שתף קטע נבחר
 

תחקיר: באילו מקומות ציבוריים יעשנו לכם בפנים

כן, יש חוק שאוסר על עישון במקומות ציבוריים. כן, בתי חולים, קניונים, משרדי ממשלה ומסעדות הקפידו להציב שלטים שאוסרים על הפרחת עשן לחלל. אבל ב-11 מתוך 16 מוסדות הומי אדם שיצאנו לבדוק מצאנו לא מעט מעשנים, הרבה בדלי סיגריות ואפילו לא פקח אחד

מדי שנה מתים בישראל כ-10,000 איש כתוצאה מנזקי עישון, מהם 1,500 מעשנים פסיביים, כך מעריכים באגודה למלחמה בסרטן. זאת למרות שבישראל קיים מאז 1983 חוק שאוסר על עישון במקומות ציבוריים, למעט במתחמים ייעודיים וסגורים, ולמרות שרוב הציבור, על פי סקר שיזמה האגודה למלחמה בסרטן, תומך באיסור על עישון גם במסעדות ובבתי קפה

(ראו מסגרת).

 

ישראל גם נמנית עם 168 המדינות שחתמו באוגוסט השנה על אמנה בינלאומית, שקובעת שחשיפה לעישון גורמת למחלות, למוות ולנכות, והתחייבה לנקוט אמצעים משפטיים, חקיקתיים ומנהליים כדי למנוע חשיפה של אדם לעישון במקומות עבודה, במקומות ציבוריים סגורים ובכל מקום ציבורי אחר.

 

אבל מתברר שאמנה, חוק ורצונו של הציבור לחוד – ומציאות בשטח לחוד. מעשנים נמצאו ב-11 מתוך 16 מקומות שנבדקו ביוזמת 'ידיעות אחרונות' על ידי סוקרי חברת 'מידע שיווקי סי.איי', בהנהלת נעם רז ומרב שפירא.

 

המצב החמור ביותר שורר בקניונים. בדיקה בשישה קניונים ברחבי הארץ העלתה שבחלקם אין שילוט מספק ואין אזורי עישון. "בקניונים אנשים מרגישים

משוחררים ומצפצפים על החוק כשהם מגובים בעצימת עיניים מלמעלה", מעירה סילבי להב, שריכזה את הפרויקט מטעם 'מידע שיווקי'. "הסוקרים שהסתובבו בקניונים טענו שעישנו את עצמם למוות ואיש לא צייץ במחאה. לעומת זאת, במוסדות ממשלתיים לא ראינו מעשנים, למעט בבית הקפה שבבית המשפט".

 

פרצות מדאיגות נמצאו דווקא בשלושה בתי חולים שנבדקו: רמב"ם, סורוקה ומאיר. הקו המאחד: ניכר מאמץ של ההנהלות מול התעלמות מהחוק של המבקרים ואפילו

של החולים. במרכז הרפואי שיבא נמצא אמנם מצב תקין, אבל הבדיקה נערכה רק במבנה מרכזי אחד במתחם הענקי של בית החולים. באגודה למלחמה בסרטן מציינים שדווקא שיבא מככב ברשימת התלונות שמגיעות אליהם בנושא אכיפת החוק ביחס לעישון.

 

ממצאי הבדיקה

 

בדיקות סוקרי 'מידע שיווקי' נערכו בין ה-14 ל-22 בדצמבר. הסוקרים ביקרו באתרים, בדקו שילוט אוסר עישון, אם נראים מעשנים בשטח, או לחלופין הימצאות של עדויות אחרות לעישון, כמו מאפרות עם בדלי סיגריות.

 

כמו כן הם בדקו את התגובה למעשנים אחרים, אם יש מתחמים מבודדים לעישון ואם הם עומדים בדרישת החוק, שקובע שעל אזור העישון להיות נפרד אך מאוורר, ואם הם ידידותיים למעשנים. הנה תוצאות הבדיקות בשטח.

