שתף קטע נבחר
 

פיקדון מובנה: מה חשוב לדעת לפני שמשקיעים

בשנה האחרונה מציעים הבנקים יותר ויותר פיקדונות מובנים (סטראקצ'רס) לציבור המשקיעים. מדובר במוצר שמאפשר לגוון את ההשקעות ולהיחשף לבורסות או למטבעות שונים בעולם, כל זאת בלי לסכן את קרן ההשקעה. אבל יש גם חיסרון: אם לא הימרתם על הפיקדון הנכון תקבלו בתום התקופה את הסכום ששמתם ללא ריבית והצמדה

בשנה האחרונה הולכת וגוברת בבנקים הנטייה להציע ללקוחות פיקדונות מובנים (סטרקצ'רים). מדובר במוצר מתוחכם שמאפשר למשקיעים ליהנות מצד אחד מעליית שערי המניות בארץ או בעולם, בהתקיים תנאי הפיקדון שנקבעים מראש, ומצד שני, מבטיח את הכסף בתום תקופת הפיקדון, בכל מקרה. 

 

האפשרות לגוון את ההשקעות ולקבל תשואה מוגדלת תוך שמירה על שקט נפשי, קורצת כנראה ללא מעט לקוחות. על פי הערכות, במערכת הבנקאית מושקעים כיום בפיקדונות מובנים מעל 10 מיליארד שקלים. ההצטרפות לפיקדון אינה כרוכה בעמלה כלשהי, וגם לא בדמי ניהול או דמי משמרת, מה שמהווה יתרון נוסף למכשיר זה ביחס להשקעה ישירה בניירות ערך או בקרנות נאמנות.

 

אבל, יש כמובן גם חסרונות. הכסף אמנם מובטח בתום התקופה, אבל צריך להבין שמדובר בסכום הנומינלי, כלומר: אם מדובר למשל בפיקדון שקלי, הסכום שתקבלו בסוף התקופה יהיה בשקלים שאותם שמתם בתחילת התקופה, ללא ריבית או הצמדה. המשמעות היא שהכסף נשחק, ביחס לאפיק סולידי שיכול היה בינתיים להניב אי אילו אחוזי ריבית. 

 

חלק מהפיקדונות כרוכים גם בסיכוני מטבע: פיקדונות רבים שמוצעים הם פיקדונות דולריים למשל, המבטיחים בתום התקופה את הקרן הדולרית. המשמעות היא, שיש סיכוי שלא רק שלא תרוויחו אלא תאלצו לספוג הפסד כתוצאה מירידה בשער הדולר.

 

"מדובר במוצר שעטוף בצלופן יפה כי הוא מבטיח את הקרן בתום התקופה, אבל חשוב להבין את ההפסד האלטרנטיבי שיכול להיווצר מאי קבלת ריבית", מסבירים גורמים בשוק ההון. ככל שתקופת הפיקדון ארוכה יותר ונמשכת מספר שנים, אובדן הריבית האלטרנטיבית הופך למשמעותי יותר. האטרקטיביות של המוצר הזה עולה בתקופות בהן הריבית המוצעת על הפיקדונות 'הרגילים' נמוכה, וההיפך.

 

רשות ניירות ערך מגבירה הפיקוח

 

מאחר והבנקים נאלצו להיפרד באחרונה מקרנות הנאמנות, בהתאם להוראות רפורמת בכר בשוק ההון, הרי שהצפי הוא כי נראה יותר ויותר יועצי השקעות בבנקים שממליצים ללקוחות על הסטרקצ'רים (מכשיר שהתחיל להתפתח לפני כ-3 שנים). כך לפחות מעריכים ברשות ניירות ערך, אם נשפוט זאת לפי מבצעי הביקורות שעורכים נציגי הרשות בבנקים בימים אלה. הבדיקות כבר החלו בדיסקונט והמזרחי, והן צפויות להתרחב לשאר הבנקים בהמשך.

 

לאור מורכבות המוצר, נכללו הסטרקצ'רים, במסגרת תיקון 8 לחוק הייעוץ שנכנס לתוקף ביוני אשתקד, בהגדרה של נכסים פיננסיים שניתן למכור אותם רק על ידי יועץ בעל רשיון ייעוץ. ברשות מעוניינים לוודא שהבנקים לא 'דוחפים' ללקוחות את הפיקדונות, ושהיועצים המשווקים אותם ללקוח מקפידים על התאמה בין רמת הסיכון של המוצר לזו שהלקוח מוכן לקחת על עצמו. 

 

אילו סוגי פיקדונות יש?

 

עולם הפיקדונות המובנים הוא מורכב ומגוון, והוא כולל כיום כ-20 סוגים שונים של קטגוריות של פיקדונות, כשכל קטגוריה כוללת עשרות וריאציות.

