חברון הוכרזה שטח צבאי סגור
צה"ל והמשטרה ינסו בימים הקרובים להוציא מחברון את המתפרעים שאינם תושבי העיר. לצורך כך, חתם אלוף פיקוד מרכז, יאיר נווה, על שטח צבאי סגור. בצה"ל ובמינהל האזרחי מעריכים את הנזקים שנגרמו לפלסטינים וייתכן שישראל תפצה אותם. בשיחה עם ynet מספרים כמה מתושבי העיר על מסכת האלימות
הזדמנות אחרונה למתפרעים לעזוב את חברון: אלוף פיקוד מרכז, יאיר נווה, חתם הערב (יום ב') על צו שטח צבאי סגור על היישוב היהודי בחברון במאמץ למגר את מהומות המתנחלים. מי שאינו תושב העיר לא יורשה להיות בה, מי שיבקש להיכנס לחברון ואינו תושב המקום לא יוכל להיכנס. הצו ייכנס לתוקף מחר בבוקר, כך שזו הזדמנות אחרונה למתפרעים לעזוב את העיר מבלי להיעצר.
הצו הזה, שיישאר בתוקף עד 22 בחודש, מאפשר לצבא למשטרה להוציא את אותם בני נוער שהגיעו למקום ואינם תושבי המקום. מי שיבקש להיכנס פנימה, יצטרך לקבל אישור מיוחד של הצבא. גורמי ביטחון מבהירים שעם כניסת הצו לתוקף, מי שיידה אפילו אבן אחת, ייעצר. המשטרה וצה"ל יקבלו תגבורת נוספת.
בימים ובשבועות הקרובים יגיעו נציגי צבא, בין היתר מהמנהל האזרחי, לבדוק את אומדן הנזק שנגרם לבתים של פלסטינים בחברון כתוצאה מההתפרעויות של המתנחלים. לאחר שיחלו לאמוד את הנזק שנגרם לרכוש, יבדקו כיצד ואם ניתן לפצותם. אם יקבע שיש מקום לתת לפלסטינים פיצויים על הנזק שנגרם לרכושם, הפיצויים יועברו דרך המנהל האזרחי.
אחר הצהריים ביקרו שמאים ואפוטרופוס מהמינהל האזרחי. הם כבר ראו מספר חנויות שרופות ומספר בתים והחלו לגבש נייר עמדה על אותו רכוש שניזוק.
עוד בנושא המהומות בחברון:
צילום: רויטרס
כבר חמישה ימים חיים פלסטינים בחברון תחת "אינתיפאדה יהודית" של מתנחלים, שמיידים אבנים, ביצים, מוטות ברזל, בקבוקים ואפילו קופסאות "מנה חמה" בהם, בחיילים ובשוטרים. נידל עוויווי, המתגורר באזור השוק הסיטונאי בעיר, בדיוק באזור המריבה שממנו מסרבים המתנחלים להתפנות, מספר ל-ynet על מסכת האלימות שעוברים הוא, אשתו ושמונת ילדיו. "בהתחלה הם שרפו חנויות בשוק הירקות הישן, אחרי זה הגיעו אלינו ולחנויות שמתחת לבית והתחילו להרוס מכל הבא ליד".
עוויווי מספר על תקרית אחת מני רבות בימים האחרונים שהתרחשה אתמול: "ישבנו בבית כשאנחנו יודעים שהמתנחלים מתפרעים בחוץ. המתנחלים לא הפסיקו לזרוק חפצים על הפלסטינים, על החנויות והעסקים ועל העוברים ושבים. פתאום שמענו קול אבנים מתקרבות אלינו, ואז קפיצה גדולה לתוך הגג שלנו ואבנים לתוך הבית. הצצתי בחוץ וראיתי קבוצה גדולה של מתנחלים שנכנסה לתוך הבית שלי, לחדר של הילדים. הם לקחו את הטלוויזיה שהייתה שם, עלו לגג וזרקו אותה למטה, זרקו מכל הבא ליד, אבנים, בקבוקים אפילו סלעים שאני לא יודע מאיפה הביאו סלע אחד גדול, כל זה שהם מקללים קללות שאני מתבייש לחזור עליהן".
