הפינוי משדות עמק יזרעאל
אלבום יתום עם תמונות ישנות שצולמו כולן באותו היום, ה-6 בספטמבר שנת 1938, מהווה עדות מעניינת בפרשת הרכישה של אדמות קיבוץ הזורע והמושבה יוקנעם ופינוי הבדואים שעיבדו את האדמות עד אז. את הכיתובים שליוו את התמונות השארנו כלשונם
בעלות על קרקעות וגבולות תמיד עוררו מחלוקות וקרבות. מייסדי קיבוץ הזורע רצו להיות עצמאיים ולא להשתייך לגוף תנועתי מיישב. עוד בגרמניה הם ערכו מגבית בקרב ידידי תנועתם "ורקליטה" למען רכישת קרקע בא"י.
כדי לממש את הבעלות על משבצת הקרקע שרכשו החלוצים הצעירים מהאפנדי סורסוק, היה צריך לתת פתרונות חלופיים גם לאריסים הבדואים, תושבי הכפר קירי, שעיבדו אותה. רק חלק מהבדואים הסכימו להתפנות לאזור הר תבור והכרמל ועל הקרקע שהתפנתה החלו בשנת 1936 לבנות את המושבה הסמוכה יוקנעם. חברי הזורע, שהשתכנו זמנית בחאן-קירי, קיבלו לידם רצועת אדמה צרה וארוכה שלא אפשרה פיתוח מבני מגורים ומשק וגם לא עיבוד חקלאי. בעבר פרסמנו כאן את אוסף התמונות של אשר בנארי ז"ל, ממייסדי הזורע, שעוקב אחר צמיחתו של הקיבוץ.
באותה שנה פרצו מאורעות (מה שהיום היו מכנים אינתפאדה). פורעים ערבים התנכלו ליישוב העברי ואיימו על הבדואים השכנים שלא לנהל שום מו"מ עם היהודים.
המצב של חברי הזורע היה בלתי נסבל. לא היה באפשרותם להקים מבני קבע קשיחים כנגד ירי צלפים וגם לא קרקע להתפרנס ממנה. ביוני 1938 פנה ד"ר טהון (עוזרו של ד"ר רופין, מנהל המשרד הא"י של קק"ל) אל החבר שרתוק (משה שרת, אז בראש הסוכנות היהודית) וביקש ממנו להעביר בקשה אל מושל מחוז הצפון, מר קיטרוטש, בדבר הצורך הדחוף לשחרר את גושי הקרקע השייכים לקיבוץ הזורע. מושל המחוז נענה לפנייתו של שרת וב-6 בספטמבר 1938 התבצע מבצע צבאי-משטרתי לפינוי האדמות.
לפני כמה שנים נסגרה בחיפה צלמנייה ותיקה. בין שרידיה נמצא אלבום-מסמך נדיר המתעד את קורותיו של אותו יום. צלם התמונות עלום, אך ידוע שהאלבום הוכן כשי לד"ר טהון עם הקדשה של יצחק ז'ק מ"הכשרת הישוב". האלבום נמצא כיום בארכיון קיבוץ הזורע. לפניכם צילומים נבחרים מאותו אלבום, בליווי הכיתובים המקוריים:
הצבא מפזר את חייליו בשטח.
במקביל נעשו חיפושים על רכבים שעברו בכביש חיפה-ג'נין.
הפועלים לעבודת הסימון והגידור נכנסים לשטח.
סימון וגידור השטחים.
השוטר הבריטי מציג לראש המשפחה צו פינוי.
מו"מ לפינוי אוהל.
פינוי משפחה ואוהל לעגלה.
הבתים הראשונים של המושבה יוקנעם. מרחוק רואים את מחנה קיבוץ הזורע.
במקביל לפעולות הפינוי והסימון מתבצע חריש בעזרת ריכוז של טרקטורי זחל. בתצלום: טרקטורים שהובאו מכפר-יהושע, נהלל, שדה-יעקב, גבת ואלרוי.
תגבור של מלחים מהאוניה "מליה", שוטרים ושוטרות.
מכונית משוריינת לידה המפקח ניקלס.
המהנדס ליפשיץ', המהנדס אטלס (מהטבו), המודד טרינצר ויצחק ז'ק מ"הכשרת הישוב".
משאית ממשטרת ג'נין. מימין: ח. דנקין.
מזנון נייד הוצמד למבצע.
צוות המזנון שליווה את המבצע.