שתף קטע נבחר
 

"עגלי הזהב" של הבורסה רועים בשדרות רוטשילד

תערוכה מיוחדת של הבורסה לניירות ערך: 100 שוורי פיברגלאס צבעוניים המסמלים את הגאות בשוק ההון, הוצבה השבוע לאורך שדרות רוטשילד בת"א. ילדי האזור חגגו בפארק השעשועים החדש, אבל המבוגרים לא ממש הבינו על מה החגיגה. היו מי ששאלו: "מה זה הבורסה?" והיו כאלה שהתערוכה הזכירה להם את עגל הזהב

תושבי לב תל-אביב, שיצאו ביום שלישי לטייל לאורך שדרות רוטשילד, נדהמו לראות מיצג חדש, ששינה את פני השדרה: 100 שוורים ססגוניים מפיברגלאס, שהוצבו לאורך השדרה, מתיאטרון הבימה ועד פינת רוטשילד-יהודה הלוי. המיצג, המכונה שוורים ושערים, הוא פרויקט מיוחד של הבורסה לניירות ערך בתל אביב, הסמוכה, לכבוד מלאת 70 שנה להיווסדה. בפרויקט השתתפו 100 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסת התל אביבית (חברות מדד ת"א 100).

 

 

כל אחת מ-100 החברות שכרה אמן, שבנה לכבודה פסל מיוחד של שור, ועיצב אותו באופן המבטא, לדעתו, את רוח החברה. את הפרויקט הפיקה חברת דטה פרו, שגם בחרה את מרבית האמנים שהקימו את הפסלים בתערוכה.

 

"החלטנו לציין 70 שנה לפעילות הבורסה במיצב מיוחד, שישלב את החברות הנסחרות בבורסה, עם עבודה של אמנים, חלקם בתחילת דרכם, שיזכו לחשיפה, ועם מיצב שיעמוד לרשות הציבור הרחב שלמענו מיועדת פעילות הבורסה", אומרת רונית הראל בן זאב, סמנכ"לית בבורסה ויוזמת הפרויקט.

 

הפנינג שכונתי

 

תושבי השכונה וההמון הגודש את השדרה חגגו על המיצג החדש, שהפך עד מהרה להפנינג שכונתי: ילדים טיפסו על ראשי השוורים, משכו בקרניהם, גלשו מעל גבם וקיפצו על הבמות שעליהם הוצבו השוורים. ההורים שוטטו בין הפסלים, קראו את השלטים וניסו לאתר שמות מוכרים בין האמנים והחברות. רוכבי אופניים עשו 'שמיניות' מסביב לפסלים, ובעלי כלבים קשרו את הרצועות לרגליהם.

 

אלא שהעוברים והשבים לא ממש מתחברים לנושא המיצג. "מה זה השוורים האלה?", שאלה אחת מעוברות האורח. "זה מיצג של הבורסה לניירות ערך", ענינו. "מה זאת הבורסה?", המשיכה האשה לשאול. 

"יצאתי עם העגלה בבוקר, וראיתי פתאום המוני שוורים", סיפרה עוברת אורח אחרת, "אני לא מכירה טוב את הבורסה, ולא יודעת על רוב החברות שנסחרות שם, מעבר לשמות שלהן. אבל אני שמחה על כל דבר שמפתיע ומוסיף צבע לסביבה. המיצג נותן תחושה שמעלה קונוטציה של עגל הזהב, של מה שעושים איתו והקשר לכסף. לא ברור אם המיצג מבטא סגידה לעגל הזהב, או ביקורת, או אינטרפרטאציה שלו".  

 

ואילו האמנים, ששוטטו בין היצירות שעמלו חודשים על הקמתם, לא התלהבו מההפנינג שנוצר סביבם. היו אף כאלה שהגיבו בזעם כשראו את הילדים המטפסים על גב השוורים ונתלים על קרניהם. "תרדו מהפסלים! אתם לא מתביישים? אלה יצירות אמנות", צרח הפסל ירון פאר, יוצר הפסל מטעם בנק אגוד, כשעבר ליד פסל של אמן אחר, והבחין בילדים. "אני אוהב ילדים", הסביר פאר לאחר שנרגע, "אבל אנשים עבדו מאוד קשה על היצירות הללו, וחשוב לי שיכבדו אותן. חרה לי ששמו ילדים על גב השור וצילמו אותם, כמו במגרש משחקים". 

 

פקחי העירייה, אגב, ניסו להפסיק את החגיגה, והורידו את הילדים מעל גבי השוורים. "הפסלים עלולים להיהרס", הסבירו הפקחים, והזהירו את ההורים שהם עלולים לקבל קנס. ההורים הנהנו בראשם, אבל מיד כשהפנה את ראשו, מיהרו הילדים לטפס שוב על גב השור, בהסכמה בשתיקה של ההורים.