חיים תחת "אינתיפאדה יהודית". עוויווי וכמה מילדיו (צילום: סמיח שהין)
כל זה קרה כאשר שמונת ילדיו היו בבית, מכונסים בפחד נורא וצועקים בהיסטריה: "החיים לא חיים פה. יש סכנה מכל עבר. המעניין הוא שהמתנחלים חייבים להיכנס דרך המוצב הצבאי על הגג, כדי להיכנס לבית שלי. לדעתי, לא רק שהחיילים לא מנעו זאת מהם, הם גם הנחו אותם מה לעשות. סמוך לחצות דפקו החיילים בדלת, צעקו אנחנו חיילים, שאלתי אתם חיילים או מתנחלים, אמרו חיילים ופתחתי את הדלת, חשבתי שהם באו לברר מה היה מוקדם יותר אבל במקום זאת הצמידו אותי ואת אשתי לקיר, ציוו עלינו להסתובב עם הפנים לקיר והיכו את בני הבכור בן ה-16 מכות רצח".
החיילים נשארו בבית מחצות ועד אחרי שלוש לפנות בוקר. עוויווי מספר שהתחנן כל העת לאפשר לו להיכנס לשירותים: "למרות שהבהרתי להם שאני חולה סכרת, הם לא הסכימו". מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "פרטי המקרה המדובר טרם מוכרים ועם זאת, הטענה נבדקת".
ביתו של נידל הוא בית ערבי ישן, מהסוג שניתן למצוא בשווקים של ירושלים, נצרת ועכו. מדרגות הרוסות מובילות לתוך הבית, אבנים סלעים מוטות ובקבוקים מעידים על מה שמתרחש כאן כבר כמה ימים. הוועד הפלסטיני לשימור ושיקום חברון גידר את הבית בשל נזקים שגורמים המתנחלים, אבל כל זה לא עוזר. נידל עוויווי מספר שפנה למשטרה, אך זו לא פעלה.
השיחה עם נידל נערכה על גג ביתו, כשממול משקיפות כ-20 מתנחלות צעירות, רובן נערות, צועקות ומקללות למראה העיתונאים שמראיינים את "השכן העוין". את זעמן, הן הטיחו בשוטרים שהיו למטה, שספגו מנה נוספת של אבנים וקללות עסיסיות.
החנויות סגורות, השוטרים מותשים
בתוך השוק, בחלקים הלא מקורים, האבנים והבקבוקים שנשארו על הרשתות שמגינות על החנויות מזכירים את שדה הקרב שהיה כאן כמה שעות לפני שביקרנו במקום. חאתם ג'עברי, סוחר בשנות ה-60 לחייו, מוכר שטיחי בית פשוטים וכלי בית. "היה פה עוד ביקור של המתנחלים, בעיקר מתנחלות, שהבעירו צמיגים וגלגלו לכיווננו את הצמיגים השרופים. אורח שהיה אצלי נתקף בקוצר נשימה, אחרי זה הגיעו עשרות מתנחלות והחלו להפוך את הבסטות שעליהן הסחורות. לשכן שלי שברו סחורות מזכוכית, גרמו לו לנזק כספי גדול. היתה מתנחלת אחת גדולה, ממש גדולה, ממש פרד, היא הרימה את הבסטה והעיפה הכל, וואחשית הכלבה".
בדרך למערת המכפלה ממשיכים לעבור על חנויות. כמעט כולן סגורות, רובן בצו של הצבא. צעירים יושבים חסרי מעש סמוך למערה ליד שוטרים כחולי מדים ושוטרי מג"ב. בכניסה למערה מספר אחד השוטרים: "המתנחלים הרגו אותנו ביומיים האחרונים, התישו אותנו". שוטר שלידו התבדח עם מתפלל פלסטיני. בדרך החוצה מהשוק, בעלי מוניות מתמקחים עם פעילי פתח על המחיר של תליית תמונותיו של ג'יבריל רג'וב ויתר פעילי הפתח על רכביהם.
רג'וב הוא אחד ממועמדי הפתח בחברון, סיכוייו להיבחר נחשבים לטובים מאוד. מועמדים נוספים מתמודדים על תשעת מושבי המחוז במועצה המחוקקת, בהם מנהיג החמאס נאייף רג'וב, אחיו של ג'יבריל. פעילי פתח מתכוננים לכנס גדול, אבל חנן עשראווי כבר מקדימה אותם בסיור בחירות בעיר מטעם הרשימה העצמאית שלה - "הדרך השלישית" - הרשימה בראשותו של שר האוצר סלאם פיאד.
אחד התושבים מביט על העיתונאים המקיפים את עשראווי ואומר לחברו: "כולם מדברים, כולם לא עושים וכולם מחפשים לגנוב ולקדם את עצמם, אני נשבע באללה שרק לחמאס אני אצביע", חברו מסכים איתו: "אינשאללה, רק לחמאס".