 


 

 

קניון הזהב, ראשון לציון

 

  • שילוט: קיים שילוט ברור ובולט, בעברית ובאנגלית, שאוסר עישון, כמעט על כל עמוד בקניון ובאזור המסעדות. אך כמעט מתחת לכל שלט הבחינה הסוקרת בפח שכולל שתי מאפרות, שלרוב היו מלאות בבדלי סיגריות.
  • מתחם עישון: הסוקרת פנתה למודיעין בקומת הכניסה וביקשה לדעת איפה היא יכולה לעשן, ונענתה: "את יכולה לעשן בחוץ או ביציאת החירום". היא כוונה ליציאת החירום, אך כשהגיעה לשם ופתחה את הדלת, גילתה שהיא בחוץ – ולמעשה היה פשוט יותר לצאת מהשער הראשי של הקניון. מתחם עישון נוסף שאיתרה הסוקרת נמצא במיקום צדדי, ללא שילוט הכוונה. רק כשמגיעים אליו רואים שלט 'פינת עישון' על הדלת. מדובר במתחם סגור, אך אין בו מקומות ישיבה או מאפרות.


מעשנים חופשי. קניון הזהב בראשון לציון                         צילום: תומריקו 

 

  • בשטח: מעשנים חופשי. מוכרים מעשנים נראו בפתחי חנויות רבות, כמו תכשיטי הנסיכה, סולוג, דיפ, זיפ וג'ט. אף אחד לא העיר להם ולא ביקש לכבות את הסיגריה. הסוקרת הבחינה במעשנים כמעט בכל מסעדה במתחם. המנקות שהסתובבו סביב השולחנות לא העירו למעשנים. הסוקרת הציתה סיגריה, פנתה לאחת המנקות וביקשה מאפרה. המנקה חייכה והצביעה על אחת המאפרות הרבות בכל פינה. לאחר מכן הדליקה הסוקרת עוד סיגריה והסתובבה בין החנויות, ועדיין אף אחד לא פנה אליה. רק כשהתיישבה במקדונלד'ס וביקשה מהמוכרת מאפרה, נענתה בנימוס שלדעתה אסור לעשן בקניון.

 

  • תגובת הנהלת הקניון: "אנחנו מתנגדים בכל תוקף לעישון ברחבי הקניון ופועלים ככל יכולתנו למנוע את התופעה. בכל רחבי הקניון הוצבו שלטים ברורים בעניין. בכל קומה הוקצו שלושה אזורי עישון מוגדרים וברורים ושלטים שמפנים אליהם. עובדי הקניון מתודרכים להעיר למעשנים, להפנות אותם לאזורי העישון וליידע אותם שעישון במקום ציבורי כרוך בקנס. הנהלת הקניון נמצאת בקשר רציף וקבוע עם הפיקוח העירוני, שרק הוא מוסמך לרשום דו"חות למעשנים".

 

בית חולים מאיר, כפר סבא

 

  • שילוט: הסוקר ביקר בשני בניינים – יולדות והבניין המרכזי שמאכלס את שאר המחלקות. בכל מקום יש שילוט גדול וברור בעברית, באנגלית ובערבית, שאוסר עישון.
  • מתחם עישון: הסוקר לא הצליח לאתר את מתחם העישון.
  • בשטח: בפועל אנשים מעשנים במסדרונות, מול המעליות ובחדרי מדרגות. בקומה 2 (אורולוגיה) נראה מעשן מול שלט שאוסר על עישון. אף אחד לא העיר לו. נראו מעשנים גם בקומה השלישית והרביעית. בדלי סיגריות נראו על אדן חלון במסדרון צדדי. גם בבית היולדות היו הרבה בדלי סיגריות בחדר המדרגות. הסוקר שאל את אחת האחיות היכן מותר לעשן ונענה שאסור לעשן בבניין, אבל אנשים מעשנים במסדרונות ובחדרי מדרגות. אחות אמרה לשאלת הסוקר שהצוות המעשן עולה למקום פתוח.
  •  תגובת בית החולים: "היינו מחלוצי המאבק נגד עישון בבתי החולים. כבר לפני חמש שנים עשינו מבצע בנושא כדי להוציא מעשנים מחוץ לבניין והצבנו שלטים כיאות. על פי החוק, אסור לנו לנקוט אמצעים מעבר לכך. עשינו הסדר עם עיריית כפר סבא, שתשלח פקחים באופן קבוע לבית החולים, והם אכן עושים זאת. נקנסו גם מבקרים וגם אנשי צוות מעשנים. ואכן חל שינוי משמעותי, אם כי כנראה לא 'נסגרו כל הפינות', וצר לנו על כך".

