ממחר: אסור לסרב לבדיקת שכרות
לידיעת הנהגים: החל ממחר (ב') אין אפשרות לסרב לשוטר המבקש לערוך בדיקת שכרות. סירוב יחשב לעבירה זהה בחומרתה לנהיגה בשכרות - והעונש בהתאם. המשטרה: הציבור שומר החוק עשוי להרגיש שלא בנוח, ובצדק
החל ממחר (26.12), יחויב כל נהג שייעצר על-ידי שוטר ויידרש לעבור בדיקת שכרות, להיענות בחיוב. במידה ויסרב, ייחשב הדבר כהודאה באשמה. חוק חדש זה מונע למעשה אפשרות להתחמק מבדיקת שכרות, אם וכאשר השוטר העוצר מורה על-כך, מוסרים במשרד התחבורה.
חוק בדיקת שכרות, שאושר לאחרונה בקריאה שנייה ושלישית, קובע כי כל שוטר יכול לבצע בדיקת שכרות באמצעות נשיפה. בעבר יכול היה נהג לסרב לבדיקה, אלא אם הוכח מעבר לכל ספק כי הוא שיכור, או שנהיגתו מסכנת את הסביבה. נהגים שהיו מעורבים בתאונה היו מחויבים אף הם לעבור בדיקת שכרות, אם נדרשו לכך.
סירוב לבדיקה: הודאה ועבירה חמורה
אלא שהחל ממחר יהיה הנהג מחויב להיבדק גם אם לא עבר כל עבירה, וגם במקרה בו נעצר לבדיקה אקראית. כך למשל יכול שוטר לעצור אתכם לבדיקת רשיונות, ובאותה הזדמנות לבקש אתכם גם לבצע בדיקת נשיפה. זאת, גם אם לא זיהה אתכם מבצעים עבירה. הסירוב להיבדק יחשב כעבירה בעלת חומרה זהה לנהיגה בשכרות. זכות הסירוב אם כך (או הזכות שלא להפליל עצמך), שימו לב, כבר אינה שמורה לנהג.
"רשיון רכב, ביטוח חובה ובדיקת נשיפה בבקשה" (צילום ארכיון: תומריקו)
שר התחבורה, מאיר שטרית, יוזם החוק החדש, אמר כי הוא מקווה שבכך תתאפשר לא רק אכיפה יעילה יותר של עבירות שכרות, אלא גם הרתעה. "נהגים עבריינים לא יוכלו יותר להתחמק מבדיקת שכרות בתירוצים שונים, ולהמשיך לסכן את הציבור", אמר שטרית.
המשטרה: דרקוני, אבל ניישם באופן מלא
אלא שבאופן מפתיע, דווקא במשטרה העבירו ביקורת על החוק. בכירים במשטרת התנועה אמרו ל-ynet שלא לציטוט, כי לטעמם מדובר בהצעת חוק דרקונית במידה מסוימת. "לציבור שכן שומר חוק, יש בהחלט סיבה לתחושת אי-נוחות. מדובר בחוק דרקוני לכל דבר ועניין. עם זאת, המשטרה עומדת לנצל את האפשרות העומדת בפניה, ותבדוק ללא ספק הרבה יותר נהגים". במשטרה הוסיפו ואמרו, "אין ספק שהחוק הזה יסייע למלחמה בתופעה. מדובר בעבירה הגורמת למספר תאונות רב מכפי שמתבטא בסטטיסטיקה הרשמית".
עו"ד דן שני, ראש מדור תביעות של אגף התנועה במשטרה, אמר כי החוק נולד לאחר דיונים קדחתניים בהשתתפות נציגי משרדי התחבורה והמשפטים, לשכת עורכי הדין ומשטרת ישראל. לדבריו, כל ההיבטים המשפטיים - ובהם הפגיעה בזכויות הנאשם והטלת עונש בגין סירוב להיבדק - נבדקו ונבחנו בזהירות לפני אישור החוק.
שינויים נוספים, שימו לב
עו"ד שני מסר ל-ynet כי מלבד החובה לעבור בדיקת נשיפה, כולל החוק מספר תיקונים נוספים למצב הקיים. ביניהם:
- החוק מאפשר למשל לבצע בדיקת נשיפה לקטין, מבלי להדרש לאישור הורה.
- בדיקת שכרות תתבצע ללא צורך באישור קצין משטרה.
- מציאת סמים במכונית משמעותה כאילו הנהג היה תחת השפעה. חובת ההוכחה מועברת לפתחו. בעבר נדרשה התביעה להוכיח כי הסמים אכן נצרכו בעבר הקרוב, וכי השפיעו על תפקוד הנהג. לא עוד.
- מלווה או מורה נהיגה חייבים לעבור בדיקת נשיפה אם יתבקשו לכך. מלווה שיסרב ייקנס, בעוד שמורה נהיגה שיסרב יואשם בנהיגה בגילופין וייענש בהתאם. המשמעות היא גם שמורה נהיגה ומלווה אינם יכולים להיות שיכורים, ואם יהיו כן יואשם הנהג הטרי בנהיגה ללא מלווה.
- החוק מאפשר נטילת נוזלים מנפטר (בעבר הותרה אך ורק לקיחת דם).
- שוטר יכול לבקש מרופא לקחת בדיקת דם מאדם מחוסר הכרה. בעבר היתה פעולה זו בתחום האפור, שכן אדם מחוסר הכרה נחשב כמי שלא הביע הסכמה לביצוע הבדיקה.