סקר: העבודה ממשיכה לרדת, הליכוד מתחיל לעלות
בעת שהליכוד בראשות ביבי מתחיל לצמצם פערים, העבודה ממשיכה לרדת בסקרים. האם זה בגלל התקריות הביטחוניות בימים האחרונים? בגלל עמדותיו המדיניות של פרץ ? בגלל עמדותיו המדיניות? מסקר מינה צמח ומכון דחף ל"ידיעות אחרונות" עולה כי 40% סבורים שלפרץ אין הכישורים להיות ראש ממשלה, 21% חושבים שאין לו מספיק ניסיון. חמישית מהבוחרים אומרים שאף שיש להם מפלגה מועדפת, ביום הבחירות אולי ישנו את דעתם
אפילו לתודעתו האופטימית של יו"ר המפלגה עמיר פרץ הולכת ומחלחלת ההכרה, שהעבודה בצרות. אחרי שאת האופוריה סביב בחירתו ליו"ר המפלגה עצרו פרישתו של שרון מהליכוד והקמת קדימה, באה נקודת השבר השנייה: הוויתור שלו על פרס.
הימים האחרונים, ימים של תקריות בצפון ובדרום, מחדדים את חולשתו העיקרית של פרץ במדינה שבה הנושא הביטחוני הוא עדיין הראשון על סדר היום. הוא יכול להטיל את האשמה למצב הביטחוני על שרון, לטעון שהוא מחמם את השטח ממניעי בחירות - זה עדיין לא סותר את העובדה שהציבור אינו רואה בפרץ תשובה הולמת לסמכותו הביטחונית של שרון. כהרף עין יכול סדר היום במדינה להשתנות מקצה לקצה, ופרץ הופך בבת-אחת ללא רלוונטי.
ובתוך כך, נשיא המדינה, משה קצב, העביר איגרת לכנסת בה הוא מודיע על פיזורה. זאת לאחר שבמשך התקופה הקבועה בחוק, מאז פנה ראש הממשלה לנשיא בבקשה לפזר את הכנסת, לא פנה אליו אף חבר כנסת בבקשה להקים ממשלה חלופית בתמיכת 61 ח"כים.
"לפרץ אין הכישורים להיות ראש ממשלה"
כשנשאלו השבוע הנסקרים שאינם מתכוונים להצביע לעבודה האם הסיבה היא מי שעומד בראשה או עמדותיה, ואם מישהו אחר היה עומד בראש המפלגה, האם היה סיכוי שיצביעו עבורה, עולה כי 14% היו שוקלים להצביע לעבודה אם מישהו אחר היה עומד בראשה.
מה באמת הסיבה שפרץ אינו מצליח להמריא? על-פי הסקר, 12% בלבד מאלה שאינם מתכוונים להצביע לעבודה טוענים שהם מתנגדים לעמדותיו המדיניות. רק 6% אמרו שהם מתנגדים לעמדותיו הכלכליות. 13% טענו שאישיותו מפריעה להם. רק 4% חושבים שהוא אדם מושחת, פחות משרון ונתניהו. הסיבות, כך מסתבר נמצאות במקום אחר: 40% סבורים שאין לפרץ הכישורים להיות ראש ממשלה. 21% חושבים שאין לו מספיק ניסיון.
פרץ רשאי עוד לקוות, שהעסק יקבל כנפיים עם סיום הפריימריז בעבודה ב-17 בינואר, כשהמועמדים יידעו את מקומם, ותהיה להם מוטיבציה לעבוד למען המפלגה ולהגדיל את כוחה. אז הוא יוכל להפעיל את כל הכוח המפ"איניקי שעומד לרשותו, מלובה אליאב ודוד ליבאי ועד למתמודד האחרון ברשימה.
אם פרס יחזור זה יעזור, אם ברק - לא במיוחד
בינתיים, אי אפשר להקל ראש בשגיאותיו של פרץ. סקר "ידיעות אחרונות" בדק השבוע מה המשמעות של פרישת פרס מהעבודה על הידרדרות המפלגה בסקרים. או במילים אחרות: מה יכולה לעשות שיבתו של פרס לעבודה.
לאור הממצאים, אפשר להבין למה יצא השבוע פרץ מגדרו כדי להשיב את פרס הביתה. 77.9% מהנסקרים אומנם טוענים שחזרתו של פרס לא תשפיע עליהם, אבל כ-20% אומרים שזה יחזק את נטייתם לתמוך בעבודה.
ומה בעניין אהוד ברק? 87.8% אמרו שהתייצבות של ברק לצידו של פרץ לא תשפיע על הצבעתם. רק 6.2% אמרו שזה יגרום להם לתמוך במפלגה ואצל אחוז דומה חבירה כזו דווקא תחליש את התמיכה בעבודה.
הסקר ניסה גם לברר, האם יש אפשרות שביום הבחירות אנשים ישנו את החלטתם. מסתבר ש-20.5%, למרות שיש להם מפלגה מועדפת היום, אומרים כי עדיין יש סיכוי שישנו את דעתם. 4.4% אמרו שיש סיכוי שהם יצביעו לקדימה, למרות שכרגע הם מתכוונים להצביע לרשימה אחרת. 4.7% אמרו כי יש סיכוי שיצביעו לליכוד, 3.7% יעברו אולי לעבודה.