 

קניון מרגליות, הוד השרון

 

  • שילוט: שילוט רב בעברית בלבד.
  • מתחם עישון: כמה מתחמים, גם במקומות מרכזיים ובולטים, אם כי שניים מהם קטנים מאוד ולא נוחים.
  • בשטח: נראו מעשנים. מול שירותי בריאות כללית כיסאות עם מאפרה ומעשנים. הסוקר ראה אדם מדליק סיגריה באזור אסור לעישון ומתקדם לאזור העישון, מעשן לאורך כל הדרך מבלי שיעירו לו.
  • תגובת הנהלת הקניון: "העישון בקניון אסור בהחלט. פקחים של הקניון מסתובבים בשטח ומעירים למעשנים. לצערנו, האחריות על האכיפה היא בידי העירייה ולא בידינו".

 

קניון רחובות

 

  • שילוט: השילוט מועט, קטן ולא בולט, בעברית בלבד. חלק מהשלטים תלויים בגובה רב וחלקם במדבקות מגורדות למחצה.
  • מתחם עישון: במיקום צדדי ולא בולט בקומה התחתונה, במסדרון שמוביל לתחנה המרכזית. אין שילוט שמכוון אליו. המתחם לא סגור, יש מקומות ישיבה ומאפרות, אך הוא קטן מאוד ומחניק.
  • בשטח: למרות שכל הזמן הושמעו ברמקול אזהרות שאסור לעשן בשטח הקניון ושנגד המעשנים יינקטו אמצעים, הלקוחות מצפצפים. בכל זמן שהותו של הסוקר בקניון נראו מעשנים מתהלכים בקומה השנייה. במתחם המסעדות היו מאפרות ונראו מעשנים, ולמרות שהיה באזור איש ביטחון, הוא לא פעל כדי למנוע את זה. נראו מעשנים באזור שבין סופרפארם והיציאה לתוך החניון ליד המעליות.
  • תגובת הנהלת הקניון: "עשינו את כל המוטל עלינו כדי למנוע את התופעה באמצעות שילוט, כריזה ופינות עישון. לצערי, העירייה לא משתפת פעולה בנושא האכיפה למרות פניות שלנו בנושא. מול החנויות הכנסנו סעיף בחוזה שעובדים שיימצאו מעשנים יגיעו עד לכדי פיטורים. התופעה אמנם פחותה מכפי שהיתה לפני שנתיים, אבל לצערנו עדיין אנשים ממשיכים לעשן ואנחנו מתמודדים עם הבעיה".

 

קריון, קריית ביאליק

 

  • שילוט: בלטו שפע שלטים גדולים, שמשתלש לים מהתקרה בכל רחבי הקניון, חלקם בשלוש שפות עם אזהרת קנס.
  • מתחם עישון: קיימים כמה מתחמי עישון. כולם מאחורי דלתות משולטות. יש מאפרות, אבל אין מקומות ישיבה, והם לא נראים סימפטיים.
  • בשטח: רבים מעשנים ברחבי הקניון. איש לא העיר להם. הסוקר התלונן לפני איש אבטחה ונענה שהם לא עוסקים בנושא: מטפלים בכך פקחי עירייה או שוטרים שמסתובבים לפעמים. מעשנים נראו גם כמעט בכל בתי הקפה, ביניהם קפה בר, ברודווי בייגל, קוקי מן, קפה גיליס וגם ליד דוכן פלאפון. היושבים ליד השולחנות עישנו וגם לקוחות שחיכו בתור. גם בפרוזדור הקניון נראו מעשנים, כולל עובדי חנויות שיצאו לעשן במסדרונות. בפוקס קידס נראו עובדים מעשנים וגם בכניסה לבתי הקולנוע. בכל המסדרונות ובתי הקפה יש מאפרות, רובן היו מלאות. בשדרה השביעית, בתוך פרוזדור השירותים, נראו שתי מעשנות יושבות על הרצפה.
  • תגובת הנהלת הקריון: "בקניון כמעט בכל מקום יש מסדרונות סגורים בדלתות ומשמשים כאזורי עישון. לצערנו, אין לנו אפשרות לקנוס את המעשנים. אנחנו יכולים רק להעיר. מי שיכול לקנוס זה משטרה או פקחים עירוניים. עיריית קריית ביאליק אכן שולחת פקחים רבים וקונסת מעשנים".

