בחרנו עבורכם: 14 המזונות הבריאים ביותר
מומחי "מנטה" בחרו בשבילכם מכל קבוצה את המזונות שיעשו הכי טוב לבריאות שלכם. אכלו אותם ואתם מסודרים
חלבון: ביצה | ירק: עגבנייה | פרי: ענבים אדומים | משקה חם: תה | |||
אגוז: מלך | ממתק: שוקולד | מוצר חלב: יוגורט ביו | לחם: חיטה מלאה | |||
מיץ: רימונים | חלב: פרה | דגן: שיבולת שועל | קטנית: עדשים | |||
שמן: זית | מזון מהיר: פיצה |
המומחים שלנו עשו למענכם את העבודה והכתירו את המזונות שחייבים להיות בתיבה או במזווה שלכם. אך רגע לפני שניגשו לעבודה הם ביקשו להוסיף הסתייגות חשובה: סוד התזונה הבריאה טמון בגיוון. לא קיים פרי, ירק, קטנית או כל מזון אחר המכיל בתוכו את המכלול השלם של הרכיבים הבריאים, ולפיכך חשוב להרכיב תפריט יומי מגוון ככל האפשר, שיכלול את כל קבוצות המזון והצבעים.
נוסף על כך יש לביצה ערכים תזונתיים חשובים, כמו ברזל, ויטמינים מקבוצת B, ובעיקר ויטמין B2 החיוני להפקת אנרגיה ולבניית רקמות, ויטמין B6 המשתתף בתהליכים של יצירת אנרגיה, וויטמין B12 החיוני לבניית כדוריות הדם האדומות ולתפקוד מערכת העצבים, ויטמין E המגן על תאי הדם האדומים, ויטמין D המסייע לספיגת הסידן והזרחן. החלמון עשיר בפוספוליפידים שחשובים לתפקוד המוח.
למי שחושש מפגיעה בבריאות הלב בשל הכולסטרול הרב המצוי בחלמון, נספר שמחקרים רבים הוכיחו שאכילת ביצה אחת ביום אינה מעלה את הסיכון ללקות במחלת לב או בשבץ.
כמה ואיך? ככלל מומלץ לאכול ביצה אחת ביום, בעיקר אם מדובר בילדים או באוכלוסייה בגיל השלישי, שניזונה ממזון דל יותר בוויטמינים ובמינרלים. ילדים בגיל ההתבגרות, ספורטאים, חולים או אנשים המחלימים מניתוחים, כוויות ושברים יכולים לאכול אפילו שתי ביצים ביום כדי לספק לגוף את החלבונים הנחוצים לבניית רקמות ולהאיץ את ההחלמה.
הכי בריא לאכול ביצה כשהיא מבושלת במים.
תטעמו את זה:
אומלט עשבי תיבול. הוסיפו לביצה טרופה כף חלב, כף קמח, בצל ירוק קצוץ, פטריות קצוצות וכוסברה קצוצה. כך תקבלו ארוחה מלאה המורכבת מפחמימות, מחלבונים, מוויטמינים ומנוגדי חמצון.
כמה ואיך? מומלץ לאכול 7-5 ירקות מכל סוג במשך היום. רצוי שהעגבנייה תהיה אחת מהם. הכי טוב לאכול אותה לא מבושלת וטרייה.
תטעמו את זה:
עגבנייה ממולאת. רוקנו עגבנייה מתוכנה. חתכו את בשרה לקוביות, ערבבו עם כף טונה ותבלו במלח ובפלפל. מלאו את העגבנייה בתערובת. גרדו מעל גבינה צהובה ואפו בטוסטר אובן במשך 10 דקות.
כמה ואיך? מומלץ לאכול עד שלוש מנות פרי ביום, כשהענבים (בעונתם, כמובן) מהווים אחת מהן (15 ענבים - מנה). הכי טוב לאכול אותם טריים ובמצבם הטבעי.
תטעמו את זה:
סלט ירוק עם ענבים. הוסיפו ענבים אדומים וחתוכים לסלט, שמורכב מעלי חסה, עלי בייבי, גבינת רוקפור מגורדת ואגוזי מלך. צקו מעל רוטב הכולל כף חומץ בלסמי, כף חרדל, כפית דבש, פלפל ומלח.
מתברר ששני הסוגים מכילים נוגדי חמצון בשם קטכינים, שמגינים מפני נזק שעלול להוביל לסרטן. בנוסף נמצא קשר בין צריכת תה לשכיחות נמוכה יותר של מחלות לב וסרטן.
