חשד: איראן התכוונה לשתול סוכן בכנסת
ג'ריס ג'ריס בן 58, שכיהן בעבר כראש מועצת הכפר פסוטה בגליל, נעצר בחשד שריגל למען איראן. לטענת כוחות הביטחון, הוא העביר חומר מודיעני מסווג בנושאים שונים - בהם גם פוליטיים ובטחוניים - לגורם איראני בקפריסין. בין היתר התבקש ג'ריס על ידי אותו גורם להיבחר לכנסת, כדי "לפעול מבפנים". ג'ריס התפקד למרצ-יחד
האם איראן ניסתה לשלוח זרוע אל תוך הכנסת? בימים אלו נבדק חשד שגורמים איראנים הפעילו אזרח ישראלי, ג'ריס ג'ריס בן 58, שכיהן כראש מועצה בכפר בגליל, על מנת שירגל ויעביר להם מידע מסווג, במסגרת קשריו עם אנשי פוליטיקה ובכירים אחרים. אותם גורמים, שהבטיחו לשלם לאותו מרגל כסף רב, קיוו שייכנס לכנסת במסגרת מפלגת מרצ-יחד, שאליה התפקד ומשם ימשיך להעביר מידע פנימי משמעותי שיסייע לאיראן מול ישראל.
אמש (שישי) הותר לפרסום כי החשוד הישראלי - ג'ריס ג'ריס - נעצר ב-12 בדצמבר אשתקד על ידי שירות הביטחון הכללי והיחידה הארצית לחקירות בין לאומיות, בחשד שגוייס לשירות המודיעין האיראני במטרה לפעול נגד ישראל. הכפר פסוטה, בראשו עמד בעבר ג'ריס, שוכן בגבול הצפון, ובו מתגוררים כ-3,000 תושבים, נוצרים-מרונים.
על-פי החשד התכוונו הגורמים האיראנים להפעיל את ג'ריס בתוך המערכת הפוליטית בישראל. במערכת הביטחון הסבירו כי "חקירתו של ג'ריס חושפת פעילות ריגול חמורה של איראן נגד ישראל, וניסיון להכניס סוכן מטעמה למוסדות השלטון שלה. זאת במטרה להשיג מידע פנימי מסווג על המתרחש במדינה, בניסיון להשפיע על מהלכי השלטון שלה. בכוונת הפרקליטות להגיש נגדו כתב אישום בזמן הקרוב".
בשנת 1970 נמלט ג'ריס מישראל ללבנון, לאחר שפעל במסגרת חוליה של הפתח. עם הגיעו ללבנון המשיך לפעול מטעם הארגון ושלח חוליות מחבלים לישראל ובמהלך שהותו שם את האני עבדאללה, מי שלימים קישר בינו לבין המודיעין האיראני.
בשנת 1996 - במסגרת ההסכמים המדיניים שאיפשרו את חזרתם של אנשי אש"פ לישראל - שב ג'ריס ארצה. הוא עבר להתגורר בגליל ומחודש מאי 2001, למשך שנתיים, כיהן כראש מועצת פסוטה שבגליל העליון.
מהחקירה שהתנהלה עד כה עולה כי בספטמבר 2004 יצא ג'ריס לקפריסין כדי להיפגש מחדש עם עבדאללה ולקדם את הקמתו המשותפת של מרכז למחקרים בקפריסין. עבדאללה ציין בפניו כי ניתן לממן את הקמת המרכז באמצעות גורמי חיזבאללה וגורמים איראנים עימם הוא עומד בקשר וג'ריס הביע את הסכמתו להצעה.
הבקשה: לערוך מחקרים על ישראל
כחודשיים לאחר מכן יצר עבדאללה קשר טלפוני עם ג'ריס, יידע אותו כי מצא גוף שיממן את המרכז וביקש ממנו להגיע בשנית לקפריסין. כאשר הגיע לקפריסין בנובמבר 2004 נפגש ג'ריס עם אזרח איראני אשר הוצג לו בתור המממן הפוטנציאלי. בחקירתו ציין ג'ריס כי הבין שאותו אדם הוא סוכן של המודיעין האיראני, לאחר שזה ביקש ממנו שיערוך עבורו בתוך יומיים מחקרים על החברה בישראל, על יחסי הכוחות שבה, על מפלגות, מאבקים וסכסוכים בתוך המדינה, וזאת מבלי שהביע עניין במרכז המחקרים אשר בעניינו, כביכול, נקרא לפגישה.