 

קניון עזריאלי, תל אביב

 

  • שילוט: רמת פיזור השלטים (בעברית בלבד) נמוכה. מדי פעם נשמעה הודעה בכריזה שהעישון בקניון אסור.
  • מתחם עישון: הסוקרת שאלה את אחת העובדות איפה אפשר לעשן ונענתה שמותר לעשן רק בקפה הלל, ושאצלם יש מאפרות. מעבר לכך אין מתחם עישון בקניון.
  • בשטח: במתחם האוכל הבחינה הסוקרת במאפרות רק על השולחנות בקפה הלל, אך נצפו מעשנים גם ברולדין, במקדונלד'ס, בכרמליס בייגל, בשינטו ובדלפק קופי בין. באזור המסעדות היו פחים עם מאפרות מוכנות. כשהציתה סיגריה ליד שלט שאוסר עישון, אף אחד מהעובדים לא העיר לה. גם במרכז הקניון היא הסתובבה עם סיגריה באין מפריע. נראה שאין מקום למעשנים בקניון, אך לקוחות רבים מעשנים בכל מקום אפשרי.


אין מתחם עישון. קניון עזריאלי, תל אביב                      צילום: אביגיל עוזי 

 

  • תגובת הנהלת הקניון: "העישון בקניון אסור בהחלט, ויש שלטים שמורים על כך. פקחים של הקניון מסתובבים בשטח ומעירים למעשנים. לצערנו, האחריות על האכיפה היא בידי עיריית תל אביב ולא בידינו. באשר למאפרות בפחים – מדובר בדגם ישן של פחים שמתוכנן בעתיד להתחלף".

 

מרכז מסחרי מגדלי תל אביב

 

  • שילוט: על העמודים ברחבי הקניון שילוט בולט לעין בעברית, באנגלית ובערבית, שאוסר על עישון. עם זאת, במתחם המסעדות לא הופיעו שלטים. בקניון פזורות מאפרות רבות, חלקן אף מתחת לשילוט שאוסר על עישון.
  • מתחם עישון: לא אותר.
  • בשטח: נראו מעשנים רבים. כשפנתה הסוקרת למאבטח בכניסה ושאלה מדוע מעשנים בקניון בזמן שיש שלט שאוסר על כך, ענה שמותר לעשן בקניון ושאפילו יש

צילום: אביגיל עוזי
 מאפרות מלאות סיגריות. מגדלי תל אביב (צילום: אביגיל עוזי)
הרבה מאפרות, מה שמוכיח שמותר. ואכן הסוקרת הבחינה באדם שהעיר למעשן, אך זה הצביע בתגובה על המאפרות שהיו מלאות בסיגריות. גם הסוקרת הציתה סיגריה והסתובבה בקניון. לאחר מכן ניגשה לאזור המסעדות והדליקה סיגריה נוספת. אף אחד לא העיר לה.
  • תגובת בעלת הקניון: "המרכז שולט כנדרש בחוק באשר לאיסור עישון במקום. אין בידי החברה סמכות אכיפה בנושא. האשפתונים במתחם מיועדים לאשפה ולא למוצרי עישון".