 

פיקדונות רבים הם כאלה הצמודים למדדי המניות בארץ או בחו"ל. לעיתים הפיקדון מוצמד לסל מניות שמורכב ממספר בורסות בעולם, לדוגמא: מדד המניות הגדולות באוסטרליה בשילוב עם מדד המניות במזרח אירופה. לחילופין, ישנם פיקדונות הנותנים מענק כפונקציה של עליית או ירידת מטבעות שונים, כמו הדולר, האירו, או מטבעות אקזוטיים אחרים כמו הדולר הטיוואני, וון דרום קוריאני ורופיה הודית. 

 

התשואות שהניבו עד כה הפיקדונות היו במקרים רבים מרשימות מאוד. למשל: באחרונה נפדה בבינלאומי פיקדון שהבטיח מענק בשיעור של 60% ממדד המניות ההודי. משך הפיקדון היה 18 חודשים, והתשואה שהוא הניב - 23.3% - לכל הדעות תשואה גבוהה בשביל השקעה עם סיכון מינימלי.

 

בפועלים נפדה באחרונה פיקדון 'יתרון מובנה דולר פי' לשנה, שהעניק 300% משיעור עליית הדולר עד לתקרה של 3%, והניב את התשואה המקסימלית האפשרית - 9%. 

 

אך שום דבר לא מובטח, ובמקרים רבים אחרים הפיקדון מסתבר כהימור לא נכון. בכל מקרה, מי שבוחר באפיק זה, מומלץ לפזר את ההשקעה במספר פיקדונות ולא לשים את כל הביצים בסל אחד, מה שיגדיל את הסיכוי שלכם לגרוף תשואה גדולה יותר.

 

כדאי לשים לב: אם החלטתם להשקיע בפיקדון שנותן מענק הקשור לעליית מדד מניות בבורסה זו או אחרת, בידקו טוב אם המענק המובטח הוא פונקציה של העלייה במדד מתחילת התקופה ועד לסופה (Point To Point), או לחילופין, אם מדובר בעלייה שמחושבת לפי ממוצע דגימות תקופתי (למשל רבעוני). במקרה האחרון, תהנו רק מהעלייה הממוצעת של המדד לאורך התקופה - פחות מהעלייה המוחלטת. המדידה הרבעונית מטיבה רק במקרים שהמדד תנודתי ומאופיין בעליות ובסוף התקופה בירידות.   

 

מהם הפיקודנות המוצעים כיום?

 

הבנקים יוצאים עם הפיקדונות המובנים אחת לכמה ימים, או מדי  מספר שבועות. ניתן לעקוב אחר ההצעות באתרי האינטרנט של הבנקים. בין הפיקדונות המוצעים כיום:

 

בבנק לאומי מציעים פיקדון מובנה ניקיי לשנה, המציע הצמדה למדד המניות הגדולות בבורסת טוקיו, במקרה שהמדד יעלה בשנה הקרובה בעד 20%. אם המדד יעלה ביותר מ-20%, הפיקדון יעניק ריבית של 7% בלבד. אם מדד המניות ביפן יירד - תקבלו את הקרן השקלית בלבד בתום התקופה.

 

בבנק הבינלאומי מציעים פיקדון, לתקופה של 13 חודשים, העוקב אחר סל מניות המכיל את מדד המניות האוסטרלי, מדד המניות המזרח אירופאי, ומדד המניות האירופאי (יורו סטוק 50), שלושת המדדים מחולקים באופן שווה ביניהם בסל המניות. הלקוח יקבל בתום התקופה 55%-60% מעליית הסלים (תלוי אם מדובר בפיקדון שקלי או דולרי).

 

בבנק הפועלים מציעים פיקדון דולרי לתקופה של שנתיים וחצי, עם מענק המותנה בעליית סל מדדי מניות בארה"ב (מדד S&P500 - המכיל את 500 החברות הגדולות ביותר בבורסות בארה"ב), בבורסת יפן (מדד ניקיי 225) ומדד המניות של לונדון (FTSE100). המענק הוא בשיעור של 100% מעליית המדדים, בחישוב לפי ממוצע רבעוני.

 

בבנק דיסקונט מציעים פיקדון דולרי ל-18 חודשים, על מדד ניקיי 225. בתום התקופה הלקוח יקבל: או מלוא עליית המדד אם זה לא עלה לאורך התקופה מעל 30% לעומת מדד הניקיי הבסיסי (ביום פתיחת הפיקדון), או לחילופין מענק של 10% מקרן הפיקדון אם המדד יעלה מעל 30% לפחות פעם אחת לאורך התקופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי שמעוני
אפשרות לגוון בהשקעה במטבעות
צילום: אלי שמעוני
משה טרי, יו"ר הרשות לני"ע
מומלצים