טורקיה: קו דק עובר בין עלבון לביקורת עיתונאית
כתבי אישום הוגשו בטורקיה נגד חמישה עיתונאים. האשמה: מאמרי ביקורת "שהעליבו את האומה"
החמישה מצטרפים לשורה ארוכה של יותר מ-60 עיתונאים שעומדים למשפט בגין הפרת סעיף 301. גורמים באיחוד האירופי הביעו את אי שביעות רצונם ממה שהם מחשיבים כרמיסה של חופש הביטוי, וציינו שהדבר אינו מואיל למאמציה של טורקיה להשתלב בגוש המדינות האירופי.
בטורקיה ישנו קו דק מאוד המפריד בין ביקורת עיתונאית לגיטימית ובין מה שניתן להגדיר כעלבון. עיתונאים וסופרים חוצים את הקו הזה באופן קבוע.
חמשת העיתונאים הביעו בספטמבר האחרון את דעתם על התערבות בתי המשפט הטורקיים לצורך ביטול כנס אקדמי שנוי במחלוקת בנושא טבח הארמנים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. הכותבים כינו את טענות בית המשפט "שטויות" וכתבו שההתערבות הייתה עיוות של הצדק והתקפה על החופש האקדמי.
קבוצה של עורכי דין שמרנים ראו בדברים עלבון והגישו תלונות - וכעת יועמדו חמשת העיתונאים לדין. גם הסופר המפורסם ביותר של טורקיה, אורחן פאמוק, צפוי לעמוד בעוד כשבועיים למשפט בגין הפרה דומה של סעיף 301.
גורמים שונים בטורקיה טוענים שהמקרים האמורים מסמנים את זירת המאבק בין הפלג השמרני והלאומני בממסד ובין אלה הרואים את עתידה של טורקיה באירופה. הם רואים בפרשיה הנוכחית ובפרשיות האחרות העומדות בפני בית המשפט מבחן למחוייבותה של הממשלה לרפורמות דמוקרטיות. אלא שבינתיים נדמה שידה של הממשלה הרפורמיסטית של ארדואן אינה על העליונה שכן רשימת הנאשמים בגין הפרה של סעיף 301 רק הולכת ומתארכת, חרף הלחצים שמפעיל האיחוד האירופי על אנקרה בנושא. (BBC)