 

בית חולים סורוקה, באר שבע

 

  • שילוט: קיים שילוט בעברית ובאנגלית בכניסה למחלקות, אבל לא ליד המעלית, במקום שבו נראו מעשנים רבים.
  • מתחם עישון: בכל אחת מהקומות. במיקום צדדי ולא בולט. לא נראה שילוט הכוונה. יש מאפרות ומקומות ישיבה.
  • בשטח: נבדקו מחלקות בבניין החדש. החל מקומה 3 ועד קומה 5 (קומה 2 היא של ניתוחים ואין כניסה אליה). נראו מעשנים רבים. משפחות שלמות (מטופלים ובני משפחותיהם/חבריהם) שמעשנים בצוותא. אף אחד לא העיר להם על כך. הסוקרת שאלה את האחות אם זה לא מפריע ונענתה שאין מה לעשות, כי אין איש ביטחון שיכול לשמור שלא יעשנו. בקומת הכניסה ליד השומר נראו מעשנים. השומר פנה אליהם, ציין שאסור לעשן ודרש שייצאו.
  • תגובת בית החולים: "הנהלת בית החולים פועלת ללא לאות כדי להילחם במעשנים בשטחים האסורים. לצערי, לא תמיד בהצלחה גמורה. אנשי האבטחה מונחים להעיר למעשנים ומזעיקים את יחידת האכיפה של עיריית באר שבע במידת הצורך. לאחרונה הקמנו ועדה שניפתה את נקודות התורפה בנושא העישון. בהמלצתה ייתלה בקרוב שילוט האוסר על עישון ומכוון לפינות העישון גם בערבית וברוסית. כמו כן ייתלו בכל המחלקות ופינות העישון פוסטרים המפרטים את נזקי העישון והשלכותיו".

 

בית חולים רמב"ם, חיפה

 

  • שילוט: הסוקר ביקר בבניין המרכזי. בצד הבניין שלט שאומר "מבקר נכבד, העישון מזיק לבריאות. אצלנו בבית החולים לא מעשנים. נודה לך על שיתוף הפעולה. הנהלת בית החולים". בקומת הכניסה יש שלט עם אזהרת קנס 310 ש"ח בשלוש שפות (אבל קיים פח עם מאפרה ובדלי סיגריות). השילוט בעברית, באנגלית ובערבית, ברמת פיזור בלתי אחידה: בכניסה המרכזית אין בחוץ שילוט שאוסר על עישון. בלובי הבניין אין שילוט ואין מאפרות. בקומת הביניים בטיפול נמרץ יש שני חדרי המתנה עם שילוט ברור בשלוש שפות. בכל קומות הבניין יש שילוט ליד המעליות. בפרוזדורים לא קיים שילוט.
  • מתחם עישון: לא אותר מתחם עישון רשמי.
  • בשטח: ניכר שבית החולים משקיע מאמצים במניעת עישון. בתוך המבנה לא נראו אנשים מעשנים בכלל אלא רק בחוץ. עם זאת, בקומה הראשונה, ליד המעליות, חש הסוקר בריח חריף של עשן סיגריות ואחרי כחצי שעה של תצפית ראה אדם אחד מעשן. אף אחד לא העיר לו, ולא נראו במקום אנשי ביטחון. הוא גם ראה מטופל יוצא לכיוון חדר המדרגות עם סיגריה לא דולקת בידו. במסדרון בין הבניין הראשי לבניין הישן קיימים פחים עם מאפרות ושם נראו מעשנים בתנועה. בקניון יש פחים עם מאפר ות, אך לא נראו אנשים מעשנים.
  • תגובתו של ד"ר צבי בן ישי, דובר וסגן מנהל בית החולים: "אני כואב את הנושא, וידנו קשה מאוד עם כל המעשנים. בית החולים נקט את כל האמצעים שברשותו, כולל מימון פקח של העירייה שמטיל קנסות על עישון, גם על אנשי צוות. יש שיפור גדול, אבל אני עצמי תופס מעשנים מדי יום. מה אפשר לעשות עם החברה הישראלית הפורעת חוק ונטולת חינוך? הרי אי אפשר להעמיד שוטר על כל אזרח".

