שתף קטע נבחר

 

ברוורמן: "אני המלבין, המרכך של פרץ"

"התפקיד שלי זה להרגיע את מעמד הביניים, את הסקטור העסקי. אני המלבין, המרכך של פרץ", בשיחה עם ynet הפרופסור אבישי ברוורמן את תוכנית הפעולה. במטה פרץ הבינו שלמרות צירוף האוכלוסיות החדשות למפלגה יש צורך בקריצה למי שמאיים במעבר ל"קדימה". הפתרון: הכלכלן מבאר שבע, שמסביר שאין לו בעיה עם העלאת שכר המינימום ובמקביל לקדם שוק חופשי

"היום מפחידים את כולם עם עמיר פרץ, אומרים שהוא קומוניסט. התפקיד שלי זה להרגיע את מעמד הביניים. נדאג שאף אחד לא יוכל לומר לאחר מכן שעמיר פרץ מתכוון לחסל את השוק החופשי, את התחרות החופשית. יש פה הפחדה, ותפקידי להרגיע את הסקטור העסקי. אני המלבין, המרכך של פרץ. זה יהיה תפקידי". (אבישי ברוורמן, "שר האוצר" של עמיר פרץ, מביא דימויים מעולם הכביסה).

 

אחרי שפיזר הבטחות לכל עבר בנושאים כלכליים וחברתיים, הבינו יו"ר העבודה ואנשיו שיש גם מי שלא אוהב את ההצהרות של עמיר פרץ. ההבטחות האלקטורליות להעלות את שכר המינימום לאלף דולר ולהגדיל את הגירעון זרעו דאגה בלבבותיהם של אנשי הכלכלה, אנשי העסקים וחלקים ממעמד הביניים. גם הסקרים מיהרו להראות זליגה מדאיגה לכיוונו של שרון. אמנם פרץ מגייס אוכלוסיות חדשות  לעבודה, אך רבים מהוותיקים, הגרעין הקשה של המפלגה, החלו לזלוג למפלגתו של אריאל שרון, קדימה.

 

אז איך פותרים את המצוקות? באמצעות הרכש החדש של העבודה, הפרופסור אבישי ברוורמן. הכלכלן מבאר שבע, המתמודד על מקום ברשימת העבודה לכנסת, יעסוק בתרגום ההצהרות של יו"ר העבודה לשפתו של מעמד הביניים. פרץ, מצד אחד, ימשיך לפזר הבטחות. ברוורמן, מהצד השני, ישמש כ"מלבין ומרכך".

 

בשיחה עם ynet מבהיר ברוורמן שכמה מהצהרות העבר של פרץ אינן ישימות. כך למשל הרעיון להטיל מס עיזבון, רעיון שהרגיז לא מעט ישראלים. "נושא מס העיזבון יורד מן האג'נדה של המפלגה", מסביר ברוורמן. "גם כך אין משמעות לסכומים שיוצאים מהמס הזה. זה מיותר, אין מה לעסוק בנושא הזה". במקום זה, מסביר ברוורמן, יגוייסו כספים מיהודי העולם. "אקים צוות שיציג תוכנית פעולה לגיוס הכספים", הוא אומר. "אפשר לאסוף מיליארדי דולרים מהעולם היהודי. זה אפשרי, אבל רק כשיש תוכנית פעולה בשיתוף הממשלה".

 

שכר מינימום של אלף דולר? אין בעיה

 

ומה לגבי פנסיה? שכר מינימום? לברוורמן יש תשובות. "צריכה להיות פנסיה חובה לעובדים", הוא אומר. "עמיר נכנס לנושא הזה, ושוק ההון החל להשתולל. אין מה לדאוג. מה שאנחנו אומרים זה שהממשלה תיתן ביטוח לפנסיה בשנים שבהן תהיה ירידה. גם נושא שכר המינימום הקפיץ לא מעט אנשים. זה פשע שלא אוכפים את שכר המינימום. אני לא רואה בעיה עם הנושא הזה של העלאת השכר לאלף דולר לאדם. הרבה מעסיקים מוכנים לסכום הזה. הבעיה שנוצרת היא עם בעלי העסקים הקטנים. שם נמצא פיתרון כדי שזה לא יבוא על חשבון המעסיק בתקופת המעבר".

