שתף קטע נבחר

אושר בממשלה: עדיפות לאנטנות קטנות

השרים אישרו בישיבת הממשלה את המלצות ועדת המנכ"לים באשר להקמת אנטנות הסלולריות באזורים מאוכלסים. במקביל אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של ח"כ יורי שטרן העוסקת בהצבת אנטנות סלולריות ופיצוי לתושבים

הממשלה אישרה היום (א') את המלצות ועדת המנכ"לים באשר להקמת אנטנות הסלולריות. בעקבות אישור ההמלצה, ייקבעו מסלולי רישוי נוחים יותר להצבת אנטנות קטנות, ומסלולי רישוי מחמירים לאנטנות גדולות. במקביל אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של ח"כ יורי שטרן העוסקת בהצבת אנטנות סלולריות ופיצוי התושבים.

 

עיקרי ההמלצות של ועדת המנכ"לים: לאסור עקרונית הקמת תרנים ה"מציצים" לחלונות הבתים; לקבוע מסלולי רישוי נפרדים להקמת אנטנות על-פי סוג המתקן, גודלו ורמת הקרינה; לחשוף את ההחלטות לציבור ולאפשר לו להתנגד להן; להרחיב את שיקול הדעת של הרשויות המקומיות; ולקבוע מנגנון פיצוי לאזרחים על ירידת ערך הנכס שברשותם.

 

יש לציין, כי הממשלה אמנם אימצה את המלצות ועדת המנכ"לים, אולם הן יעברו לדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה והיא שאמורה לקבל את ההחלטה הסופית.

 

לפי דו"ח ועדת המנכ"לים, בישראל קיימות כיום כ-3,600 אנטנות גדולות ו- 1,280 אנטנות קטנות. מנתונים שהציגה מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה, ד"ר מיקי הרן, עלה כי דקה של שיחה במכשיר סלולרי רחוק מאנטנה, שוות ערך לחשיפה של כשבוע במרחק של כ-30 מטר מאנטנה. עוד הוסיפה הרן כי בישראל ישנם כ-7 מיליון מכשירים סלולרים והיא בין המובילות בעולם באורך ומספר שיחות לנפש.

 

במקביל, ועדת השרים להפרטה אישרה את הצעת החוק של ח"כ יורי שטרן (ישראל ביתנו) שעוסקת בהצבת אנטנות סלולריות. על פי החוק, ייאלצו החברות הסלולריות לקבל אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בטרם יקימו אנטנה בשטחה של רשות מקומית.

 

עוד נקבע בהצעת החוק, כי לאחר שהחוק ייכנס לתוקף יחוייבו חברות הסלולר לערוך בדיקות תקופתיות לאיתור קרינה, ואף להסמיך אנשי מקצוע לשם כך. בנוסף, התקנת אנטנות סלולריות תבוצע בכפוף למערך התכנון והבנייה בכל רשות מקומית, כך שלתושבי האיזור יתאפשר להגיש התנגדות להקמתה של כל אנטנה. במסגרת המגבלות יידרשו גם החברות הסלולריות לפצות בעלי דירות, שערכן ייפגע כתוצאה מהצבת אנטנה, וכן למסור מידע מלא על פריסת המתקנים ורמת הקרינה הנפלטת מהם.

פתרון אפשרי
האם נמצא פתרון לבעיית האנטנות הסלולריות? / ערן טל
על פי מודל של מודיעין שצפוי להיות מיושם בכל הארץ, יוסרו כל האנטנות הסלולריות הגדולות המוצבות ברחבי העיר ובמקומן יוצבו אנטנות קטנות ובעלות קרינה נמוכה יותר. התומכים סבורים שזהו פתרון שכולם ירוויחו ממנו.
לכתבה המלאה

 

מנכ"לי החברות הסלולריות ביקשו בתחילת החודש מראש הממשלה, אריאל שרון, לעכב את הגשת הצעת החוק הממשלתית לקרינה בלתי מייננת לקריאה שנייה ושלישית, "משום שהיא מובילה לפגיעה אנושה ביכולת החברות להמשיך ולפרוס תשתית תקשורתית ברחבי הארץ".

 

ראשי השלטון המקומי כינסו ביום חמישי שעבר מסיבת עיתונאים דחופה ובה קראו לשרי הממשלה לא להיכנע "לאינטרסים כלכליים-דורסניים של החברות הסלולריות, המפעילות לובי חזק ולחץ אדיר, כדי לטרפד את החוק החדש בנושא האנטנות הסלולריות". 

   

בתגובה להחלטה נמסר מעמותת אדם טבע ודין: "זהו צעד חשוב וראשון בשינוי מאזן הכוחות בין האינטרסים הכלכליים של גופים פרטיים לבין האינטרסים הציבוריים. המבחן האמיתי יהיה יישומו של החוק".

 

ראש אגף שמירת טבע של החברה להגנת הטבע, רענן בורל: "החברה להגנת הטבע עומדת על זכותו של הציבור לדעת על כל התוכנית להקמת אנטנות סלולריות, קטנות כגדולות, ועל זכותו להתנגד ואף למנוע את הקמתן בקרבת בתי מגורים ובשטחים הפתוחים ברחבי הארץ. את תביעות הנזיקין על ירידת ערך הנכסים והפגיעות הבריאותיות יש להפנות לחברות הסלולריות ולא לקופה הציבורית שבידי הרשויות המקומית".

 

"בסוף יוקמו יותר אנטנות גדולות"

 

פורום החברוןת הסלולריות אומר בתגובה: ועדת המנכ"לים הממשלתית אימצה את העיקרון הבינלאומי המוכר הקובע כי עדיף לפרוס את הרשת הסלולרית באמצעות הרבה אנטנות קטנות במרחבים העירוניים ולא באמצעות מעט אנטנות ענקיות. לפיכך, החליטה הוועדה והממשלה ליצור מספר מסלולי רישוי שיוצרים עדיפות להרבה אנטנות קטנות על חשבון מעט אנטנות גדולות במרחב העירוני.

 

השינויים שנעשו בהצעת החוק שעתיים לאחר מכן יוצרים מציאות הפוכה לחלוטין. על פי הסעיפים הפופוליסטיים שנוספו ברגע האחרון, בוטלה ההפרדה בין המסלולים השונים - בעיקר בנושא השיפוי. התוצאה תהיה שהמדיניות הממשלתית להקמת הרבה יותר אנטנות קטנות מרוקנת מתוכן. באופן עקרוני, בשל הקשיים הרבים החדשים, לחברות הסלולריות יהיה עדיף להקים יותר אנטנות גדולות והרבה פחות אנטנות קטנות.

 

אבי דבוש, רכז הפורום לסלולריות שפויה: "הממשלה יצרה מסך עשן שאיפשר החלפת הצעות טובות ומאוזנות, בהצעות מוטות לטובת חברות הסלולר, ובכך מנעו פתרון ציבורי לכאוס האנטנות. נוסיף להיאבק למען הסדרה אמיתית ומלאה של הנושא".

 

 


פורסם לראשונה 11/12/2005 12:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
4,880 אנטנות סלולריות בישראל
צילום: עומר הכהן
צילום: גבי מנשה
ח"כ יורי שטרן. מציע החוק
צילום: גבי מנשה
מומלצים