דו"ח זכויות האזרח: פגיעה מיותרת במתנגדי ההתנתקות
האגודה לזכויות האזרח מותחת ביקורת בדו"ח השנתי שלה על הפרת זכויות עצורי ההתנתקות ומתנגדיה ("זהו בדיוק המדרון החלקלק ממנו צריך לחשוש"), תוקפת את החיסולים בשטחים ואת האפלייה כלפי ערביי ישראל. גם מדיניות ההפרטה זוכה לביקורת חריפה: "יש בכך הפקעה של זכויות אדם"
"זו היתה שנה רעה מאוד לזכויות האדם בישראל. יש העמקה בפגיעה בזכויות אדם מצד השלטון. השנה, לא רק שהרשויות לא עמדו בחובתן לקדם את זכויות האדם, אלא הפגיעה בהן רק הלכה והעמיקה, בכל הנושאים". כך אומר עו"ד דן יקיר, יועצה המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, עם פרסומו היום (ב') של הדו"ח השנתי של האגודה.
השבוע מציין העולם את שבוע זכויות האדם הבינלאומי, אבל לפחות לפי דו"ח האגודה, לאזרחי ישראל אין סיבה למסיבה: הדו"ח מעלה תמונה של עוני גובר, דירדור במצבן של אוכלוסיות חלשות, אפלייה על רקע לאום ונטיות מיניות, הפרה בוטה של חופש הביטוי וזכויות עצורים והתנערות הולכת וגוברת של השלטון משרותים שעליו לספק לאזרח הקטן.
הדו"ח הוא אולי המקום היחיד בו ימצאו עצמם ערביי ישראל, פלסטינים מהשטחים ומתנגדי ההתנתקות תחת קורת גג אחת. הקבוצות הללו, לטענת האגודה, סבלו השנה מהפרת זכויותיהן ומפעילות שרירותית של השלטון נגדן.
הדו"ח מייחד חלק נרחב להפרת זכויות עצורי ההתנתקות ומתנגדיה. "בחלק מהמקרים נקטו הרשויות צעדים חסרי פרופורציה תוך פגיעה בלתי מוצדקת בזכות לביטוי פוליטי ולמחאה", נכתב בדו"ח באשר לעצירת האוטובוסים שהובילו מפגיני ימין לנתיבות, להפגנה. "זה בדיוק המדרון החלקלק שממנו צריך לחשוש, של פגיעה גורפת בזכות להפגין".
באגודה מכנים את הצעדים שנקטה המדינה נגד מתנגדי ההתנתקות "תגובה שלא אחת היתה מופרזת", ומציינים את הצעת החוק של משרד המשפטים להרחיב את עבירת ההסתה. בדו"ח מפורטים מקרים שהתפרסמו, כמו שליחתה למעצר עד תום ההליכים של קטינה בת 14, מניעת בחינות הבגרות מקטינים שנעצרו במהלך יישום התוכנית והכמות האדירה של העצורים.
148 פלסטינים נהרגו, 33 מהם קטינים
הדו"ח מתייחס גם למצבם של הפלסטינים בעזה, "ישראל ממשיכה לשלוט על גבולות הרצועה, למנוע כמעט לגמרי מעבר אנשים בין רצועת עזה לגדה המערבית, למנוע יציאה לישראל ולפגוע ביכולת התפקוד הכלכלית של רצועת עזה".
ההתנקשויות, נכתב בדו"ח, מהוות הפרה של המשפט הבינלאומי ושל דיני המלחמה. בכלל, נטען בדו"ח, ישנה "זילות חיי אדם בשטחים". בין פברואר 2005 לנובמבר, נהרגו בשטחים 148 פלסטינים, 33 מהם קטינים - כך עולה מנתונים המוצגים בדו"ח. מאז אוקטובר 2000, עם פרוץ האינתיפאדה, ועד יוני השנה נפתחו 131 חקירות מצ"ח בעקבות ירי בפלסטינים, ו-18 חקירות הובילו להגשת כתבי אישום. "בכך מעודדת ישראל אצבע קלה על ההדק", טוענת האגודה.