כמה ואיך? שתו עד ארבע כוסות תה ביום (מכל סוג), חם או קר. אל תגזימו מעבר לכמות זאת כי בתה יש קפאין (תה צמחים אפשר לשתות ללא הגבלה אך הביאו בחשבון שיש בו פחות נוגדי חמצון).
תטעמו את זה:
כוס תה וקינמון. הוסיפו לכוס תה חם מקל קינמון. פרט לטעם המעניין תרוויחו גם ארומה נהדרת.
כמה ואיך? מומלץ לאכול כ-50 גרם אגוזים ביום (10 אגוזים). כדי שערכם התזונתי יישמר יש לאכול אותם בצורתם הטבעית כשהם אינם קלויים.
תטעמו את זה:
אגוז בתמר. חצו כמה תמרים לאורכם, הכניסו לתוכם אגוזי מלך ותיהנו מקינוח מתוק ובריא במיוחד.
ועוד משהו שמכורי השוקולד יודעים: קובייה אחת מהמתוק הזה עושה מצב רוח טוב. למה? כי השוקולד מעלה את רמות הסרוטונין בגוף (מוליך עצבי שאחראי בין השאר למצב הרוח).
כמה ואיך? מחקרים אמנם מראים שכדי לזכות בהשפעה טובה על הבריאות יש לצרוך 100 גרם שוקולד מריר ביום, אבל מאחר שמדובר במוצר עתיר שומן וקלוריות, צרכו כמחצית מכמות זאת. הקפידו, כאמור, שיהיו בו יותר אחוזים של מוצקי קקאו. כל המרבה בהם, מרבה גם בנוגדי חמצון, והרי זה משובח.
תטעמו את זה:
תותים בשוקולד. המיסו שוקולד מריר בסיר וטבלו בו תותי שדה או פירות אחרים.
אוכלוסיית החיידקים הטובים מידלדלת עם הגיל וגם בשל גורמים כמו מתח וצריכת אנטיביוטיקה. אכילת יוגורט מספקת למעשה תגבורת של חיידקים טובים.
כמה ואיך? ככלל, מומלץ לצרוך 4 מנות חלב (עד 5%) ביום, בתוך זה רצוי לכלול 2 גביעי יוגורט בבוקר ובערב (כל גביע מהווה מנה). מומלץ לצרוך יוגורט ביו לבן ללא צבעי מאכל ותוספות שונות.
תטעמו את זה:
יוגורט עם דבש ופירות. הוסיפו ליוגורט כפית דבש קל וחתיכות פרי טרי שיוסיפו למנה פחמימות וויטמינים. תבלו בקינמון.
כמה ואיך? מומלץ לאכול 5-3 פרוסות ליום (25 גרם לפרוסה). עדיף לחם קלוי מעט כי כך לועסים אותו טוב יותר, הוא מתעכל בקלות רבה יותר ותורם לתחושת שובע מהירה. העדיפו לחם עם תוספות רבות ככל האפשר (פשתן טחון, שיבולת שועל, נבט חיטה, אגוזים, גרעיני דלעת, חמניות) כדי להרוויח ויטמינים, מינרלים ורכיבים חשובים נוספים.
תטעמו את זה:
טוסט עם שמן זית וגבינה. שפשפו שן שום על פרוסת לחם, טפטפו כמה טיפות שמן זית וקלו בטוסטר אובן. לאחר 5 דקות הוציאו את הפרוסה הקלויה ומרחו עליה גבינה טרייה, הניחו מעל עלי בזיליקום ופרוסות עגבנייה.
רימון נותן המון. ועל זה מסכימים כל המומחים שלנו. הוא עשיר בטנינים, בפוליפנולים ובנוגדי חמצון רבים אחרים, וככזה עוצמת הריפוי שלו חזקה במיוחד. חוקרים מהטכניון מצאו כי מיץ רימונים
מסייע בהפחתת הכולסטרול הרע ובמניעת טרשת עורקים.
כמו כן נמצא שאצל חולים שסבלו מיתר לחץ דם וצרכו 50 מ"ל מיץ ליום במשך שבועיים חלה ירידה בלחץ הדם. מחקר אמריקאי גילה שהמיץ מסייע בבלימת התפתחות סרטן הערמונית, ואילו מחקר אחר הראה שהוא מגן על מוחם של עוברים בזמן ההריון.
