מחקר ישראלי מוכיח: מוסיקה של מוצרט מעוררת המוח
בזמן שהרופאים מפחיתים את חומרי ההרדמה שמקבל ראש הממשלה, משמיעים לו בניו מוסיקה של מוצרט. מחקר שנערך בבית חולים שיקומי של "מכבי" בדק את השפעותיה של מוסיקה זו, ואכן נמצא שחל שיפור במצבם של נפגעי האונה הימנית במוח במהלך הקשבה למוצרט
אפקט מוצרט: מחקר שבוצע בקרב אנשים שעברו אירוע מוחי ומאושפזים לשיקום ב"מעונות מכבי" גילה קשר ישיר בין השמעת מוסיקה מאת מוצרט לשיפור במצבם.
המחקר נערך במהלך השנה וחצי האחרונות בבית חולים מגדל הזהב בבת ים והוא בדק חולים שעברו אירוע מוחי משמעותי, המאושפזים בשיקום ממושך ושהיו עצמאיים לחלוטין טרם האירוע. גילם הממוצע היה, אגב, 79. קרוב מאד לגילו של ראש הממשלה.
במחקר נבדקו פגיעות באונה הימנית של המוח (כמו אצל ראש הממשלה) . המטופלים סבלו מתופעה הנקראת הזנחת צד שמשמעותה חוסר התייחסות לצד השמאלי, הצד הפגוע . הדבר בא לידי ביטוי גם בחוסר ההתמצאות במרחב.
החוקרים ניסו לאתר דרך לגרות את החלק הפגוע במוח על ידי השמעת מוסיקה. הנבדקים חולקו לכמה קבוצות: כאלה שלא הושמע להם דבר, כאלה שהושמעה להם הסימפוניה לשני פסנתרים בדי מג'ור K448 של מוצרט וכאלה שהושמעה להם מוסיקה לה היו רגילים מהבית.
לנבדקים הושמעה מוסיקה בצורה פסיבית, תוך שהם מבצעים תרגיל שבו צריך להפגין תפיסה מרחבית. כמו כן הושמעה המוסיקה בצורה אקטיבית, כאשר מנגנון אלקטרוני הפסיק את המוסיקה כל חצי דקה.
התוצאות הראו תגובה טובה יותר (עד פי 2) בקרב הנבדקים שהושמעה להם מוסיקה. בבדיקה האקטיבית הגיבו טוב יותר הנבדקים שלהם הושמעה מוסיקה לה היו רגילים מהבית.
"ההמיספרה הימנית של המוח היא זו שמפענחת מוסיקה ואחראית גם לתפיסה המרחבית", מסביר יובל נווה מנהל ריפוי בעיסוק בבית החולים מגדחל הזהב בבת ים. במחקר אחר, שנערך ב-2002 הוכח שהמוסיקה של מוצרט השפיעה על עוררות מוחית יותר מאשר יצירות קלאסיות אחרות.
"קראתי שראש הממשלה אהב לשמוע מוסיקה של מוצרט עוד לפני האירוע המוחי ואני מקווה שכמו שמצאנו במחקר הוא יגיב למוסיקה הזו", אומר נווה.
תוצאות המחקר שנערך במהלך השנה וחצי האחרונות בבית החולים מגדל הזהב בבת ים מרשת מעונות מכבי פורסמו בכנס גדול שנערך בחודש שעבר בתל אביב.
המחקר התבסס על הצלחה של מחקר קודם שנערך ב-1993 בארה"ב – באותו מחקר נערך לסטודנטים מבחן אינטיליגנציה לפני ואחרי שהאזינו לסימפוניה הזו והשיפור במבחן היה משמעותי ביותר. התוצאות כונו "אפקט מוצרט" ובעקבות מחקר זה הוצאו קלטות בייבי מוצרט שמטרתן לתרום לפיתוח תפקודי המוח בתינוקות.
מוצרט. עוזר למוח
באדיבות מוזיאון וינה
מומלצים