חמאס והמשק הפלסטיני
מה יקרה למשק הפלסטיני אם חמאס ינצח בבחירות, ולמה כל העולם הכלכלי מתעלם מזה?
הנתונים הסטטיסטיים החדשים מפתיעים. עוד בדצמבר אשתקד, למשל, העריך הבנק העולמי שהמשק הפלסטיני גדל ב-
2003 רק ב-1%. לפי ההערכה החדשה, התוצר באותה השנה עלה ב-6% - פי שישה! הכיצד? הבנק העולמי התבסס בעבר בעיקר על הלישכה לסטטיסטיקה של הרשות הפלסטינית, וזו נוהגת לשנות את אומדניה באורח קיצוני, כפי שקרה גם בהערכת ההתפתחויות הכלכליות בשנים שקדמו לאינתיפאדה. כעת מפתח הבנק סדרת מדדי צמיחה עצמאית, אמינה הרבה יותר.
רוברטס מגדיר את ההתאוששות בכלכלת פלסטין כ"שברירית". היא נשענת, הוא אומר, על גידול גירעוני ולכן מסוכן בתקציב הרשות, על קפיצה חד-פעמית במספר העובדים המועסקים בישראל (מספרם מגיע עתה ל-65,000, כולל עובדים ללא היתרים ועובדים ממזרח ירושלים) ועל הקלות משמעותיות לתנועת סחורות פלסטינית לאחר ההתנתקות. גורמים מעודדי צמיחה אלו, מזהיר רוברטס, הם "ארעיים". הרשות הפלסטינית, לטענתו, תהיה חייבת לחדול מהזרמת הכספים ללא חשבון, אחרת תעמוד בפני פשיטת רגל.
ממשלת ישראל מצידה קיבלה החלטה שהיא בעיני רוברטס "שגויה ובלתי-אחראית", לחסום כליל את שוק העבודה הישראלי בפני הפלסטינים עד 2008 ובכך להביא עליהם עונש כלכלי קולקטיבי. ולבסוף, חופש התנועה של סחורות, שירותים ואנשים אל הרשות הפלסטינית, ממנה ובתוכה ממשיך להיות מוגבל - כל עוד "הביטחון של המתנחלים קודם לכל שיקול אחר", אומר רוברטס. בסוף השבוע שעבר, למשל, הוטל מחדש סגר על השטחים וממשלת ישראל השהתה הסכמים למעבר שיירות בין עזה לגדה.
כדי לחזור לרמת החיים מלפני האינתיפאדה, צריך המשק הפלסטיני לצמוח בקצב של כ-10% לשנה. האם זה אפשרי?
רוברטס מאמין שכן. הוא מציין לשבח, בהדגשה רבה, את שר האוצר אולמרט כמי שמבין את הצורך בצמיחה כלכלית פלסטינית ועוזר ככל יכולתו. והמדינות התורמות? רוברטס: המדינות התורמות העבירו השנה כ-1.1 מיליארד דולר לפלסטינים - מזה תרמו מדינות הליגה הערבית רק 150 מיליון דולר, לעג לרש - והצהירו על נכונותן לגייס עוד 3 מיליארד דולר לשנה הון פרטי וציבורי להשקעות בה. אבל הסיוע וההשקעות יבואו רק בתנאי שייערכו ברשות הפלסטינית בחירות דמוקרטיות ושתקום שם ממשלה שפויה שפניה לרפורמות - ולא ממשלת חמאס, מדגיש רוברטס.
הקונגרס האמריקני כבר קיבל בסוף השבוע החלטה הצהרתית הקוראת לממשל להפסיק את הסיוע הכלכלי - קרוב ל-200 מיליון דולר לשנה - אם ינצח החמאס בבחירות לפרלמנט הפלסטיני או אם ישולב בממשלה שתוקם לאחריהן. זו התגובה הראשונה, והיחידה עד כה, של המדינות התורמות לרשות הפלסטינית. אופייני, שאיננה באה מהממשל אלא מהקונגרס, וכי אופייה דקלרטיבי בלבד. כי הממשל האמריקני, כמו הממשלים במדינות תורמות אחרות, ממשיך לשתוק.
שאלתי את הנציג הבכיר של הבנק העולמי, מה יקרה אם בכל זאת בבחירות יזכה החמאס בשליש ויותר מקולות הבוחרים - אולי 40%? - יצטרף לקואליציה ויקבל, למשל, את משרד העבודה והרווחה ואת משרד הפיתוח. או שחלילה ינצח בבחירות הקרובות. רוברטס: הממשלות במדינות התורמות מתעלמות מן מהאפשרות של שיתוף חמאס בממשל הפלסטיני ומדחיקות כליל את האפשרות שחמאס ירכיב את הממשלה הבאה.
הנושא הזה, של התחזקות חמאס, היה צריך להופיע בסדר היום בדיונים של המדינות התורמות ושל ארגוני הסיוע הבינלאומיים. חמאס הוא הרי ארגון טרור מוכרז ואסור לשתף פעולה איתו, ולבטח אסור להעביר לו כספי תרומות מתקציבים של מדינות דמוקרטיות. ובכל זאת, אף שמדובר בהתפתחות הרסנית שתשנה מן היסוד - ולרעה - את עתידו של המשק הפלסטיני, אף אישיות כלכלית רשמית לא רוצה להתייחס לנושא; הכול טומנים את הראש בחול. וגם אנחנו, הישראלים, בין המתעלמים.
עוד בבלוג של סבר פלוצקר: בורסת הסוכריות