שתף קטע נבחר

 

דו"ח הטרור: ירידה של 60% בהרוגים, עלייה בקסאמים

מנתוני השב"כ עולה שבשנת ה"רגיעה", שהוכרזה בחודש ינואר, אירעו 2,990 אירועי טרור. לפי מערכת הביטחון, חלה עלייה בהיקף ירי הקסאם ופצצות המרגמה, וארגוני הטרור מנסים להעביר את תשתית ירי הקסאם לגדה. עוד עולה שמחודש ספטמבר הוחדרו ממצרים לרצועה יותר מ-5 טון חומר נפץ, ואלפי רובים

ה"רגיעה" עבדה: בשנת 2005 חלה ירידה של 60% במספר הישראלים שנהרגו בפיגועים, וירידה של 30% במספר הפצועים, כך עולה מדו"ח שמפרסם הבוקר (יום ב') השב"כ על הטרור בשנה החולפת.

 

במה שהוכרזה כשנת ה"רגיעה" החל מה-22 בינואר, נרשמו 2,990 אירועי טרור שונים ונרשמה עלייה בירי פצצות מרגמה וקסאמים. עוד עולה כי במהלך 2005 נעצרו על ידי השב"כ בגדה 160 מתאבדים פוטנציאליים. לפי הדו"ח, הפיגועים הצליחו לצאת לפועל מהגדה בגלל שלוש נקודות תורפה: הבידוק במעברים, היעדר גדר ביטחון בעוטף ירושלים ובדרום הר חברון, וסיוע של שוהים בלתי חוקיים.

 

בירי הרקטות נרשמה עלייה בהשוואה ל-2004 : 377 נפילות רקטות בשנת 2005 לעומת 309 נפילות בשנה שקדמה. הסתמנה עלייה בכמות הפיגועים בגדה (בנימין, חברון ודרום הר חברון) עם 379 פיגועים לאחר ההכרזה על הרגיעה לעומת 288 פיגועים בתקופה המקבילה. הירידה המשמעותית הסתמנה ברצועת עזה עם 1,205 פיגועים לעומת 2,637 בתקופה המקבילה.

 


 

לפי מערכת הביטחון, רמת המוטיבציה בקרב ארגוני הטרור לפגוע במטרות ישראליות לא השתנתה השנה ורמת ההתרעות החודשית היתה גבוהה. עם זאת, קיימת ירידה משמעותית בכמות הנפגעים הישראלים. במהלך 2005 נהרגו 45 ישראלים בהשוואה ל-117 הרוגים ב-2004.

 

גם בכמות הפצועים חלה ירידה. בשנת 2005 נפצעו 406 ישראלים בהשוואה ל-589 פצועים בשנת 2004. הירידה בכמות הנפגעים נובעת בין היתר מסיכול או שיבוש, בעיקר של פיגועי התאבדות. 

 

הגדר: המחבלים ניצלו הפרצות

 

בשנת 2005 הצליחו התשתיות בשומרון להוציא לפועל 4 פיגועי התאבדות שהביאו להריגתם של 21 ישראלים ופציעתם של 231 לעומת שני פיגועי ההתאבדות בשנת 2004 בהם נהרגו 14 ישראלים ונפצעו 106.

 

את העלייה בכמות פיגועי ההתאבדות שהוצאו מהשומרון מייחסים במערכת הביטחון לניצול של ארגוני הטרור את נקודות התורפה הקיימות בעמדות הבידוק במעברים, להסטת נקודות שיגור של המפגעים לאזור יהודה שבו עדיין לא קיימת גדר. זאת בדגש על החדרת מחבלים לישראל דרך  ירושלים. כך בפיגוע ההתאבדות בחדרה שהיה ב-26 באוקטובר 2005 ניצלה תשתית הגי'האד האיסלמי את העובדה שבאזור ירושלים אין גדר והשתמשה במסיע שב"חים.

 


 

 

כך גם בפיגוע ההתאבדות בבאר שבע ב-28 באוגוסט 2005 ניצלה תשתית החמאס את העובדה שבדרום הר חברון לא הושלמה הגדר, כדי להכניס מחבל לבאר שבע וכך גם בפיגוע בקניון השרון בנתניה שאירע ב-12 ביולי 2005 על ידי תשתית הג'יהאד האיסלמי בטול כרם.

 

במערכת הביטחון מציינים כי ב-34 החודשים שחלפו מתחילת העימות ב-29 בספטמבר 2000 עד להקמת גדר הביטחון ביולי 2003 ביצעו תשתיות הטרור בשומרון 73 פיגועי התאבדות בתחומי ישראל בהם נהרגו 293 ישראלים ונפצעו 1,950. ב-28 החודשים שחלפו מאוגוסט 2003 ועד לדצמבר 2005 הצליחו התשתיות בשומרון להוציא לפועל 11 פיגועי התאבדות בתחומי ישראל בהם נהרגו 54 אזרחים ישראלים ונפצעו 358. דבר המצביע על ירידה חדה בהיקפי הפיגועים בתחומי ישראל מאז הקמת גדר הביטחון.

 

"מנסים ליצור תשתיות לירי רקטות מהגדה"

 

לפי מערכת הביטחון, במהלך 2005, ובעיקר מאז ההכרזה על הרגיעה, ניכר מאמץ מוגבר של ארגוני הטרור להקים ולבסס בגדה תשתית לייצור רקטות. זאת, בגלל הקושי הגובר לבצע פיגועים בשל גדר הביטחון, וגם כחלק מתוכנית הפעולה האסטרטגית של ארגוני הטרור להעתיק את זירת הלחימה העיקרית לגדה. במהלך השנה סוכלו שמונה תשתיות בגדה שעסקו בפיתוח רקטות. 4 מהן תשתיות חמאס והאחרות של התנזים והג'יהאד האיסלמי.