גם בתורת האיורוודה יש לרימונים מקום של כבוד. לפי אותה תורה הם מחזקים את הגוף, מרגיעים את מערכת העיכול ומשחררים עודפי חום מהגוף.
כמה ואיך? כוס מיץ רימון אחת שוות ערך לשתי מנות פרי. לכן מומלץ להסתפק בכוס אחת ביום ולכלול אותה במסגרת התפריט היומי של פירות. רצוי לשתות את המיץ טרי וקר.
תטעמו את זה:
קוקטייל רימונים בחלב. ערבבו כוס ושליש מיץ רימונים טרי עם שני שלישים כוס חלב. הוסיפו קוביות קרח ופזרו מעל כפית קינמון טרי. מה נשאר לכם? רק ללקק את השפתיים.
כמה ואיך? ככלל רצוי לצרוך 4 מנות חלב ביום. כוס חלב נחשבת למנה אחת. אפשר לשתות חם או קר, העיקר שיהיה מפוסטר.
תטעמו את זה:
שייק טרופי. ערבלו בבלנדר כוס חלב עם קוביות פפאיה, מלון ובננות. קשטו בעלי נענע או מנטה והוסיפו תבלינים לפי הטעם (קינמון, אגוז מוסקט).
אמנם הייתה התלבטות קלה אם להכתיר את האורז הבסמטי המלא בשל הסיבים התזונתיים שבו ובשל היותו בעל אינדקס גליקמי נמוך, אך הרוב קבע: שיבולת שועל. היא עשירה בוויטמינים מקבוצת B, בוויטמין E ובנוגדי חמצון. לעומת דגנים אחרים יש בה יותר חלבון (לפחות 6 חומצות אמינו). היא מכילה שומנים רב-בלתי רוויים, וכן אחוז גבוה של סיבים תזונתיים משני סוגים; מסיסים (תורמים להורדת לחץ הדם וכולסטרול ומסייעים במניעת התקפי לב, גורמים לתחושת שובע ובכך טובים לשמירה על משקל תקין) ובלתי מסיסים (מסייעים במצבי עצירות, גזים, חיידקים בקיבה ועוד).
כמה ואיך? מומלץ לצרוך 4-3 כפות ליום כתוספת לסלט, דייסה, חלב, יוגורט.
תטעמו את זה:
דייסת שיבולת שועל. הוסיפו שלוש כפות שיבולת שועל לכוס חלב חם. ערבבו והמתינו כמה דקות עד שהגרגרים יתרככו ויתפחו קלות. הוסיפו כפית דבש ופזרו מעט קינמון.
כמה ואיך? מומלץ לאכול חצי כוס קטניות מבושלות ביום. העדשים האדומות אינן זקוקות להשריה. הירוקות זקוקות להשריה קצרה.
תטעמו את זה:
תבשיל אורז ועדשים. הכניסו לסיר חצי כוס אורז וחצי כוס עדשים אדומות, הוסיפו שתי כוסות מים ותבלינים. המתינו לרתיחה, הנמיכו את האש ובשלו במשך רבע שעה. קיבלתם ארוחה מלאה ומשביעה ל-3-2 סועדים.
כמה ואיך? מומלץ לצרוך 4-3 מנות שומן ליום. כפית שמן נחשבת למנה. השמן המומלץ הוא כתית בכבישה קרה עד 1% חמיצות.
תטעמו את זה:
ממרח עגבניות. חצו עגבניות שרי וטפטפו על כל מחצית מעט שמן זית, הכניסו לטוסטר אובן למשך 15 דקות, ואת התוצאה מרחו על פרוסה. טעים.
הפיצה לעומת זאת מספקת לגוף סידן (מהגבינה) ונוגדי חמצון (ליקופן מהעגבנייה). משולש פיצה ללא תוספות מכיל כ-250 קלוריות ובהחלט יכול להשביע.
כמה ואיך? פעם עד פעמיים בשבוע. רצוי שהבצק יהיה דק ככל האפשר ושעל הפיצה יהיו ירקות רבים ככל האפשר.
תטעמו את זה:
פיצה ביתית מהירה. מרחו על פיתה קלה עשירה בסיבים תזונתיים כף רסק עגבניות. גרדו מעל גבינה צהובה לייט או גבינה מלוחה (עד 5%), עטרו בירקות.