חשד: אברג'יל הכריח את האסיר אלזם לשתות ציאניד
יוני אלזם מת בתאו בכלא אשמורת בשרון, שעות ספורות לפני עדותו במשפט רצח נגד יעקב אברג'יל. כעת הותר לפרסם: בתאו נמצא רעל מסוג ציאניד. אברג'יל, שנעצר היום, חשוד כי הוא זה שכפה על אלזם את שתיית הרעל. השב"ס: "היום הוסרה עננת החשדות אותה הפיצו גורמים אינטרסנטיים"
מי הרעיל את עד המפתח? רעל מסוג ציאניד נמצא בתאו של האסיר יוני אלזם (22), שמת בתאו שעות ספורות לפני שהיה אמור להעיד במשפט נגד יעקב אברג'יל. פרטים אלו הותרו היום (ב') לפרסום בעקבות מעצרו של אברג'יל, מי שהוגדר כבכיר ב"עולם התחתון", בחשד לסיוע ברצח. על פי החשד, אברג'יל הוא זה שהכריח את אלזם לשתות את רעל הציאניד אולם עדיין לא ברור באיזו דרך עשה זאת.
לפני כשבועיים הותר לפרסום שאלזם מת מהרעלה. אלזם מת בתאו שעות ספורות לפני שהיה אמור להעיד במשפטו של שמעון זריהן, הנאשם המרכזי בפרשת רצח חנניה אוחנה במסגרת המלחמות בעולם התחתון. אלזם עצמו הורשע ונדון למאסר עולם באותה
פרשה. הוא נחשב לאסיר טעון הגנה והיה כלוא לבד בתא באגף ההפרדה בכלא אשמורת בצומת בית ליד.
פרטי הפרשה מתפרסמים טיפין-טיפין. בחודש שעבר פורסם כי זמן קצר לפני מותו של אלזם, ביקרו אותו בתאו שני בני-אדם. עוד נודע, כי זריהן עצמו נחקר בחשד למעורבות במותו של אלזם.
בדצמבר אשתקד דווח שבתאו של אלזם התגלה בקבוק ובתוכו נוזל עם ריח חריף שלא ברור כיצד הגיעו לתא השמור. הדברים עלו בדיון שנערך בבג"ץ בעתירת בני משפחתו, שדרשו למנוע את נתיחת גופתו. שופטי בג"ץ דחו את העתירה ואפשרו את הנתיחה.
בשב"ס ציינו שהסוהר שביצע ביקורת שגרתית בתאים וכן בתאו של אלזם, לא גילה שום ממצא חריג. מספר דקות לאחר מכן נשמעו קולות שיעול מתאו של אלזם והוא החל לחרחר. הסוהרים הזעיקו את הצוות הרופאי של הכלא ובמקביל הוזעקה ניידת טיפול נמרץ של מד"א. בתוך כחמש דקות הגיע למקום צוות מד"א ופינה את אלזם לבית החולים "לניאדו" בנתניה. כשעה וחצי לאחר חצות נקבע מותו. קצין בריאות ראשי של השב"ס הקים ועדת חקירה.
במקביל החלה חקירה פלילית. תחילה הופקדה החקירה בידי היחידה המרכזית של משטרת מחוז מרכז, אך לאחר מכן הועברה ליחידה הארצית לחקירות בינלאומיות של המשטרה. גורמים במשטרה מסרו ל-ynet שההחלטה התקבלה בעקבות העובדה שמדובר בחקירה מורכבת בהרבה ממה שסברו תחילה. במסגרת החקירה מסרו עדויות סוהרים ואסירים.
בעקבות מעצרו של אברג'יל וחשיפת פרטי החקירה, תקפו בשירות בתי הסוהר גורמים שניסו להכפיש את השירות: "היום הוסרה עננת החשדות אותה הפיצו גורמים אינטרסנטים. שיתוף הפעולה ושקיפות המידע אשר הועבר על ידי הסוהרים והקצינים שנחקרו, אפשרו למשטרה למצות את החקירה בשב"ס". עוד הדגישו בשב"ס כי הטענה שנשמעה לפיה הורעל מזונו של אלזם הייתה מופרכת מהיסוד, מאחר והארוחות שמקבלים האסירים מורכבות מאותו מזון ממנו אוכלים הסוהרים.
בשב"ס ציינו כי "כל סיפורי הבדים על כך שתאו של אלזם היה באגף השמור ביותר אינם תואמים את המציאות בה שוהים מאות אסירי ההפרדה". בנוסף, בעקבות מותו של אלזם מונתה ועדה שתבחן את כלל הסוגיות הקשורות בנושא אסירים טעוני הגנה הכלואים בהפרדה. אחת מהחלטות הוועדה הייתה כי אסירים מסוג זה יקבלו ביקורים של בני משפחה מקרבה ראשונית בלבד.
פרשת הרצח שתועד במצלמות האבטחה
מותו של אלזם עורר שאלות רבות, בעיקר בשל סמיכותו לעדות שהיה אמור לתת במשפטו של שמעון זריהן שעות ספורות אחר כך. אלזם נדון למאסר עולם על רצח חנניה אוחנה בשנת 2003, על רקע מלחמת ארגוני פשע. הרצח אירע ב-5 במרס 2003, כאשר אוחנה יצא מביתו לכיוון חניון בגני תקווה. למקום הגיעו אלזם ושמעון זריהן, שארבו לאוחנה בחניון מאז שעות הבוקר, וירו בו למוות כאשר נכנס עם אשתו למכונית.
הרצח תועד על-ידי מצלמות האבטחה בחניון. בצילומים נראים השניים כשפניהם מכוסות והם חובשים קסדות אופנוע. אחד המצולמים אחז בידו שני אקדחים, באמצעותם ירה למוות באוחנה. הפרקליטות טענה בכתב האישום כי אלזם הוא אחד משני הרוצחים. עוד נטען כי השניים חברו לרצוח את אוחנה על רקע מלחמות בין ארגוני פשע שבהן היו מעורבים.
עם זאת, נטען כי לא היה זה אלזם שירה בפועל אלא זריהן. כמו כן נטען כי הקשר לביצוע הרצח נרקם זמן רב לפני ביצוע המעשה, כאשר חברו של אלזם היה היוזם, ואילו הוא הצטרף אליו מאוחר יותר.