מלבד "עבודת המחקר" הורה הסוכן האיראני לג'ריס להיכנס גם לפוליטיקה הישראלית, לרקום קשרים עם גורמים פוליטיים ולהתפקד למפלגה ישראלית קיימת. במקביל דנו השניים בתגמול הכספי אותו יקבל בתמורה לביצוע משימות אלה. עם שובו לישראל, לאחר קבלת ה"משימה", החל ג'ריס לפעול, השיג מאמרים אקדמאים המתייחסים לתחומים שונים במדינה, ובהם מאמרים העוסקים באופן קבלת החלטות אסטרטגיות בתחום הביטחון.
בסוף שנת 2004 התפקד ג'ריס לרשימת יחד בסיוע פעיל פוליטי אותו הכיר. לאחר ההתפקדות למפלגה שוחח ג'ריס עם הפעיל הפוליטי מספר פעמים, התעניין באפשרות לכהן כחבר כנסת וביקש ממנו להכיר לו באופן אישי חברי כנסת המגיעים לביקור בפסוטה.
לאחר שליקט פרטי מידע רבים שב ג'ריס לקפריסין, לבקשת עבדאללה, שם נפגש עם שני סוכנים איראנים שתשאלו אותו על קורות חייו, פעילותו הפוליטית בארץ, וקשריו בממסד ובשלטון, על רקע היותו ראש מועצה לשעבר. בתום הפגישה הונחה ג'ריס להמשיך ולקשור קשרים עם צמרת הממשל בישראל. פעולות הריגול, בהן הוא חשוד כעת, באו לקיצן עם מעצרו בחודש שעבר.
במהלך שנת 2005 זיהה השב"כ עלייה ניכרת בניסיונות המודיעין האיראני לגייס אזרחים ישראלים כסוכנים על מנת לאסוף חומר מודיעיני על ישראל. לטענת כוחות הביטחון, הפעילות האיראנית מתבצעת ממדינות זרות ובמסגרתה מופעלים סוכנים כנגד ישראל. גורמי הביטחון טיפלו באחרונה בערבים ישראלים שנחשדו בקשר עם המודיעין האיראני. חלקם שימשו בתפקידים אשר הקנו נגישות למידע ולאתרים רגישים.
דוברת מרצ-יחד, רונית גל, מסרה בתגובה לחשדות: "שמו של ג'ריס אכן רשום בין 22,000 חברי המפלגה, אך הוא אינו פעיל כלל במפלגה או במוסדותיה. המפלגה סומכת על גורמי הביטחון והמערכת המשפטית שיימצו את החקירה ואת הדין בפרשה חמורה זו".
ראש המועצה הנוכחי של פסוטה, ד"ר ג'ורג' איוב, אמר ל-ynet שהוא מקווה ש"מעשהו של אדם אחד, אם אכן נעשה, לא יכתים את שאר התושבים. הוא עדיין רק בגדר חשוד, אך אם הוא אשם במה שמייחסים לו, מדובר באדם אחד, והוא זה שצריך לשאת באחריות למעשיו".
ד"ר איוב סיפר כי המידע על המעצר היה בידי התושבים כבר לפני מספר שבועות, כאשר שכניו היו עדים למעצרו, אך החשדות המיוחסים לג'ריס נודעו ביישוב רק בעת פרסום הפרשה בכלי התקשורת. "הבנאדם עדיין חשוד במגע עם סוכן זר, ולפי כלי התקשורת בשבוע הבא יוגש נגדו כתב אישום. בזמנו, כשהוא נסע ללבנון, ידענו שהוא היה מעורב עם ארגונים פלסטינים, אבל הפעם ממש לא ידענו במה מדובר".