 

"העשירים סגרו לנו את השדרה"

 

הבורסה ברחוב אחד העם סמוכה לשדרות רוטשילד, אך  רחוקה כך נראה אלפי מיילים מחלק מהציבור הרחב שהסתובב בשדרות. לרגל הקמת המיצג, ערכה הבורסה טקס נוצץ, בהשתתפות האמנים שיצרו את הפסלים, בכירי הרשות לניירות ערך, ראש מנהלי 100 החברות וראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי. קטע בשדרות רוטשילד גודר ונסגר למעבר הולכי רגל. עוברי האורח הציצו בסקרנות על הקוקטייל הנוצץ של אנשי העסקים והאמנים, שהתחככו והשיקו כוסיות וחיוכים במתחם הסגור שבמרכז הכביש.

 

הטקס, כך נראה, רק הגביר את תחושת הניכור של הרחוב. "גנבים, רמאים, תחזירו את הכסף!", צעקו עוברים ושבים בזעם. "סגרו לנו חצי רחוב, בלי להודיע ולא נתנו לנו להיכנס לאירוע של בעלי החברות שתרמו את השוורים היפים", התלוננה אישה אחרת, "כך יוצרים שני סוגים של אנשים: אלה שיש להם, שלהם סוגרים מתחם ליד הבנק, ואלה שמשלמים ארנונה אבל את הכסף משקיעים בדברים אחרים, והם צריכים ללכת מסביב. זה נורא מרגיז".

 

משתתפי הטקס לא הצליחו להישאר אדישים לקולות שעלו מהרחוב. "באתי לברך את הבורסה ביום חגה", אמרה יו"ר שטראוס-עלית, עפרה שטראוס, בנאום שנשאה בטקס, "אבל באווירה של התקופה הזאת, על רקע הצעקות האלה ששמענו כאן מהרחוב, חשוב לי לומר: הבורסה המשגשגת הזאת התחילה עם ייקים. השוורים שנמצאים כאן מסמלים הצלחה ועבודה קשה, וזה בולט לעומת הבחירות שדווקא לא מדגישות את חשיבותן של התכונות הללו".

 

"השור של בנק לאומי שרצפתו מכוסה כסף, מבטא את העובדה שהבורסה ובנק לאומי הם גופים מרכזיים בהשקעות במשק", אומרת ענת גיסין, רפרנטית פרסום בבנק לאומי. "אלה שני גופים שנוטים כיום להתייחס אליהם בצורה שלילית. אבל שוכחים, שבלי השקעות, בלי יזמות, שום דבר לא היה מצליח להיבנות ולקום. מישהו צריך להביא את הכסף, כי בלי כסף לא יהיה בעולם שום דבר".

 

השוורים מסמלים גאות בבורסה

 

מדוע הקימה הבורסה תערוכה של שוורים דווקא? השור, בעל החיים המספק לאדם את צרכיו הבסיסיים ביותר, נחשב משחר ההיסטוריה לסמל של שפע ופריון. הכנענים פיסלו את בעל, מלך האלים המסמל גשם ופריון, בדמות שור. אמני מצרים העתיקה ציירו את הנילוס כשהוא פורץ מלועו של שור. מזל שור באסטרולוגיה מסמל את השפע החומרי. בני ישראל נענשו בזמן נדודיהם במדבר כשסגדו לפסלי עגלים מצופים זהב, אך גם בבית המקדש הקריבו שוורים, והצדיקים בגן העדן אמורים להתענג על סעודת שור הבר.

 

סמל השפע הקדום חדר לתרבות הבורסה: בעגה הבורסאית, "השור מייצג בשפה הבורסאית שוק חיובי וצומח", מסבירה בן-זאב. בעגה של הברוקרים והפעילים בשוק ההון, "יום של שוורים" בבורסה היא ביטוי לעליות שערים, ואילו דובים מסמלים ירידות. בפתח בורסת וול-סטריט בניו-יורק הוקם פסל ברונזה גדול בדמות שור, כמו כדי לברך את הסוחרים במזל טוב ובעליות שערים.  

 

"אני משוכנעת שגם בשנה הבאה נוכל להעמיד כאן תערוכה גאה של שוורים, ולא נצטרך להקים תערוכת דובים", אומרת בן-זאב, "אני גם מקווה שהמיצב יצליח להתחבר לציבור הרחב, שלמענו מיועדת פעילות הבורסה".

 

ומה יעלה בגורלם של השוורים משדרות רוטשילד אחרי 40 הימים שבהם יוצגו ברחוב? כל פסל-שור יוחזר אל החברה אשר הזמינה את ביצועו ואשר על-שמה הוא קרוי.

 

(צילום כתבת-הווידיאו: שי רוזנצווייג)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
השור בוול-סטריט: עכשיו גם כאן
צילום: איי אף פי
השור של אסם: במבה על הראש (האמן: גד אפוטקר)
השור של נטוויז'יון: עם האוזניות על הראש (האמן: ליאור רון)
השור של אופיר אלקטרוניקה (האמנית: זיווית שיאון)
מומלצים