יו"ר אינטל מתקיף את הנייד הזול של MIT
פתאום שוק המיחשוב בעולם השלישי הופך אטרקטיבי? קרייג בארט, יו"ר ענקית השבבים, טוען שהמחשב הנייד הזול שמציעה האוניברסיטה אינו יעיל, ופוטר אותו כ"גאדג'ט בלתי מוצלח"
קרייג בארט, יו"ר אינטל, הכריז בסוף השבוע כי משתמשי מחשב פוטנציאליים במדינות מתפתחות לא ירצו מחשב נייד בסיסי בעלות 100 דולר המופעל באמצעות מנואלה.
המחשב, שפותח על ידי ניקולס נגרופונטה, מנהל מעבדות המחקר של MIT, צפוי להיות מיוצר בהיקף של מיליוני יחידות ויחולק חינם לילדים במדינות העולם השלישי, כמו ברזיל, תאילנד, מצרים וניגריה, כבר בתחילת 2006.
"מר נגרופונטה קרא לזה מחשב נייד ב-100 דולר – אני חושב שתיאור מציאותי יותר יהיה "גאדג'ט ב-100 דולר", אמר יו"ר ענקית השבבים במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה בסרי לנקה. "הבעיה היא שהגאדג'טים האלה לא הוכיחו את עצמם".
מנואלה צהובה
מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, קידם בברכה את פיתוחו של המחשב הירקרק קטן המימדים, שמופעל באמצעות מנואלה ידנית צהובה, הממוקמת בצדי המחשב, ואמורה לספק מקור אנרגיה חלופי במקרה והסוללות מתרוקנות ואין נגישות לחשמל.
המחשבים, שגודלם כשל ספר לימוד, מבוססים על מעבדי 500 מגהרץ ומערכת הפעלה חופשית. הם יכללו מסך של נגן DVD נייד, שאותו ניתן להפוך למסך שחור לבן, וניתן יהיה לקפלם בצורות שונות, כך שישמשו כמחברת, טלוויזיה או מחשב.
כל מחשב תומך בחיבור עצמאי לאינטרנט אלחוטי.
בעת השקת אב טיפוס ראשון של המכשיר, במהלך פסגת המידע העולמית בתוניס, שנערכה בנובמבר, אמר נגרופונטה כי המחשבים ימכרו לממשלות תמורת 100 דולרים, ויחולקו לתלמידי בית ספר. לדבריו, המחשבים ישווקו באופן מסחרי גם במערב, תמורת 200 דולרים. סכום נמוך בהרבה לעומת מחשבים ניידים מבוססי אינטל שנמכרים כיום.
"נספק מחשבים עם פונקציונליות מלאה"
אך בארט משוכנע שכמו יוזמות דומות בעבר, שנכשלו, גם הפרויקט הזה לא יענה על צרכיהם של המשתמשים, שימצאו עצמם עם מכשיר מוגבל מבחינת יכולות.
"אנשים רוצים מחשב שיספק להם את מלוא הפונקציונליות של PC, המתוכנן כך שיוכל להריץ את כל היישומים שתואמים למחשב אישי רגיל…ולא רוצים להתבסס על שרתים, שיציעו להם תכנים וגישה. הם לא רוצים להיות תלויים במנואלה כתחליף לחשמל", אמר בארט.
לדברי בארט, אינטל מחויבת להצלחת תעשיית ההיטק בעולם השלישי, והיא מסייעת לחברת Sri Lanka Telecom להקים את רשת ה-WiMAX האלחוטית ארוכת הטווח הראשונה באסיה; אולם אין בכוונתה לייצר מוצרים זולים כמו המחשב של MIT.
"אנחנו מפתחים מחשבים זולים המספקים פונקציונליות מלאה. איננו מציעים מחשבי כף יד או גאדג'טים".
על פי בארט, ענקית השבבים מרחיבה את תוכנית הכשרת המורים בתחום טכנולוגיות המידע שהיא מקיימת, ועד כה הגיעה כבר לשלושה מיליון מורים בעולם. הוא שיבח את הפרויקטים המקומיות שמתרחשים בסרי לנקה, שמטרתם לקדם את ההשכלה הטכנולוגית. כ-90% מאוכלוסיית המדינה יודעים קרוא וכתוב, אך רק 10% מסוגלים לתפעל מחשב, אמר בארט.