 

במערכת הביטחון אומרים כי ביוני סוכלה פעילות של חוליית ג'יהאד איסלאמי באזור ג'נין שפעלה לירי רקטות. החוליה ביצעה מספר ניסיונות של ירי טילים ורקטות לעבר ההתנחלויות גנים וכדים. בפועל נפלו הטילים בשטח פתוח ולא נגרם נזק. ביולי סוכלה פעילות דומה של אנשי הג'יהאד האיסלמי והתנזים. במרס נעצרו חברי חוליה של תנזים וג'יהאד איסלאמי מג'נין, שעסקו בייצור טילי קסאם. סוכלה גם תשתית חמאס בג'נין שעסקה בייצור טילי קסאם.

 

הברחות נשק גדולות לרצועה 

 

מהדו"ח עולה כי יציאת צה"ל מציר פילדלפי עם השלמת הליך ההתנתקות בספטמבר 2005 הביאה לעלייה משמעותית בכמות הברחות אמצעי הלחימה שבוצעו לרצועה לעומת 8 החודשים הראשונים של שנת 2005. לפי גורמי הביטחון, ציר הרצועה הפך לציר מהיר ובטוח יחסית להברחות וזאת על רקע אזלת ידם של המנגנונים הפלסטינים לסיכול ההברחות.

 

החל מה-12 בספטמבר הוחדרו ממצרים לרצועה מעל ל-5 טון חומר נפץ, כ-200 מטולי נ"ט וכ-350 טילי נ"ט, כ-5,000 רובי סער, עשרות אקדחים ומעל למיליון פרטי תחמושת לנשק קל. לעומת זאת בתקופה שבין ינואר לספטמבר 2005 הוחדרו כ-20 מטולי נ"ט וכ-50 טילי נ"ט, כ-1,800 רובי סער ותחמושת רבה.

 

במערכת הביטחון מציינים כי המאמצים של ארגוני הטרור להחדיר לשטחי הרצועה אמצעי לחימה  תקניים מהווים חלק מבניית הכוח של הארגונים. זאת, במסגרת היערכות לקראת היום שאחרי קריסת הרגיעה וחידוש אפשרי של סבב הלחימה.

 


 

עוד אומרים במערכת הביטחון כי מנגנוני הביטחון הפלסטינים שהתפרשו לאורך הגבול עם מצרים ברצועה ממשיכים להיות מעורבים בהברחות אמצעי לחימה בעיקר לצורך הצטיידות עצמית. לפי מערכת הביטחון, "הם מעלימים עין מפעילות המבריחים בתמורה לקבלת שוחד כספי או הסדר להעברת חלק מסוים מאמצעי הלחימה לידי המנגנונים".

 

עוד עולה כי עם יציאת כוחות צה"ל מרצועת עזה ומציר פילדלפי הסתמנה מגמת עלייה דרמטית בכוונות לבצע פיגועים בישראל תוך שימוש בציר ה-ח - מעבר פלסטינים מדרום הרצועה דרך ציר פילדלפי לסיני ומשם לנגב תוך ניצול העובדה כי גבול סיני- נגב המשתרע לאורך 215 קילומטר הוא פרוץ לחלוטין.

 

החמאס: "שפה כפולה"  

 

לפי מערכת הביטחון, במהלך שנת 2005 ארגון חמאס קיים פעילות טרור אינטנסיבית ברצועה, בגדה ובישראל תוך כדי ניסיונות התקרבות לגורמים בינלאומיים לצורך הצגת הארגון כגוף פוליטי מתון המחויב להרגעה.

 

במהלך תקופת הרגיעה הסתמנה "שפה כפולה" של הארגון בכל הקשור להצהרותיו אודות הפסקת פעילות מבצעית ומעשיו בפועל. הארגון לא נטל אחריות פומבית לפיגועים למרות שבוצעו על ידו וזאת תוך ניסיון לשמר כלפי חוץ את מחויבותו לכאורה להרגעה. הוא היה מעורב בסיוע "מאחורי הקלעים" לארגוני טרור שונים להוצאת פיגועים 'איכותיים' וזאת כדי שלא להיתפס כמי שמפר את הסכמות הרגיעה.

 

למעשה, ארגון חמאס ניצל את התקופה לעיסוק בתהליך בניין כוחו הצבאי, להתחמשות והגברת יכולותיו המבצעיות.

 

הג'יהאד האיסלאמי: הסתמנה עלייה ניכרת בהיקף פעילות הארגון, בעיקר בשומרון. הארגון ביצע במהלך חודשי הרגיעה שרשרת של פעולות טרור שכוונו נגד מטרות ישראליות, בהם פיגועי ההתאבדות בתל אביב, נתניה וחדרה, בהם נהרגו 16 ישראלים ונפצעו 170. פיגועים אלו יצאו מתשתית הג'יהאד בטול כרם, הנחשבת לאחת המסוכנות בגדה.

 

לפי מערכת הביטחון, "על רקע חוסר העשייה של הרשות הפלסטינית", השב"כ בשיתוף צה"ל והמשטרה סיכלו מספר רב של התארגנויות ג'יהאד ברצועה ובגדה, שחלקן היו בשלבים אחרונים של תכנוני פיגועים. בין היתר סוכלו תכנונים לפיגוע התאבדות כפול בירושלים ביוני 2005, פיגוע התאבדות משולש בתל אביב ופיגוע התאבדות בתחנת אוטובוס בגוש עציון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפיגוע בנתניה (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ראש השב"כ יובל דיסקין
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אבו מאזן. הרגיעה נגמרת?
צילום: איי פי
מומלצים