פרס הודיע: מתפטר מהכנסת
מאז שפרש למעשה ממפלגת העבודה וחבר לקדימה, רודפת את פרס בעיה חוקית, לפיה לא יוכל להיבחר לכנסת הבאה מטעם קדימה אם לא יתפטר מספיק זמן לפני כן משורות העבודה. הוא עוד קיווה לכהן כשר בממשלת המעבר, אך לאחר שמזוז קבע כי הדבר אינו אפשרי, הוא החליט להתפטר: "הנני מחזיר את המנדט למפלגת העבודה וסיעתה". גם איציק הלכה בעקבותיו
ח"כ שמעון פרס הודיע היום (א') אחר הצהריים על התפטרותו מהכנסת. נימוקו יהיה ככל הנראה: "התקינות הציבורית". לדברי מקורביו, ההתפטרות מגיעה למרות חוות דעת משפטית מהיועצת המשפטית של הכנסת. המקורבים הוסיפו, כי אין קשר בין ההתפטרות לחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה פרס לא יוכל להתמנות לשר בממשלת המעבר.
ב-16:45 הגיע ללשכתו של יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, פקס בו הודיע פרס על כוונתו להתפטר: "הנני להודיעך כי החלטתי לפרוש מהכנסת הנוכחית והנני מתפטר מתפקידי כח"כ בכנסת ה-16. הנני מחזיר את המנדט למפלגת העבודה וסיעתה בכנסת", נאמר בפקס. לאחר מכן השניים גם שוחחו בטלפון.
פרס הוא חבר כנסת מאז הכנסת הרביעית, אליה נבחר ב-1959. לפני כן כיהן כמנכ"ל משרד הביטחון.
פרס המתין עד היום לחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בעניין מינויו כשר. היותו חבר כנסת מן המניין מאפשרת לו להתמנות לשר. עתה, כשהתברר לו שלא יוכל להמתנות לשר בממשלת המעבר של אהוד אולמרט בכל מקרה, הוא החליט לנקוט מהלך שיביא אותו "בידיים נקיות ציבורית", אל הבחירות. קרי - הוא החזיר את המנדט שקיבל ממפלגת העבודה, לאחר שהחליט לעבור ולהצטרף לקדימה.
חוק יסוד הממשלה קובע כי רק מי שמכהן כח"כ יוכל להתמנות לתפקיד שר בממשלת מעבר. היום קבע היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כי פורשי העבודה לא יוכל להתמנות לתפקידי שרים בממשלתו של אולמרט, ולכן פרס מקדים תרופה למכה ועוקף כל בעיה חוקתית שעלולה להווצר אם יישאר ח"כ מטעם מפלגת העבודה. אם יתפטר מכהונתו כח"כ, יעקוף פרס כל בעיה חוקתית שעלולה למנוע ממנו להתמודד מטעם קדימה בבחירות הקרובות.
כשעתיים לאחר שפרס שלח את הפקס מטעמו, הודיעה טלפונית גם חברת הכנסת דליה איציק על התפטרותה מהכנסת ה-16. גם היא שלחה הודעה בפקס ללשכתו של יו"ר הכנסת. יו"ר הכנסת הבהיר כי עליה למסור את מכתב ההתפטרות בעצצמה לידיו. ההתפטרות נכנסת לתוקף תוך 48 שעות מהנחת המכתב על שולחן יו"ר הכנסת.
איציק הסבירה: "עשיתי את זה בשביל הניקיון הציבורי, אני לא רוצה לסחוב על מצפוני את הדבר הזה. עשיתי את זה תוך התייעצות עם היועצת המשפטית של הכנסת".
פרס התלבט
עוד ביום חמישי האחרון הייתה ההתלבטות של פרס בעיצומה. במהלך ראיון שקיים עם ynet בלשכתו בתל-אביב, הוא הציג חוות דעת שהיתה בידיו. חוות דעת זאת עסקה באפשרות שיהיה שר בממשלת המעבר של אולמרט. פרס פירש אותה בפנינו כחוות דעת שמאפשרת את מינויו. אולם, היועץ המשפטי לממשלה סבר אחרת.
ביסוד החלטת היועץ המשפטי לממשלה עומד חוקי היסוד של של הממשלה. חוק זה קובע מפורשת שאם חבר כנסת ממפלגה מסוימת פרש מסיעתו, הוא לא יכול להתמנות לשר בממשלה המכהנת באותו קדנציה. החוק נועד למנוע אפשרות שמפלגת שלטון "תשחד" חברי כנסת לערוק אל שורותיה באמצעות פיתוי של משרת שר.
על פי חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, הנמצאת במזכירות הממשלה, אין כל מניעה מפרס, או מחבריו לעבודה שפרשו עימו דליה איציק וחיים רמון, להיבחר לכנסת הבאה. הם יוכלו לעשות זאת כחברי כנסת מן המניין במפלגת קדימה, אם תחליט מפלגתם להציבם ברשימה במקומות ריאליים.
חוות דעתו של מזוז התקבלה היום בצהריים בתגובה לשאלתו של אולמרט, שהתכוון למנות את השלושה יחד עם שלושה חברי כנסת מקדימה לשרים במקומם של שרי הליכוד שפרשו. מזוז קבע עוד כי אין מניעה שאחרי הבחירות יוכלו השלושה להתמנות לשרים.
מזוז הסתמך בהחלטתו על סעיף 6 לחוק יסוד הממשלה, הקובע גם שחברי כנסת אשר פרשו מסיעתם לא יוכלו להתמנות לממשלה באותה תקופת כהונה של הכנסת ממנה הם פרשו.
ייתכן שצעדו של פרס קשור גם למהלך שמובילים כעת במפלגת העבודה להדחתם של פרס, רמון ואיציק משורות המפלגה ולאחר מכן להדחתם משורות הסיעה בכנסת. במפלגה מקווים כי ועדת הכנסת תחליט במקרה זה כי הם לא פעלו כנדרש בחוק היינו – לא פרשו מן הסיעה בסמוך למועד פרישתם מן העבודה, ואז יתקיים ספק לגבי יכולתם של השלושה לכהן בסיעת קדימה כחברי כנסת מן השורה.