שתף קטע נבחר

 

אל-בראדעי: להתייחס לנשק גרעיני כרצח עם

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קיבל באוסלו פרס נובּל לשלום ואמר כי מדובר ב"מסר רב עוצמה". "אין מקום לנשק גרעיני במצפון הקולקטיבי. החלק הקשה הוא כיצד ליצור אווירה שבה כולם יתפשו נשק גרעיני באופן שבו מתייחסים לעבדות או לרצח עם?". באיראן לא מתרגשים: "נתחיל בהליך ייצור דלק גרעיני והעשרת אורניום"

"אין לי ספק שאם אנחנו רוצים להימנע מהשמדה עצמית, אין מקום לנשק גרעיני במצפון הקולקטיבי שלנו ואין תפקיד לנשק גרעיני בביטחון שלנו". כך אמר אחר הצהריים (שבת) ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, הד"ר מוחמד אל-בראדעי, בטקס באוסלו שבו קיבל פרס נובּל לשלום יחד עם הארגון שהוא עומד בראשו, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

בנאומו ציין אל-בראדעי את יום השנה ה-60 לפצצות שהנחיתה ארה"ב על הירושימה ונגאסקי. שישה עשורים אחרי, ו-15 שנים לאחר תום המלחמה הקרה, אמר, האיום בסיוט גרעיני נותר חזק. יחד עם אל-בראדעי קיבל את פרס נובל גם ראש חבר המנהלים של הסוכנות לאנרגיה אטומית, יוקיה אמאנו מיפן.

 

 

אלף אורחים נכחו בעת הענקת הפרס, ובהם מלך נורבגיה הרלד ה-5 והמלכה סוניה. גם השחקנית סלמה היאק והמוזיקאי בוב גלדוף. אל-בראדעי והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קיבלו פרס כספי של 10 מיליון קורונות שבדיות (1.3 מיליון דולר).

 

לדבריו, "החלק הקשה הוא כיצד ליצור אווירה שבה כולם יתפשו נשק גרעיני באופן שבו מתייחסים לעבדות או לרצח עם, כטאבו וכאנומליה (סטייה) היסטורית?". אל-בראדעי, יליד מצרים בן 60, הזהיר כי "הגלובליזציה שפתחה את הגבולות למעבר מוצרים, רעיונות ואנשים, גם הסירה את החסמים מאיומים מקומיים".

 

אל-בראדעי ציין שיש מספר מאפיינים ייחודיים לשינויים בתחום האיום הגרעיני בעידן הגלובליזציה: "ראשית - התפתחותו של שוק שחור נרחב לציוד ולחומרים אטומיים. שנית - הפצת נשק גרעיני וטכנולוגיה גרעינית רגישה. שלישית - קיפאון בתהליך ההתפרקות מנשק גרעיני".

 

"עוני וחוסר תקווה מהווים קרקע פוריה לפשע מאורגן, מלחמות אזרחים, קיצוניות וטרור", אמר ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, "הסרנו את החומות בין מזרח למערב, אך עלינו לבנות גשרים בין הצפון לדרום, בין העשירים לעניים".

 

איראן: נפיק אורניום מועשר ודלק גרעיני "לצרכי חשמל"

 

מוקדם יותר השבת הודיע אירגון האטום האיראני, כי על אף התנגדותה של ארצות הברית, תחל המדינה בהפקת אורניום מועשר ודלק גרעיני. "מבחינתי, אין כל ספק שנשלים את הליך הפקת הדלק הגרעיני והעשרת האורניום", אמר ראש האירגון, גולאמרזה אגאזדה, במהלך מסיבת עיתונאים שערך. אגאזדה, המכהן גם כסגנו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד, הוסיף כי עדיין לא ידוע מתי תחל איראן בייצור הדלק אולם הדגיש כי מהלך שכזה ייצא אל הפועל.

 

ארצות הברית טענה לאחרונה כי כוונותיה של איראן לייצר חומרים גרעיניים הינן למטרות מלחמה וקיימת סכנה כי תשתמש בהם לייצור פצצה אטומית. באיראן הודפים טענות אלו ומבהירים כי מטרת התכנית הגרעינית הינה לצרכי הפקת חשמל. "איראן לא יכולה לסמוך על האיחוד האירופי או על מדינות המערב שידאגו לה לאספקת דלק גרעיני", אמר אגאזה.

 

אתמול, עם הגיעו לאוסלו, התבטא אל-בראדעי ספציפית בנושא האיראני. לדבריו, סבלנותה של הקהיליה הבינלאומית פוקעת בכל הקשור למשבר הגרעיני עם איראן ושנטל ההוכחה בדבר כוונותיה האמיתיות של טהרן מוטל עליה.

  

"האיראנים מתקדמים בצעדי צב, ואנחנו דורשים מהם שינתרו קדימה", אמר אל-בראדעי באוסלו, לשם הגיע כדי לקבל את פרס נובל לשלום. הוא הוסיף כי הוא מקווה שנושאי הגרעין השנויים במחלוקת יובהרו לפני שהוא יציג את הדו"ח שלו על איראן במארס, משום ש"אחרי שלוש שנים, הקהילה הבינלאומית מאבדת את סבלנותה כלפי תוכנית הגרעין האיראנית... הכדור במגרש של איראן. הם צריכים עכשיו להראות את השקיפות שנדרשת מהם", אמר אל-בראדעי לכתבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלום הוא מחוייבות. אל בראדעי, הערב
צילום: איי אף פי
נשיא איראן, אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הכור הגרעיני הנבנה באיראן
צילום: רויטרס
מומלצים