שתף קטע נבחר
 

הממשלה אישרה את המלצות ועדת הבר

הוועדה מכירה בכך שלא ניתן לשלול בצורה מוחלטת את האפשרות להסדיר שימושי תעסוקה בשטחים החקלאיים ולכן היא ממליצה לייקר את השימוש לצרכים אלו בקרקעות ביישובים החקלאיים

הממשלה אישרה היום (א') את המלצות דו"ח ועדת הבר לבחינת הזכויות בחלקת המגורים ביישובים החקלאיים שהוגשו על ידי שר האוצר, אהוד אולמרט. ההמלצות טעונות עדיין את אישור מועצת מינהל מקרקעי ישראל, שאמורה להתכנס בראשית ינואר 2006 לדון בכדי לדון.

 

הוועדה, בראשות הממונה על התקציבים באוצר קובי הבר, מונתה בחודש ינואר בהתאם להמלצתו של היועץ המשפטי לממשלה. היא התבקשה להציע המלצות להסדרת הזכויות בחלקות המגורים ביישובים החקלאיים ולהציע תיקונים להחלטה 979 של מינהל מקרקעי ישראל במטרה להביאם לאישור הממשלה ומועצת המינהל.

 

החלטה 979 קבעה שלחברי קיבוצים תינתן זכות בנייה למגורים של 3 יחידות דיור בשטח של 2.5 דונמים, בדומה לזכויות חברי המושבים, תוך אפשרות להוון את הקרקע ב-3.75% משוויה (כנהוג בחכירה עירונית). לחברי המושבים איפשרה ההחלטה להקים פרויקט מסחרי לכל יחידה, בשטח של 500 מ"ר, בהיוון של 41% משווי הקרקע.

 

התשלום לשימושי תעסוקה יהיה גבוה יותר

 

תפיסת הוועדה שעלתה תוך כדי בדיקה היא כי יש לשאוף לצמצום השימושים לתעסוקה לא חקלאית בתוך חלקת המגורים במושב. עם זאת, לאור העובדה כי ייעוד שטחים לצרכי תעסוקה בהיקף של עד 500 מ"ר הותר בתוכניות סטטוטוריות, ובמספר רב של חלקות מגורים מתקיימים שימושי תעסוקה הלכה למעשה, מכירה הוועדה בכך שלא ניתן לשלול בצורה מוחלטת את האפשרות להסדיר שימושים אלה מול המינהל.

 

על רקע זה ממליצה הוועדה להתיר שימושי תעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים, במקומות בהם אושר בדבר בתוכניות סטטוטוריות, תוך צמצום משמעותי של הכדאיות הכלכלית של שימושים אלה.

 

כדי להפוך את הדבר לפחות כלכלי ממליצה הוועדה כי שיעור התשלום שייקבע לשימושי התעסוקה יהיה גבוה יותר מזה שנקבע בהחלטה 979 (41% בלבד), וישקף את מלוא שווי הקרקע המיועדת לשימושי תעסוקה.

 

הוועדה אף ממליצה כי לא ינתנו ההנחות הנהוגות להקצאת קרקע באזורי עדיפות לאומית, בעת הקצאת קרקע לשימושים לא חקלאיים בחלקת המגורים במושב.

 

ואלה עיקרי השינויים עליהם ממליצה הוועדה:

 

  • גביית תשלום מלא עבור השימושים לתעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים בנחלות במושבים.

 

  • קביעת החובה להסדיר את שטחי התעסוקה כתנאי סף להסדרת שטחי המגורים בחלקת המגורים.

 

  • על מוסדות התכנון לכלול את מבני הקיט בתוך כלל יחידות הדיור ביישוב (למעט באזור עדיפות לאומית א' ובקו העימות).

 

  • הסדרת שטחי התעסוקה בחלקת המגורים תיעשה על ידי תשלום חד-פעמי של דמי חכירה (אם קיימת תוכנית תקפה המתירה שימוש זה), וזאת בשונה מהחלטה 979 שאפשרה הסדרה באמצעות תשלום דמי חכירה שנתיים.

 

  • על מוסדות התכנון להגביל את משך הזמן המותר לשימוש חורג לתעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים.

 

  • להגביר פעילות האכיפה נגד שימושי תעסוקה לא חקלאית בלתי מוסדרים ביישובים החקלאיים.

 

  • התניית כל פעולה במקרקעי הנחלה שמקורה בבקשת בעל הזכויות בנחלה, בהסדרת שימושי התעסוקה (אם ישנם) בחלקת המגורים.

 

הירוקים: נותנים לחקלאים מתנות במיליארדים  

 

בתגובה להמלצות ועדת הבר אומרת מפלגת הירוקים: קרקעות המדינה הפכו בשנים האחרונות למטבע עובר לסוחר בידי נבחרי הציבור. במקרים רבים התקבלו החלטות שמעניקות הטבות בליתי סבירות ובליתי מצדקות לקבוצות אינטרסנטיות מקורבות לשלטון.

 

לטענת מפלגת הירוקים, החלטה 979 וחוק "עיגון זכויות החקלאים בקרקע" מעניקים מתנות בשווי מיליארדים ל"חקלאים", כמו: 2.5 דונם קרקע לכל "חקלאי" לבניית 5 יחידות דיור, האפשרות לסחור ביחידות אלו, ו-500 מ"ר לעסק מסחרי והלבנת אלפי עבירות בנייה ביישובים החקלאים.

 

"החברתיים החדשים רמסו את הצדק החברתי"

 

דובר הקשת הדמוקרטית המזרחית אומר בתגובה: כאתנן בחירות, אישרה היום הממשלה את המלצות ועדת הבר שמשמעותה הפיכת החקלאים לסוחרי קרקעות ומכת מוות לעיירות הפיתוח, ליישובים הערבים ולשאר היישובים העירוניים בפריפריה . זהו עוד נדבך לאי הצדק ההיסטורי בו המדינה נתנה לחקלאים את קרקעותיה למשמורת ולשם עיבוד חקלאי, וכעת נתנה להם אותה כהטבה כלכלית מרחיקת לכת ומאפשרת להם למכור ולהשכיר קרקעות. זאת בניגוד גמור לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי שנקבע בבג"ץ הקרקעות. מפליא כיצד "החברתיים החדשים", אלו שחתכו עבה, מרחו דק ומכרו סברסים, תמכו בהחלטה ההופכת כל משק חקלאי לאזור תעשייה קטן עם ארנונה אפסית ומהווה איום של ממש על אזורי המסחר והתעשייה בעיירות הפיתוח הגובלות במועצות אזוריות, כמו גם מרכזי תעשייה ומסחר עירוניים הנאבקים על קיומם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הבר. לצמצם כדאיות כלכלית
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים