הנקה: איך להצליח מהפעם הראשונה. מדריך מצולם
הנקה, פעולה טבעית ככל שתהיה, לא תמיד הולכת בקלות. הבשורות הטובות הן שניתן ללמוד איך להיניק נכון וליהנות מכל היתרונות שהיא מעניקה לאם ולתינוק. איך יודעים באיזו תנוחה לבחור, איך ניתן להימנע מפצעים וסדקים בפטמה, ולמה התינוק יונק יותר בלילה? אורנה דיבון-אופיר, אחות ויועצת הנקה מוסמכת, מסבירה
הנקה היא ההזנה הטובה ביותר לתינוק והמומלצת היום על ידי משרד הבריאות בישראל וכל ארגוני הבריאות בעולם. רוב הנשים (כמעט 90% על פי נתוני משרד הבריאות) רוצות ובהחלט יכולות להיניק את תינוקן בהצלחה. אולם על אף שמדובר בפעולה טבעית והתינוק מצויד ברפלקס יניקה, עדיין רבות מגלות שנדרשת למידה בתחילת חוויית ההנקה.
בשבועות הראשונים, תינוק יונק בין 8 ל-12 פעמים ביממה, ולכן חשוב שתדעי איך לעשות את זה נכון. לדברי אורנה דיבון-אופיר, אחות ויועצת הנקה מוסמכת IBCLC מהמרכז הרפואי שיבא, בית-החולים לילדים ע"ש ספרא, מחלקת יילודים, "ההנקה משולה הרבה פעמים לזוגיות חדשה: יש כאן שניים שעליהם להכיר זה את זה, וללמוד את העדפותיו של האחר. בימים הראשונים, האם לומדת את גופה כמיניקה ואת הצרכים של התינוק שלה. התינוק, מצידו, לומד על החיים ומסתגל אליהם בקצב המיוחד לו".
סביב הזוגיות החדשה הזו עולים אתגרים ושאלות רבות. תשובות לחלק מהשאלות הללו ננסה להביא כאן. בסרטון הווידיאו מוצגים דגשים לתפיסה נכונה של התינוק את השד ולתנוחה הנכונה של האם ותינוקה, שימנעו כאבים ופציעה של הפטמה, ולמעשה מהווים את המפתח לחוויית הנקה מוצלחת:
צילום וידיאו: שי רוזנצוויג
תשובות לשאלות נפוצות
"הכנה להנקה מומלצת כבר בהריון", מציעה אורנה דיבון-אופיר, ומדגישה שחשוב לפנות בהקדם לגורם מקצועי אם מתעוררת בעיה או שאלה במהלך ההנקה. על השאלות הנפוצות יותר, היא משיבה כאן:
- התינוק יונק המון דווקא בלילה. האם זה בסדר?
רוב התינוקות הצעירים נולדים במעין jet leg, ופעילים מעט יותר בלילה מאשר ביום. מדובר על השבועות הראשונים שלאחר הלידה. משערים כי הסיבה לכך היא העובדה שברחם העובר ישן יותר כאשר האם ההרה בתנועה, כלומר במהלך היום, ואילו בלילה, כשאמו נחה, הוא פעיל יותר וגם תנועותיו מורגשות יותר. לאחר שיצא אל אוויר העולם, הוא זקוק לפרק זמן של הסתגלות.
באורח פלא, גם רמתו של ההורמון הנשי האחראי על ייצוב תנובת החלב, הפרולקטין, גבוהה יותר בלילה. התינוק יונק יותר בלילה כאשר רמת ההורמון גבוהה, ובכך מגביר ומייצב את תנובת החלב של אמו בשבועות הראשונים.
ככל שהזמן עובר, וככל שהתינוק מסתגל לחיים מחוץ לרחם ולחשיפה הקבועה לאור יום, בשעות היום, מגיעה רגיעה יחסית בפעילות הלילה. אומנם תינוקות ממשיכים לינוק בלילה עוד תקופה ארוכה, אך התנהגותם בלילה הולכת והופכת לעניינית יותר: היקיצה רגועה, ההנקה קצרה והוא חוזר מהר לישון.
מוטב שבשבועות הראשונים האם המיניקה תיקח לעצמה מנוחות קצרות במהלך היום, בנוסף לתנומת הלילה, במקביל לתנומות של התינוק.
- האם תינוק יונק יכול לסבול מגזים, ואיך נמנעים מהם?
כל תינוק יכול לסבול מעט מגזים. כולנו לפעמים סובלים בכך גם בחיינו הבוגרים. עם זאת, תינוקות יונקים סובלים פחות מתופעות של אי שקט במערכת העיכול, כיוון שהם מקבלים מזון המותאם לגופם.
כאשר התינוק מגלה חוסר שקט בהנקה, חשוב לבדוק עם גורם מקצועי האם הבעיה נובעת מדברים בסיסיים היכולים להשפיע עליו, כמו תנוחה ותפיסה לא אופטימליים של השד, היכולות לגרום להפרה באיזון הרכב חלב האם שהתינוק מקבל.
חשוב לדעת שבתחילת חייהם, תינוקות מגלים אי שקט מתוך מטרה לשדר לנו בשעות מסוימות את רצונם בהרבה מגע ותנועה, ולא בהכרח מדובר בגזים. רק לעיתים מאוד נדירות אי שקט של התינוק יהיה קשור בתזונת האם. יחד עם זאת, בכל מקרה של ספק לגבי אי השקט של תינוק כדאי להתייעץ עם גורם מוסמך בתחום ההנקה.
- יש דברים שכדאי לאם מיניקה להימנע מלאכול?
אין המלצה גורפת להימנע ממאכלים מסוימים. ההנחיה לאם מיניקה היא להמשיך לאכול את מה שהיא רגילה ואוהבת לאכול. בסך הכל, תזונה מאוזנת חשובה ובריאה לחיים, בוודאי לאישה לאחר לידה, ללא כל הנחיות קיצוניות.
מיתוסים רבים נקשרו לתזונת האם המיניקה, כיוון שמדי פעם בהחלט מתברר שתינוק מסוים מגיב ברגישות יתר למזון כלשהו שאמו אכלה. על מנת להבין את הגיחוך שבכל המיתוסים, אני לפעמים אומרת לאמהות: "הרי אם תקשיבו לכל מי שיגיד לכן מה לא לאכול, תישארו בסוף אולי עם פריכיות אורז".
אם את בכל זאת משוכנעת שמזון מסוים שאכלת גורם לאי שקט אצל התינוק, נסי להימנע ממאכל זה למשך תקופה, ולבחון אם יש שינוי בתגובות התינוק.
- בזמן הנקה אני חשה רעב וצמא מוגברים. האם זה נורמלי?
זו בהחלט תחושה נורמלית. ההורמון המשחרר חלב מהשד, האוקסיטוצין, גורם לתחושת צימאון ולפעמים גם לתחושת רעב. גם הקלוריות הרבות שגוף האישה משחרר על מנת לייצר חלב - בין 300-500 קלוריות ביממה - יכולות לגרום לתחושת רעב מוגברת.
עם זאת, מומלץ שתפריט של אם מיניקה יהיה מאוזן, שתאכל כפי שהיא רגילה והיא לא צריכה להתאמץ לאכול "בשביל שניים". תחושת הצמא גורמת לנשים באופן הכי טבעי לשתות יותר בתקופת ההנקה. רוב הנשים המקפידות על תזונה נבונה בחודשי ההנקה אף יורדות במשקל באופן מתון ועקבי וחוזרות מהר יותר למשקל שלהן לפני ההריון, יחסית לאמהות שאינן מיניקות.
- האם תינוק חייב לינוק משני הצדדים באותה האכלה? מה קורה אם הוא נרדם באמצע, אחרי שד אחד?
הנקה נכונה תהיה האכלה מהצד הראשון עד להתנתקות עצמאית של התינוק מהשד. לאחר מכן, ניתן להרימו, להניח לו להוציא אוויר ולהציע צד שני. דרך לעודד הנקה גם מהשד השני יכולה לכלול החתלה של התינוק בין שד אחד לאחר, על מנת להעירו מעט, ואז הוא ישמח לקנח בצד השני.
אם התינוק נרדם ולא הראה עניין בצד השני, מוטב שבהנקה הבאה תציעי את הצד שממנו לא ינק. חשוב להציע צד שני אך אין זו חובה שהתינוק יסכים תמיד לקחת. בדרך כלל, לאורך היממה יהיו הנקות שבהן התינוק יינק משני צדדים (ולפעמים אפילו שלושה צדדים, כלומר עם חזרה קצרה גם לצד הראשון) ובהנקות אחרות יסתפק בצד אחד. גם הארוחות שלנו, הבוגרים, לא דומות זו לזו לאורך היממה - לא בכמות ולא בתדירות.
- עד איזה גיל אפשר להיניק באופן מלא?
ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות הישראלי ושל כל ארגוני הבריאות בעולם היא להיניק באופן מלא ללא תוספות, גם ללא מים או תה - עד תום החודש השישי לחיי התינוק. לאחר גיל חצי שנה, ההמלצה היא להמשיך להיניק לפחות עד גיל שנה, ובהדרגה להציע מזונות נוספים בהתאם לשלב ההתפתחותי של התינוק.
בגיל חצי שנה, תינוקות רבים מתחילים לגלות עניין באוכל מוצק, ונמצא שמערכת העיכול שלהם בשלה יותר לעיכול מוצקים. גם בקיעת השיניים ויכולת הזדקפות הגב מופיעות סביב זמן זה ומעידות על בשלות ומוכנות למוצקים. חשוב להתייעץ עם גורם מוסמך מתחום ההנקה ו/או אחות טיפת חלב לגבי הדרכים השונות שבהן ניתן להתחיל מוצקים במקביל להמשך ההנקה.