 

בית המשפט, רח' שאול המלך, תל אביב

 

  • שילוט: בכל מקום שילוט רב וברור בעברית בלבד.
  • מתחם עישון: יש מתחם סגור במיקום מרכזי ונוח לגישה, עם מקומות ישיבה ומאפרות.
  • בשטח: באזור בית המשפט עצמו לא נראו מעשנים. לעומת זאת, בבית הקפה,

צילום: אביגיל עוזי
 המאבטחים מבקשים להפסיק. בית המשפט, תל אביב (צילום: אביגיל עוזי)

למרות השילוט המרובה בדבר איסור עישון, נצפו אנשים מעשנים – גם אזרחים וגם עורכי דין – וניכר ריח עז של סיגריות. כשפנה הסוקר בתלונה לאחת מעורכות הדין, היא מיד כיבתה את הסיגריה.

  • תגובת רבקה אהרוני, מ"מ דוברת בתי המשפט: "נעשו נסיונות רבים לפתור את בעיית העישון בהיכל, הוצאו חוזרים לעובדים בצירוף התקנות והחוק והוראות ההנהלה בנושא זה. המאבטחים אינם רשאים לרשום דו"חות ולכן התבקשו לבקש את הפסקת העישון, וכך הם עושים. עם זאת, למאבטחים משימות רבות והם לא יכולים להיות כל הזמן בכל מקום על מנת לפקח על ענין העישון".

 


 

בית חולים שיבא, תל השומר

 

  • שילוט: הסוקר ביקר במבואה המרכזית של מגדל האשפוז (המתחם המרכזי), באזור חדרי הניתוח וחדר ההמתנה ובמחלקות הכירורגיות והפנימיות. קיים שילוט שאוסר על עישון במקום, אך בעברית בלבד. במתחם הכניסה למגדל האשפוז לא נמצא שילוט. במרחבים שסמוכים למחלקות קיים פיזור הולם של השילוט: חלקו בתדפיס שהוצא על ידי מחלקת הביטחון, חלקו קבוע באותיות גדולות.
  • מתחם עישון: נמצא ליד בית הקפה שסמוך לאזור חדרי הניתוח. גישה נוחה. המיקום צדדי ולא בולט. לא מדובר בפינת עישון סגורה, אלא במתחם שנמצא באוויר החופשי. יש בו מאפרות ומקומות ישיבה, והוא נראה נוח.
  • בשטח: לא נצפו אנשים מעשנים בשטח בית הקפה ובית החולים, כולל חדרי המדרגות.
  • תגובת בית החולים: "שיבא הוא בית החולים היחיד בישראל המעסיק פקחים בשכר – עובדי עירייה המקבלים את שכרם מבית החולים, שתפקידם לאתר מעשנים ולרשום להם קנסות. הנהלת בית החולים רואה בחומרה רבה את העישון בין כתליו ופועלת שנים למיגורו. מלבד פקחים בשכר מינה בית החולים 'נאמני עישון' מקרב הצוות המקצועי שלו, שתפקידם לתגבר את פעילות הפקחים. אנחנו קוראים למשרד הבריאות ליזום מהלך לשינוי החוק הקיים, שיעניק לבית החולים סמכות אכיפה עצמאית, שתאפשר לו למנות פקחים מטילי קנסות. בחודש ינואר נקיים בשיתוף עם האגודה למלחמה בסרטן מבצע שייקרא 'בית חולים ללא עישון', שבמסגרתו יפעלו מתנדבי האגודה בבית החולים להגברת המודעות לנזקי העישון ולחוק".

 

לשכת התעסוקה, דרך בגין, תל אביב

 

  • שילוט: קטן, בעיקר במסדרונות. בעברית בלבד.
  • מתחם עישון: סגור, במקום מרכזי. יש שילוט הכוונה, כיסאות ומאפרות, המקום נוח. עם זאת, הפינה לא מאווררת והריח מורגש היטב, מה גם שהמעשנים לא סוגרים את הדלת המפרידה.
  • בשטח: לא עישנו, למעט באזור העישון במזנון.

 

משרד הרישוי, חולון

 

  • שילוט: שלטים רבים בעברית בלבד.
  • מתחם עישון: הסוקר לא הבחין במתחם כזה.
  • בשטח: בשתי הקומות שמקבלות קהל היו כ-120-150 ממתינים. לא נראו מעשנים.