 

כמו רבים לפניו, למועמד הטרי יש תוכניות באשר לקיצוץ בתקציב הביטחון. "נוריד משמעותית את הזרמת התקציבים ליהודה ושומרון", הוא מסביר. "נחזק את הצבא ואת התעשיות הביטחוניות, אבל נקצץ בשומן. יש הרבה שומן בתקציב הזה, ונקצץ בו כדי להפנות את הכספים למטרות אחרות". והנה עוד רעיון שברוורמן מתכוון ליישם, רעיון שלא בטוח שכולם יאהבו: הוא רוצה לראות את עשירי המדינה תורמים את כספם הרב, לאחר מותם, באופן וולונטרי בחזרה לחברה. "אני מעריץ את תיאודור רוזוולט", אומר ברוורמן. "הוא הביא למצב שמיליארדים הוחזרו למדינה על ידי הברונים. אני מאמין שכמו שוורן באפט וביל גייטס מחזירים לחברה - כך גם אצלנו אפשר לעשות את זה".

  

ברוורמן ופרץ יודעים כי המשימה לא תהיה קלה אם היא תוטל על אדם אחד, גם אם הוא כלכלן מוכר בעולם. לכן, הוחלט להקים צוות כלכלנים ישראלים ובינלאומיים, שלדברי ברוורמן "ירגיעו את שוק ההון". "היום מפחידים את כולם עם עמיר פרץ, אומרים שהוא קומוניסט. התפקיד שלי זה להרגיע את מעמד הביניים. יש הזדמנות לבחור בין שתי תפיסות: סוציאל-דמוקרטית, שלנו, וניאו-ליברלית, של ביבי נתניהו. הצוות שאקים יציג תוכנית. אף אחד לא יוכל לומר לאחר מכן שעמיר פרץ מתכוון לחסל את השוק החופשי, את התחרות החופשית".

 

ויש גם תוכניות לקרב את ברק

 

אבל לפרופסור אבישי ברוורמן יש גם לא מעט ביקורת על התנהלותה של מפלגת העבודה. "צריך להקים מפלגה חזקה בשטח בארבע השנים הבאות", הוא מדגיש. "העבודה לא נמצאת בשטח, היא הזניחה אותו. גם אם עמיר יהיה ראש ממשלה, אבל לא יהיה שטח חזק, אז ניפול. אנשים במפלגת העבודה עסקו בלהיבחר, אך לא בבנייה של המפלגה, ולכן איבדו את השלטון מהר מאוד".

 

בסביבתו של פרץ מתכוונים להגביר בימים הקרובים את המאמצים כדי להביא ל"סולחה" בין פרץ ובין ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. המטרה: לאחד את השורות במפלגה, ולהציג בפני הציבור לכידות. כבר בימים הקרובים יעשו מקורביו של פרץ ניסיון להפגיש בין השניים, ולהביא לכך שב-20 בחודש, יעמוד ברק על הבמה בבנייני האומה בירושלים, ויודיע כי הוא נרתם לסייע לקמפיין של מפלגת העבודה.

 

פרץ הבין בימים האחרונים כי הוא זקוק לברק. הוא ראה את סקרי דעת הקהל, המבשרים כי העבודה זוכה לתמיכה בקרב אוכלוסיות חדשות, אולם חלק מהגרעין הקשה עובר לקדימה. "35 אחוז מאנשי הקיבוצים עברו לקדימה", אומר גורם המקורב לפרץ. "פעילים מרכזיים, ראשי מועצות - אלה אנשים שעברו, ומתכוונים לעבור אחרי הפריימריז. אסור לתת לזה לקרות, ולאהוד ברק יש בקרב האנשים האלה אחיזה משמעותית. גם אם ברק לא מביא מנדטים חדשים, הוא יכול לשמר את הקיים. זה חשוב למפלגה, ועדיף שהוא יהיה בפנים, קרוב לעמיר, מאשר יריב מבחוץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
אני המלבין. ברוורמן
צילום: אמיר כהן
צילום: אלי אלגרט
שכר מינימום גבוה? שיהיה. ברוורמן ופרץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: תומריקו
פרץ רוצה אותו קרוב. ברק
צילום: תומריקו
מומלצים