זית תחת זית: קיבוצניקים נוטעים בכפר סאלם
בשבועות האחרונים מסייעים אנשי התנועה הקיבוצית לתושבי הכפר הפלסטיני סאלם, הסובלים מהתנכלויות מתנחלים מהאזור ששיאן בעקירת מאות עצי זית. "טעם חיינו הוא עשייה ושינוי המציאות. אנחנו אלופים בלשחות נגד הזרם", מכריז האחראי על הפרויקט יואל מרשק, ומפציר במתנדבים להצטרף לנטיעות
"אני שמח במיוחד ששר הביטחון החליט להקים ועדה שתחקור את הנושא", הוא מרחיב. "בראש ועדה כזו צריך לעמוד שופט שיהיה מסוגל לחקור לא רק את המתנחלים, כי אם גם את המערכת. בפגישה שקיימנו עם סגן שר הביטחון הוא הבטיח לנו לעשות כל מאמץ לאכוף את סיורי הצבא במקום, ולמנוע ככל האפשר את ההתנכלויות. ברור לנו שלצה"ל יש סדרי עדיפויות ולעתים אין די כוח אדם למנוע אותן, לכן אנחנו, כבני אדם וכחקלאים, מגיעים לעזור".
העזרה אליה מרשק מתכוון היא פרויקט סיוע קדחתני לתושבי כפר סאלם, שהתנועה מפעילה בשבועות האחרונים. הכפר, המרוחק כחמישה קילומטר משכם, ממקום סמוך להתנחלות אלון מורה. "זה שנים שאנשי אלון מורה
והמאחז הבלתי חוקי בגבעה 792 הסמוכה פוגעים בחקלאים", מתאר מרשק, האמון על הפרויקט.
"הם מונעים מהם את הגישה למטעי הזיתים ולשטחי המרעה שממזרח לכביש העוקף 557, האסור לתנועת פלסטינים. יש חלקות זיתים שלא עובדו כבר חמש שנים ועדרים שלא יצאו למרעה החופשי בשנתיים האחרונות", מרשק מתקומם. "התושבים פשוט מפחדים. במהלך כל התקופה הזו התרחשו באזור אירועים קשים: איכרים ורועים הוכו ונפצעו, כבשים נגנבו ועצי זית ניזוקו".
שיאן של ההתנכלויות התחולל בחודש אוקטובר האחרון, אז נשרפו, נעקרו ונכרתו מאות מעצי הזית השייכים לתושבי כפר. בעקבות האירוע, הקיבוצניקים החליטו להתגייס. "תקופה ארוכה אנחנו מגיעים לשדות הכפר בכל שבת ומהווים חיץ אנושי בין המתנחלים והחקלאים המבקשים למסוק את עציהם", מוסיף מרשק. "כשאנחנו מגיעים נשמעות מהכפר צהלות שמחה. תושביו יודעים שמישהו הגיע לעזור להם להוציא מהאדמה לחם".
"עזות מצח לפגוע ברעבים". כך הולכים השותלים (צילום: דני דובינסקי)
קיבוצניקים עם עלה של זית
וכך, מייד בתום עונת המסיק שלא הייתה ארוכה השנה בשל מיעוט הזיתים, החליטו הקיבוצניקים שתחת העצים שנגדעו יינטעו אחרים. במימון "הקרן הקיימת", מרכזים יהודים-ערבים ותרומות פרטיות, נרכשו 600 שתילים. "התנועה אמנם לא נתנה שקל, אבל נתנה את טובי בניה, זמנם ויוזמתם",
מרשק מחייך ומשחזר איך המתנדבים ציפו לבוא הגשם כדי להשיק את הנטיעות. משזה החל לרדת, בחרת אנשי הכפר הם החלו לשתול עץ אחר עץ. המתנחלים השקיפו עליהם מרחוק, אולם לא העזו להתקרב.
"אבל כבר בשבת הראשונה לבואנו הם נקמו באנשי המקום כשהגיעו בלילה וכרתו עצים נוספים", הוא מעיד. "רק בשבוע שעבר 'אבטחנו' את החקלאים שעבדו בחלקות הקרובות לאלון מורה. נאלצתי להזעיק את הצבא כדי שיצר חיץ נוסף בינינו.
"באחת השבתות ניגשתי למאחז הלא חוקי שם יושב רב ו-15 מנערי הגבעות. אחרי שהוא גער בי על שהגעתי בשבת, הוא אמר לי באופן שאינו משתמע לשתי פנים: 'הארץ הזו שלנו, היא הובטחה לנו, וכל זמן שהם כאן - אנחנו במלחמה'. יש למתנחלים חוצפה ועזות מצח לפגוע באנשים רעבים. אנחנו נעשה הכל כדי שזה לא יקרה".
עבודות הנטיעה והטיפול בחלקות יסתיימו בעוד כשבועיים, אך מרשק מבטיח שהקיבוצניקים יגיעו למקום "בכל פעם שיזדקקו לנו. למרות שאנחנו מאמינים שצה"ל, אותו אנו מעריכים מאוד, יעשה את עבודתו. בינתיים", הוא מוסיף,
"אנחנו מזמינים כל מי שהנושא קרוב ללבו להצטרף אלינו כדי לסייע לסיום העבודות. אנחנו מקווים שלא נצטרך לשוב הנה בתקופת המסיק הבאה, אבל אם נהיה חייבים - נתייצב.
"נתגייס עבור כל אדם רעב בארץ ובעולם", הוא מכריז. "באנו לכאן מהגולה כדי להקים מדינה אחרת, כדי להתייחס נכון לעצמנו ולשכננו. ממש כפי שהושטנו יד לחקלאי גוש קטיף ועזרנו לויקי כנפו במסעה, כך אנחנו מתייצבים לצד פלסטינים רעבים שסובלים מאלימות המתנחלים. התנועה הקיבוצית היא תנועה התיישבותית, חברתית ומשימתית. טעם חיינו הוא עשייה ושינוי המציאות. אנחנו אלופים בלשחות נגד הזרם ולעשות דברים שאיש לא עשה".
- למידע נוסף והתנדבות למבצע שיקום מטעי הזיתים אפשר לפנות לטלפון 052-2465474