ערביי ישראל סובלים מאפלייה שהתחדדה וגברה השנה, על פי דו"ח האגודה. "חלפו שנתיים מאז פרסום דו"ח ועדת אור (לבדיקת מהומות אוקטובר במגזר הערבי), שהמליצה להגביר את השוויון, אך דבר לא נעשה", נכתב בדו"ח. האגודה אף מציינת את סגירת החקירה במח"ש בשל העדר ראיות מספיקות. גם חוק האזרחות, המונע מפלסטינים שנישאו לערבים שהם אזרחי ישראל לקבל מעמד בארץ, מוזכר בדו"ח. בימים אלה ממתינה הסוגיה לפסיקתם של שופטי בג"ץ.
הבדואים המתגוררים ביישובים הלא-מוכרים בנגב מוזכרים אף הם בדו"ח כמי שסובלים מהתנכלות הרשויות: "המדינה מתייחסת אליהם כאל פולשים ופועלת ביד קשה לפינויים מקרקעות ומשדות שהם מעבדים...הצעדים הללו נעשים בכפייה, בלי חלופות הולמות למגורים ולתעסוקה וללא פיצוי ראוי", נכתב.
הידרדרות נוספת במצבן של השכבות החלשות
למרות ההתייחסות בדו"ח אל כל הארועים שהסעירו השנה את מדינת ישראל: ההתנתקות, ועדת אור ועוד, בחרה האגודה לפתוח את הדו"ח דווקא במה שנראה כחלק הנוקב והבעייתי ביותר בו - הקיום בכבוד. הבוקר, אמור בג"ץ להכריע, בהרכב של שבעה שופטים, בעתירות שהוגשו נגד הקיצוץ בקצבאות הבטחת ההכנסה. "המדיניות הכלכלית - קיצוץ בקצבאות, צמצום הסיוע בדיור, השתתפות פוחתת של המדינה בחינוך ובבריאות - גרמו ליותר ויותר אנשים לשקוע בעוני ובייאוש", טוענים באגודה.
ההוצאות החברתיות של הממשלה ירדו השנה, לפי הדו"ח, והפערים הכלכליים בישראל התרחבו והובילו להידרדרות נוספת במצבן של השכבות החלשות. המדינה, טוענת האגודה, מפריטה עוד ועוד שרותים שעליה לספק לציבור: "מגמת ההפרטה משקפת שינוי מהותי בתפיסת חובותיה של המדינה כלפי אזרחיה...ההפרטה פרושה העדפת ערכים של ייעול כלכלי על פני זכויות אזרח. הכנסת עקרונות הכלכלה החופשית למישור שבין המדינה לאזרח היא למעשה הפקעה של זכויות אדם והפיכתנו מבעלי זכויות לצרכנים".
עוד ועוד קשישים בישראל נאלצים להכריע אם לקנות תרופות או לשלם את חשבון החשמל, ולפי הדו"ח, יותר ויותר מהם מוותרים על מזון ומוצרים בסיסיים. גם מצבם של מחוסרי העבודה, המובטלים, לא רשם שיפור השנה, לטענת האגודה: "הירידות במספר מקבלי דמי האבטלה אינן נובעות מהשתלבותם של מובטלים במעגל העבודה, אלא מהקשחת התנאים לקבלת דמי האבטלה", מתעקשים באגודה.
גם "תוכנית וויסקונסין" נחלה כישלון צורב, טוענים שם, ומציינים כי בתוכנית התגלו פגמים רבים והפרות חוזרות ונשנות של זכויות המשתתפים בה. "מטרת התוכנית אינה שיפור איכות חייהם של מקבלי הגמלאות, אלא משיכת ידה של הממשלה מעיסוק ברווחתם", נכתב בדו"ח.
בתשובה לשאלה האם בכל זאת ניתן לדבר על שיפור כלשהו במצב זכויות האדם בישראל השנה, אומר עו"ד יקיר כי "יש בכל זאת נקודת אור אחת. היתה התקדמות בהגנה על זכויות אדם עם מוגבלות. זה תחום שאפשר לסמן בו פלוס".