שיעורי תמותה של פגים: דרום ת"א נגד צפון ת"א
גם כשמדובר בתמותת פגים משנה מה מקום מגוריך. הסיכוי של פגים מדרום ת"א לשרוד את השנה הראשונה נמוך פי 3 מאלו שנולדו בצפון ת"א. משנה מקום משנה מזל
הסיכוי של פג שנולד למשפחה במצב סוציו אקונומי נמוך לשרוד, נמוך פי 3 מתינוק דומה שנולד למשפחה ממעמד גבוה. כך מצא מחקר שערכה לשכת הבריאות המחוזית בתל-אביב-יפו ושבדק תמותת תינוקות במשקל לידה נמוך (פחות מ-1.5 ק"ג).
במחקר נבדקו 50 מקרי מוות של פגים מתל-אביב בשנת חייהם הראשונה. כקבוצת ביקורת נבדקו 261 פגים ששרדו את שנת חייהם הראשונה.
החוקרים מצאו ששיעור תמותת התינוקות בדרום תל-אביב היה 5.9 מקרים לכל 100 אלף לידות. בצפון ובמרכז העיר עמד שיעור תמותת התינוקות על 2.1 מקרים. הממוצע הארצי במגזר היהודי עומד על 3.17 מקרים לאלף לידות.
המחקר לא מצא קשר בין לידת תינוק במשקל לידה נמוך למצב סוציו-אקונומי, אולם נמצא קשר בין תמותת התינוקות במשקל לידה נמוך (פחות מ-1.5 ק"ג) להשכלה, להכנסה נמוכה (שהוגדרה בת"א כפחות מ-6,000 שקל נטו למשפחה), למשקל לידה נמוך, לשבוע ההיריון שבו התבצעה הלידה ולהיריון רב עוברי.
כך למשל, מתוך 50 התינוקות הנבדקים 35 נולדו למשפחות שהכנסתן נעה בין 4000 ל-6000 שקל.
המחקר מצא כי הכנסה נמוכה העלתה פי 3 את הסיכון למות הפג. אבל היו גם סיבות נוספות: כל ירידה של 100 גרם במשקלו של הפג בזמן הלידה העלתה ב-25% את הסיכון למותו, וכל ירידה בשבוע ההיריון העלתה ב-31% את הסיכון למות הפג.
עורך המחקר, ד"ר מתיו לואיס מלשכת הבריאות המחוזית בתל-אביב הסביר כי "שיעור תמותת התינוקות הוא מדד חשוב מאד לגבי האוכלוסייה", עוד ציין כי "מדובר בממצאים ראשוניים".
המחקר הוצג אתמול (ה') בכנס השנתי של המרכז הלאומי לבקרת מחלות בתל-השומר. החוקרים ציינו כי ההבדלים באוכלוסיות נמצאו למרות שהאוכלוסייה הנבדקת חיה במדינת רווחה, נהנית מהשכלה חינם ומשירותי בריאות לכל האזרחים.
פגים. לצפון תל-אביבים סיכוי גדול יותר לחיות
צילום: עמית שאבי
מומלצים