שתף קטע נבחר

 

נסראללה: "מאמין שרון ארד מת"

מזכ"ל החיזבאללה מתייחס לראשונה באופן פומבי ומפורש לגורלו של הנווט השבוי. לדבריו, "יש תיאוריה שהוא ברח. הוא לא הכיר את אזור ההרים, נפל לעמק, נתקע איפשהו ומת, ללא שאף אחד יידע". עו"ד אליעד שרגא, המייצג את משפחת ארד: "הכל מניפולציות לצרכים פוליטיים של נסראללה"

מנהיג החיזבאללה, חסן נסראללה, אמר אתמול (ד') כי הוא מאמין שהנווט השבוי רון ארד כבר אינו בין החיים. נסראללה טען כי הוא לא אומר זאת מתוך ידע עובדתי, אלא מתוך הסקה הגיונית: "את המסקנות שלי אפשר לנסח בשתי מלים: 'מת ואבוד'", אמר נסראללה בראיון לתחנת טלוויזיה המקומית "ניו טי.וי" בלבנון.

  

נסראללה תיאר תקרית ב-1989 כאשר ארד, שמטוסו הופל ב-1986, היה מסוגל להימלט משוביו, ואמר שייתכן שהנווט מת באזור הכפרי של דרום-מזרח לבנון בתאונה בעת שניסה לברוח. נסראללה אף אמר כי הוא מניח שאף אחד לא גילה את גופתו: "יש תיאוריה שהוא ברח. הוא לא הכיר את אזור ההרים, הוא נפל לעמק, נתקע איפשהו ומת, ללא שאף אחד יידע על כך. זהו רק ניתוח", הוסיף.

 

זו הפעם הראשונה שבה החיזבאללה מתייחס באופן כה מפורש לסיבת "היעלמותו" של ארד: "למרבה הצער, אם היה לנו מידע היינו מצליחים לבצע עסקת

חילופי שבויים משמעותית", אמר נסראללה בהתייחסו לחלקה השני של עסקת השבויים בין ישראל לארגונו.

 

מזכ"ל החיזבאללה אמר כי לא הגיוני שקבוצה כלשהי היתה מחזיקה את ארד אצלה בחיים במשך זמן כה ארוך ללא שהיתה מציגה דרישות כלשהן, פוליטיות או כלכליות.

 

עו"ד אליעד שרגא, המייצג את משפחת ארד, אמר ל-ynet בתגובה: "נסראללה קם בבוקר, ראה את מה שנכתב על הוועדה שקבעה שרון מת והחליט לעשות מזה מנוף לצרכיו הפוליטיים. הוא עושה זאת בגלל שהוא מסובך בלבנון ובגלל שהמידע הזה מסתדר לו נוח, כיוון שלא הצליח לבצע את שלב ב' בעסקה שבה שוחרר מוסטפא דיראני. הכל מניפולציות".

 

בעבר קשר נסראללה בין אי ביצוע העיסקה לבין איום מחודש בחטיפת חיילים ישראלים, וציין כי "ייתכן ויהיה צורך לחזור לשיטות העבר של חטיפת חיילים לצורך חילופי שבויים". המנהיג הלבנוני התחייב באופן פומבי כמה פעמים כי יביא לשחרורו של סמיר קונטאר ויתר האסירים הלבנונים המוחזקים בישראל, אולם לא פירט כיצד הוא מתכוון לעשות זאת.

 

זה כמה חודשים שמתעכב ביצוע השלב השני של עסקת השבויים, במסגרתו אמורה ישראל לקבל מידע אודות ארד, כיוון שחיזבאללה לא מצליח להביא מידע משמעותי על גורלו. בתמורה למידע, אמורה ישראל לשחרר אסירים לבנונים המוחזקים אצלה ובהם רוצח בני משפחת הרן, סמיר קונטאר. עניינו של קונטאר לא יורד מסדר היום בלבנון, ומדי פעם מתפרסמים בכלי התקשורת הלבנוניים גלויות ואגרות שהוא שולח למשפחתו לרגל חגים ומועדים כאלה או אחרים. 

 

לפני כחודשיים דווח, כי המתווך הגרמני ארנסט אורלאו קרוב מאוד להשיג מידע רב ערך על גורלו של ארד ו"ייתכן שהמשא ומתן יביא לחשיפתם של פרטים מפתיעים הקשורים בו". 

 

בסוף ינואר 2004 הושלם השלב הראשון של העסקה בין ישראל לחיזבאללה כאשר ישראל שיחררה מאות אסירים פלסטינים וכן אסירים לבנונים בתמורה למסירתן של שלוש גופות חיילי צה"ל שנחטפו ונהרגו על-ידי פעילי חיזבאללה בגבול הצפון. כמו כן שוחרר אלחנן טננבוים. במסגרת זו שיחררה ישראל למעלה מ-400 אסירים ומסרה את גופותיהם של 59 פעילים לבנוניים שנהרגו בגבול הצפון.

 

בראיון שפורסם לפני כחודש ב"ידיעות אחרונות" אמר ראש אמ"ן היוצא, האלוף אהרון זאבי-פרקש "הנחת העבודה שלנו היא שרון חי. כל עוד אין לנו הוכחה חותכת, איננו יכולים להניח הנחה אחרת. אני צריך לומר, שמאז 95'-97' אין לנו ידיעות שהוא חי. הסימן האחרון שהתקבל הצביע על כך שרון בלבנון, ומצבו הבריאותי לא טוב. אבל הוא היה אז בחיים. לא הצלחנו לקבל מידע מדויק מאיזו מחלה הוא סבל. יכול להיות שלקה בשפעת, או שהמחלה היתה קשה יותר". כשנשאל היכן להערכתו נמצא ארד, ענה פרקש כי "הסימנים האמיתיים האחרונים מצביעים על כך שהוא בלבנון. אני יכול לומר בוודאות, שהמידע על גורלו של רון ארד מצוי אצל ההנהגה האיראנית. אנחנו מעריכים שהוא היה באיראן והוחזר ללבנון".

 

בתשובה לשאלה איך יכול להיות שנעלמים עקבותיו של אדם, ענה האלוף כי "דווקא קל להסביר: רק בודדים היו מעורבים, כדי להגדיל את הערך שלו. לא מדובר בגדוד שנעלם, אלא באדם אחד, ובמקרה כזה גם למודיעין טוב קשה למצוא". פרקש הוסיף כי "בעקבות הפעילות של עמותת 'לחופש נולד' מגיעות מאות ידיעות, אבל לצערנו אף אחת מהן לא תרמה ולא חידשה לנו. חלק מהאנשים לוקחים מידע ישן ומעמידים אותו על השולחן". 

 

במהלך השנים נשמעו תיאוריות שונות על גורלו של ארד. כך, בסרט תיעודי ששודר ברשת טלוויזיה גרמנית, נטען כי כי לסוכני המודיעין הגרמני היה מידע לפיו עד לחודש אפריל 1996 הוחזק ארד בלבנון במערכה ליד הכפר נבי שית. כך על פי מסמכים סודיים שהונפקו בשנת 1997. באוקטובר 1996 הוא הועבר לבניין השגרירות האיראנית בביירות. משם לקחו אותו דרך סוריה לאיראן. במסמכים נוספים נטען, כי הערכות המודיעין הגרמני הן שארד מת כבר בשנת 1996.

 

בסרט מובא פרוטוקול סודי של ארגון הביון הגרמני, בו העלו הסוכנים הגרמנים חשש, כי אנשי החיזבאללה שעמדו עמם בקשר מנסים למשוך זמן, ואף העמידו פנים כי אין להם מידע אודות ארד, בעוד שההיפך הוא הנכון.

 

במאי אמר בראיון למוסף השבת של "ידיעות אחרונות" האלוף במיל' גיל רגב, שהיה אחראי בצה"ל לנושא הנעדרים, כי "לדאבוני, כל נעדרי צה"ל אינם בין החיים". הוא הוסיף כי "לא אמרו את זה רשמית למשפחות כי זה לא נוח. על פי שיפוטי המקצועי והידע שברשותי, אף אחד מבין נעדרי צה"ל אינו בחיים". לדבריו, "זו גם ההנחה הרווחת בקרב הגורמים המקצועיים. אלא שאין בידנו שום הוכחה לכך. בחלק מהמקרים יש מסקנות, בחלק הערכות. אך הוכחות אין".

 

בהכנת הידיעה השתתפה ורד לוביץ'
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
נסראללה. "הוא מת ואבוד"
צילום: איי אף פי
ארד. ניסה לברוח?
צילום: זום 77
שרגא. מניפולציות
צילום: זום 77
מומלצים