסגרו, בלי הבטחות ובלי שריונים. "אין התחייבויות לכלום, והיא לא רצתה כלום", אומרים אנשיו של שרון. "זה ברור לכולם שזה מחיר שאנחנו משלמים בשביל התמיכה של שמעון. אי אפשר היה להעלים את התנאי הזה".
הסיכום איתה היה שאחרי השיחה עם ראש הממשלה, היא תודיעה לעמיר פרץ על צעדיה, ורק לאחר מכן יצאה ההודעה לתקשורת.
יועצו של פרס, יורם דורי, חזר ואמר בזמן האחרון כי יו"ר המפלגה לשעבר טרם החליט וכי הוא נמצא בהתלבטות קשה. פרס עצמו יצא לברצלונה לאירוע של "מרכז פרס לשלום".
היעד הבא של קדימה: פרופ' אוריאל רייכמן
כעת, נותרו עוד כמה אישים ידועים שצריכים לקבל החלטה האם להצטרף לתנועתו החדשה של שרון. אחד מהם הוא הפרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי הרצליה, ממייסדי שינוי, ומי שהביא את טומי לפיד לעמוד בראש המפלגה. רייכמן נמצא במגעים מתמשכים עם אנשיו של ראש הממשלה כבר תקופה ארוכה, אולם רק בימים הקרובים צפויה להתקיים פגישה מכרעת בינו ובין שרון.
לאחר מכן, צפוי רייכמן לקחת כמה ימים כדי להתלבט האם בכוונתו להצטרף לחיים הפוליטיים, אם כי גורמים המקורבים אליו אומרים כי "כסא בכנסת זה לא מה שמעניין אותו. הוא מעוניין לתרום ברמה הלאומית". אם יצטרף גם רייכמן אל רשימתו של שרון, הרי שתהיה זו מכה קשה לשינוי, שמצבה בסקרים בתקופה האחרונה אינו מעודד. רייכמן הוא כאמור ממייסדי התנועה, ומשמש בימים אלה כנשיא מועצת המפלגה. חבירתו של שרון, מעריכים במערכת הפוליטית, תהווה פגיעה קשה במעמדה הציבורי של שינוי.
אם יחליט רייכמן להצטרף, הרי שצפוי להחליף אותו בתפיד נשיא המרכז הבינתחומי הפרופ' אמנון רובינטשיין. גם שמו של רובינטשיין מוזכר במערכת הפוליטית כמי שעשוי להביע תמיכה בתנועתו של שרון, ואף לקחת חלק בהליכים הקשורים לשינוי שיטת הממשל בישראל, אותם יוזם ראש הממשלה.