משרד התקשורת מתקן: נפעל רק נגד חברות VoIP פיראטיות
המשרד נחלץ לעזרתן של חברות השיחות הבינלאומיות והנחה את ספקי האינטרנט לפעול נגד בתי עסק המשתמשים בשיחות טלפון VoIP תוך עקיפת המפעילים הבינלאומיים
משרד התקשורת הודיע כי הנחה לאחרונה את כל ספקי האינטרנט בישראל, לוודא כי תשתיות האינטרנט שלהן לא משמשות לביצוע שיחות בינלאומיות לא מותרות באמצעות טכנולוגיית VoIP.
אגף הפיקוח במשרד התקשורת פנה לאחרונה ל-56 ספקי האינטרנט הרשומים בישראל , והבהיר להם כי על פי תנאי הרישיון, עליהם לאסור על העברת שיחות בינלאומיות בטכנולוגיית VoIP על ידי גורמים בלתי מורשים באמצעות הרשתות שלהם.
הכוונה היא לחברות הפועלות בארץ ומציעות לישראלים שיחות מוזלות לקווי טלפון בחו"ל (ממחשב לרשתות טלפון לציבוריות ולא מ-PC ל-PC), ובאמצעות שירותים של חברות VoIP כמו סקייפ, Vonage, 3Delta ואחרות. זאת, מבלי להשתמש בשירותים של מפעילים בינלאומיים כמו 012, 014, 013, 015, 017 ו-018, אשר חלקם מציעים שירותי VoIP משלהם. מפעילים אלה סובלים יותר ויותר מאובדן הכנסות לטובת חברות ה-VoIP.
מנכ"ל משרד התקשורת, אבי בלשניקוב, מסר כי ההנחיות הוצאו בעקבות תלונות שהתקבלו בנושא זה. על פי התלונות, מתבצעת לכאורה פעילות בלתי חוקית בהעברת תנועת שיחות ונתונים מהארץ לחו"ל ומחו"ל לארץ, בניגוד לחוק התקשורת.
במשרד התקשורת מסבירים, כי פעילות שכזו גורמת לנזקים כלכליים כבדים למפעילים הבינלאומיים המורשים. "אנחנו לא מתייחסים בשלב זה לזהות הצרכנים של שירותים אלה - בין אם מדובר באדם פרטי או בית עסק", נמסר מהמשרד, "הכוונה בשלב זה היא לפעול מול ספקי האינטרנט, המאפשרים להעביר שיחות כאלה תוך עקיפת כל הסדרי קישור הגומלין מחול לישראל או מהארץ לחו"ל.
האם ניסיון לחסום את ה-VoIP אינו אנכרוניסטי וחסר תועלת?
"העובדה כי טכנולוגיה מסוימת התפתחה אין בה כדי לפטור אותה אוטומטית מרגולציה".
אתם מצפים כי ספקי האינטרנט יעקבו אחר תקשורת ה-VoIP של הלקוחות שלהם?
"עליהם לעשות כל מה שביכולתם כדי למנוע תעבורת מידע אסורה ברשתות שלהם"
בעקבות הפרסום ב-ynet הזדרזו משרד התקשורת להבהיר, כי אין כוונה לאסור על משתמשים ביתיים ועל בתי עסק להשתמש בתוכנות כמו "סקייפ". "המטרה שלנו אינה לפעול נגד סקייפ או MSN מסנג'ר יישומים דומים", אומר חיים גרון, סמנכ"ל בכיר מאגף הנדסה ורישוי במשרד התקשורת, "מטרת ההנחיה היא לפעול נגד חברות תקשורת פיראטיות, שפועלות מחדרים בבתי מלון בישראל או מבסטה בתחנה מרכזית, ומוכרים לישראלים ולעובדים זרים כרטיסים ששולמו מראש לחיוג לחו"ל באמצעות VoIP".
"משרד התקשורת סגר בשנתיים האחרונות כ-30 חברות כאלה. הגענו למסקנה כי צריך לעורר את המודעות של ספקי האינטרנט לתופעה. בחלק מהמקרים, כאשר שהספק מודע לכך שמי שהזמין ממנו את קו האינטרנט אינו לקוח תמים אלא גורם המשתמש בו לצורך שיחות VoIP, עליו לנתק לו את הקו ולא לשתף עימו פעולה. על ספקי האינטרנט לייבש את הפעילות הזו. אני רוצה להדגיש כי סקייפ חוקית בישראל".
יש לציין, כי הבהרה זו אינה עומדת בקנה אחד עם הרוח הכוללנית של ההודעה לעיתונות שהוציא משרד התקשורת בנושא זה.
על פי משרד התקשורת, מרבית החברות דיווחו למשרד כי הן עומדות בתנאי הרשיון שנקבעו להן וכי ככל הידוע להן, לא נעשה שימוש במערכותיהן לשינוע שיחות לחו"ל ובחזרה או שמתבצעת פעילות בלתי חוקית בתשתיות שלהן. במשרד התקשורת ממתינים לתשובות של שאר החברות, שטרם השיבו. מנכ"ל משרד התקשורת הודיע, כי אנשי המשרד יערכו במהלך השנה הקרובה ביקורת בחברות, כדי לוודא עמידה בהוראות המשרד.
אגב, חמישה מבין 56 ספקי האינטרנט (הספקים הגדולים) הם גם מפעילים בינלאומיים ולפיכך יש להם עניין בחסימת תעבורת VoIP אסורה. משרד התקשורת מקיים הליך שימוע בעניין ה-VoIP, שתכליתו לקבוע כיצד יסופקו שירותי VoIP באמצעות חברות שיפעלו בארץ.
"תפנית שלילית ביותר"
המהלך האחרון של משרד התקשורת נוגע לכאורה גם לחברות שאינן מחזיקות בתשתיות פיזיות בישראל לצורך העברת שיחות VoIP, כמו "סקייפ", Vonage ואחרות, וזאת, בניגוד למדינות שקבע בעבר המשרד. עם זאת, העמדה הנוכחית של משרד התקשורת קובעת כי בתי העסק נעזרים בתשתיות של ספקי האינטרנט כדי להתקשר לחו"ל באמצעות VoIP ולפיכך פעילות זו אסורה.
"מדובר בתפנית שלילית ביותר. עד לפני שנה, משרד התקשורת גרס כי תקשורת VoIP מעין זו (אשר אינה דורשת מכשיר מיוחד או מופעלת במלואה מחוץ לישראל, לא צריכה להיות כפופה לפיקוח", אמר ד"ר טל ז'רסקי מהמרכז למשפט וטכנולוגיה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת חיפה, "לא ברור לי כיצד ספקי האינטרנט יוכלו להיענות להנחיה מבלי לעקוב אחר המשתמשים שלהם ולפגוע בפרטיותם והכל כדי לשרת את האינטרסים המסחריים של כמה מפעילים בינלאומיים. נראה כי הרגולטור שבוי בידי חברות התקשורת הבינלאומיות במקום לשרת את הצרכנים".