 

לשכת התעסוקה, רח' יפו, ירושלים

 

  • שילוט: בולט בעברית, באנגלית ובערבית. בכניסה לבניין שלט שעליו רשום "בניין ללא עישון". גם במבואה לקומה יש שלט כזה. בנוסף יש שלט בכל אולם המתנה.
  • מתחם עישון: הסוקר לא מצא מתחם למעשנים. בשטח: לא נראו אנשים מעשנים.

 

קפה הלל, רח' עמק רפאים, ירושלים

 

  • שילוט: אין שילוט שאוסר עישון, אלא רק שלט של 'אזור עישון' במתחם המעשנים.
  • מתחם עישון: אזור אחד בבית הקפה מוגדר כאזור עישון. מדובר באזור מרכזי, סגור, נוח לגישה, ויש בו מאפרות.
  • בשטח: נראו מעשנים אך ורק במתחם העישון.

 

ארקפה, רחוב הברזל, רמת החייל

 

  • מתחם עישון: מותר לעשן רק במרפסת, שמחולקת למתחם סגור ונוח.
  • בשטח: לא נראו אנשים מעשנים בבית הקפה. כשהוציאה הסוקרת סיגריה במתחם הפנימי, פנה אליה מיד אחד העובדים והסביר שמותר לעשן רק במרפסת.

 

הבעיה: אכיפה לא מספקת

 

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שהמצב היום טוב מבעבר, אבל עדיין אין אכיפה מספקת. האצבע המאשימה מופנית כלפי הרשויות המקומיות, שרק להן מעניק החוק יכולת אכיפה. "סמכויות האכיפה נתונות בידי הרשות המקומית, שלקופתה מועברים דמי הקנסות שניתנים למפירי החוק", אומר יו"ר האגודה, פרופ' אליעזר רובינזון, שאף פנה לאחרונה לעדי אלדר, יו"ר מרכז השלטון המקומי, בדרישה לפעול בנושא.

 

באגודה היו רוצים תיקון חוק, שיאפשר הטלת קנסות כבדים על העסקים שמאפשרים עישון ולא רק על המעשנים, כמו באירלנד, שם הקנס על עישון עומד על 1,000 יורו ומוטל על בעל העסק ועל המעשן, לעומת 310 שקלים בלבד אצלנו – ורק על המעשן.

 

בקניונים היו רוצים, כפי שאומרת דוברת הקריון בקריית ביאליק, "שמשרד הבריאות ייתן לנו את הכוח לאכוף את איסור העישון, למשל לקנוס את העבריינים בשטח". הנהלות הקניונים מתנגדות לעישון בתחומיהם, אבל לא רוצות להרגיז את המבקרים. מה גם שלא פעם נתקלות הערות למעשנים בתגובות חריפות, ובמקרים חריגים אף באלימות. בקריון אף הותקפו לאחרונה פקחים שהעירו למעשנים.

 

עמי בן-דרור, מנהל היחידה המוניציפלית במרכז השלטון המקומי: "החוק הקיים מעמיד בעיה לפני הרשות המקומית, שכן היא רשאית אך לא חייבת לשלוח פקחים. לכן הרשויות מעדיפות לשלוח פקחים לרישום דו"חות חנייה, שקל יותר לבצע ומכניסים כסף, מאשר להתעמת עם מעשנים. זה ארבע שנים אני מנהל מו"מ על שינוי החוק עם משרד הבריאות, באופן שיחייב את הרשויות לשלוח פקחים".

 

גם בן-דרור טוען שהמצב טוב יותר היום. לדבריו, דווקא בערים הגדולות יש הקפדה רבה יותר על שמירת החוק. בבתי הקולנוע, בתיאטראות ובתחבורה הציבורית – ההקפדה מלאה. בקניונים המצב משתנה. "המקום הקשה הוא מסעדות. ברובן יש שלטים על איסור עישון, אבל בעלי המסעדות לא רוצים להסתכן באובדן לקוחות ולא נוקטים אמצעים נגד המעשנים". 


פורסם לראשונה 19/01/2006 00:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המצב החמור ביותר שורר בקניונים
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים