שתף קטע נבחר

"רוצות לערער את הקיבעון סביב מושג הביטחון"

בעוד כנס הרצליה מנפיק כותרות ממלכתיות דוגמת "אם לא יהיה פרטנר - ניקח את גורלנו בידינו", יציגו מחר פעילות "קואליציית נשים לשלום" ו"אישה לאישה" את הגרסה שלהן לחוסן וביטחון. "בעינינו מצבו של אדם ללא פרנסה, בלי יכולת לממן טיפול תרופתי או שאינו יכול להתקבל לאוניברסיטה, חמור לא פחות מאיום ביטחוני", אומרות היוזמות. "אנחנו רוצות לעמת את השילוש צבא-הון-שלטון עם סוגיות משמעותיות אחרות"

מי בכלל אמר שביטחון וחוסן לאומי = צבא? בטח לא פעילות "קואליציית נשים לשלום" והמרכז הפמיניסטי החיפאי "אישה לאישה", שמגישות מחר (שני) אלטרנטיבה צנועה בממדיה לכנס הרצליה המסורתי שהחל אמש. בחסות הכותרת "מהו מאזן החוסן והביטחון?", הן יעסקו בביטחון האישי שלנו, כלומר טיפול רפואי נאות, נגישות להשכלה, הגנה מפני שיעבוד וסחר, קיום בכבוד, הגנה מפני אפלייה ממסדית וגזענות וביטחון פיזי מפני אלימות.

 

"אנחנו רוצות לערער את הקיבעון סביב מושג הביטחון בישראל, זה שמקשר אותו לדרכי פעולה והתגוננות צבאית ומנתק אותו ממרכיבים חשובים אחרים לאזרח", מצהירה עדי דגן, דוברת קואליציית הנשים. "בריאות, חינוך וכלכלה הם נושאים שנדחקים מחוץ לסדר העדיפויות של הדוברים בכנס הרצליה, והדיון ביוזמתינו הוא הדרך שלנו לתת להם את הבמה הרשמית והראויה".

 

נאמנות להצהרת הכוונות הזמינו המארגנות ערכת מומחיות שיפרשו בהתנדבות את משנתן. דגימות? בבקשה. עדינה מרקס, יו"רית "האגודה לזכויות החולה" תדבר על בריאות, חברת הכנסת זהבה גלאון תסקור את הזנות והסחר בנשים בישראל, שירה אוחיון, ממקימות "קדמה", מופקדת על סוגיית החינוך ונטע עמר, עו"ד המתמחה בזכויות אדם ופעילה פמיניסטית מזרחית, אמונה על התחום המדיני. מה קיבלנו? שני פאנלי שיח, שש דוברות וכשלוש שעות של דיון דעתני.

 

"אנחנו לא מזלזלות בחשיבות של מושג הביטחון אלא רוצות להרחיב את השיח לגביו", מבהירה דגן. "מעמדו של הצבא בארץ מנציח את עצמו, והמאבק הצבאי נמצא בראש סדר העדיפויות. אבל בעינינו מצבו של אדם ללא פרנסה, בלי יכולות למימון טיפול תרופתי או שאינו יכול להתקבל לאוניברסיטה, חמור לא פחות מאיום ביטחוני ופוגם באותה מידה בתחושת הביטחון האישית שלו. אנחנו לא נמנעות מלהכנס לטריטוריה של הביטחון. להפך, אנחנו רוצות להשמיע את הקול שלנו, לערער על המשמעות ה'קלאסית' שלו ולעמת את השילוש צבא-הון-שלטון עם סוגיות משמעותיות אחרות".

 

"אנחנו לא מוכנות להישאר מחוץ לשיח"

 

שיטוט ברשימת שמות המושבים בכנס הרצליה עלול להוכיח את הטענות של דגן. זה כולל כותרות דוגמת "מדיניות ביטחון לאומי כניהול סיכונים וסיכויים", "מגמות אסטרטגיות במעטפת הגלובלית", "התגרענות איראן - משמעויות אסטרטגיות" או "הממשק הכלכלי חברתי: מגזרים, יוזמות ומדיניות". גם הקולקצייה הייצוגית, הגברית ברובה, של הדוברים בכנס לא תועיל להפגת הרושם.

 

במקומם, קבלו את אסיה איסטושינה, מגישת תוכנית אקטואליה יומית בערוץ RTVI שתנחה את הכנס, ואת דוברת מרכז "מוסאוא" עביר קובטי. "השיח הביטחוני הקיים מתעלם ממני, כי הרי ברור שמדובר בביטחון של אזרחים יהודים", אומרת קובטי. "נוסף לכך, לא רק שאני לא נלקחת בחשבון אני גם מהווה איום, ומתייחסים אליי בתור סיכון לביטחון הלאומי. אני רוצה להביא את נקודת המבט שלי כאזרחית ערבייה, כי בתור שכזו הביטחון הכלכלי, החברתי והפיזי שלי מופקרים".

 

כמו כל יתר הדוברות, גם קובטי תידרש להציג הכנס דרכי ההתמודדות עם הנושאים אותם היא תבקר. "ביקשנו בפירוש מכל הנואמות להציג גם פרקטיקה מחושבת שתתמודד עם הבעיות שהן מעלות", מפרשנת דגן. "הרציונל הוא לקיים שיח פוליטי-מעשי במקום דיון אקדמי תלוש, להאיר את מושג הביטחון באור אחר אבל לא להסתפק רק בתיאוריה. אנחנו מתכוונות לעמוד מאחורי האג'נדה שלנו במאה אחוזים".

 

- למה כל הדוברות הן נשים?

"כי חשוב לנו להגיד שגם לנשים יש דעות ויכולות לעסוק בנושא הביטחון, לרוב נחלתם הבלעדית של אנשי צבא ופוליטיקאים. דווקא מתוך המודעות הפמיניסטית שלנו אנחנו נותנות יותר דגשים על נושא הדיכוי והחולשה, וברור שיש לנו מה לתרום לשיח בתחומים האלו.

 

"הכנס אינו על נשים ועל נושאים פמיניסטיים", היא מסכמת. "הוא עוסק בנושאים שרלוונטיים לכל האזרחים במדינת ישראל, מעל לשאלת המגדר. אבל בתור נשים, חשוב לנו להעביר את המסר שאנחנו לא מוכנות להישאר מחוץ לשיח, ולהיות מוגבלות על-ידי פטריארכיה קדומה ומערכות צבא. חשוב לנו להעביר את המסר שיש יותר מלתקוף ולהתגונן, שיש נושאים חשובים לא פחות שצריך לתת עליהם את הדין".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
"אנחנו רוצות להשמיע את הקול שלנו". אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים