לחובבי הוויניל: כך תעבירו את התקליטים למחשב
זוכרים את הדיסקים השחורים הגדולים האלה, שכל שריטה או גרגר אבק הורסים אותם?במדריך זה נלמד כיצד להמיר את המוזיקה שעליהם לפורמט MP3 דיגיטלי ולנקות את הצליל המקורי על ידי הסרת רעשי רקע
"הזקנים" שבינינו עוד זוכרים את הדיסקים השחורים הגדולים העשויים ויניל, אשר נפגמים בקלות בגלל כל שריטה או גרגר אבק. זוכרים איך היינו מכניסים אותם בזהירות לשקית ניילון ושומרים עליהם בעטיפת קרטון? זוכרים את הריח שלהם? נכון שכולם כבר אומרים לנו לזרוק אותם לפח אבל לנו יש סנטימנטים עמוקים כלפיהם.
אם אתם בני קצת יותר מגיל 30, יש סיכוי סביר שיש לכם אוסף תקליטים בבית. מי מאיתנו לא שומר איזה תקליט אהוב שזכור לו מתקופת הילדות? אבל הבעיה העיקרית היא, שאנחנו כבר לא מאזינים להם.
אז מה לעשות, לזרוק את התקליטים? לא ולא.
במדריך זה נלמד כיצד מעבירים את השירים שבתקליט אל המחשב, ממירים אותם לפורמט MP3, ואפילו מנקים ומשפרים את הצליל המקורי על ידי הסרת רעשי רקע שמאפיינים את התקליט.
מה צריך?
- פטיפון עובד, במצב סביר. כדאי גם לנקות את התקליט שאותו מעתיקים.
- מגבר עם כניסה לפטיפון. כיוון שהפלט של הפטיפון חלש, חייבים להגביר את הצליל לפני ההעברה למחשב. אם אין כניסה ייעודית לפטיפון, ניתן לחברו בכל כניסה אנלוגית למגבר.
- חיבור בין המגבר לכרטיס הקול במחשב. היציאה מהמגבר צריכה להיות סטריאופונית, ויש צורך בכבל RCA, שבצד אחד שלו יש מחבר אדום ולבן (סטריאו) – צד זה יחובר אל המגבר – ובצד השני יש מחבר Mini Jack סטריאופוני (כמו באוזניות), שנכנס לשקע ה-Line In הסטריאופונית של כרטיס הקול.
- תוכנה להקלטות. נשתמש ב-Audacity,
תוכנת קוד פתוח חינמית.
מחברים הכל
ראשית, יש לחבר את כל החלקים. חברו את הפטיפון למגבר: תקעו את שני מחברי ה-RCA (אדום ולבן) ביציאה המתאימה בפטיפון ובמגבר, באחת הכניסות האנלוגיות הפנויות. כעת נגנו תקליט ובדקו שאתם אכן שומעים אותו במערכת. אם לא, ייתכן שלא חיברתם נכון או שהמגבר לא מכוון לכניסת הפטיפון שנבחרה.
אם הכל נשמע כשורה, חברו את המגבר אל הכרטיס קול. את מחבר ה-Mini Jack תקעו בכניסת ה-Line In (לרוב צבעה כחול). כעת ננסה לשמוע צליל דרך Audacity.
מגדירים את התוכנה
כעת יש לכוון את סידורי ההקלטה בתוכנה Audacity. בתפריט Edit בחרו ב-Preferences. בחלון שנפתח ודאו כי בלשונית הראשונה – Audio I/O נבחר כרטיס הקול שלכם גם בהשמעה (Playback) וגם בהקלטה (Recording). כיוון שאנו מעוניינים בצליל סטריאופוני, בחרו בשני ערוצים (2 Channels – Stereo).
על מנת שנוכל להפריד בין הקטעים בעת ההמרה, יש צורך לשמוע את המוזיקה תוך כדי תהליך ההקלטה.
כעת עברו ללשונית Quality, לקביעת איכות הדגימה למחשב. כיוון שלא מדובר במקור דיגיטלי, אלא אנלוגי, דגימה של 44100Hz בקידוד של 32 bit בהחלט תספק.
פרמטרים אלה קובעים את איכות קובץ ה-WAV שניצור. זהו קובץ לא דחוס, ממשפחת ה-Lossless. לאחר ביצוע ההקלטה, נמיר אותו לקובץ MP3 חסכוני בנפח, ולכן נעבור ללשונית File Formats. תחת Uncompressed export format בחרו ב-Microsoft 32 bit float.
ב-Export to MP3 נבחר ברזולוציית הדגימה של 128. אגב, אם זו הפעם הראשונה שאתם משתמשים בתוכנה, הגדירו היכן נמצא מקודד ה-MP3. חפשו את הקובץ lame_enc.dll - זהו הפורמט החופשי של המקודד הנפוץ ביותר. לאחר שתמצאו אותו, הפנו את התוכנה להשתמש בו.
אם אין לכם את הקובץ, הורידו הורידו אותו. לסיום, גשו ללשונית Directories וקבעו היכן ישמרו הקבצים הזמניים של התוכנה (שימו לב שבכונן הנבחר יש לפחות ג'יגהבייט פנוי. לחצו OK.
ניקוי רעשי רקע
במסך הראשי של התוכנה ודאו שמקור הקלט הוא Line In. כעת נגנו את התקליט על גבי הפטיפון, ובתוכנה לחצו על כפתור ההקלטה עם העיגול האדום. אם הכל מחובר כשורה, תראו את הייצוג של הצליל המוקלט בשני ערוצים נפרדים. הקליטו שיר שלם, בסיום, לחצו על כפתור העצירה עם הריבוע הצהוב, ועצרו את הפטיפון או הרימו את המחט.
כעת יש ברשותכם שיר בהעתק דיגיטלי לא ערוך. בתחילת השיר ובסופו קיימות מספר שניות של שקט. שניות אלה מהוות רווח בין השירים בתקליט אבל לנו אין צורך בהן. אנו נשתמש לצורך ניקוי איכות השמע.
כידוע, תקליט סובל מבלאי טבעי וכל גרגר אבק משפיע על איכותו. האבק המצטבר גורם לתנודות במחט של הפטיפון, שמתורגמות לרעשי רקע. נשתמש בפונקצית הפילטור שבתוכנה על מנת לנקות את רעשי הרקע. גשו לקטע המוקלט, סמנו עם העכבר את המקטע השקט שבתחילת השיר.
כעת גשו לתפריט, בחרו באפשרות Effects ואז Noise Removal. בחלון שנפתח לחצו על Get Noise Profile. פעולה זו מסמנת לתוכנה איזה חלק מייצג את רעש הרקע ממנו רוצים להיפטר.
בשלב הבא סמנו את כל השיר שהקלטתם (ניתן לעשות זאת באמצעות הקיצור Alt+A), גשו שוב ל-Effects ו-Noise Removal. הפעם נפעיל את הפילטר באמצעות לחיצה על Remove Noise.
האזינו לתוצאה שהתקבלה. אם הצליל הפך מתכתי מדי, תוכלו לבטל את הפעולה, להחזיר את השיר למצב המקורי (Ctrl+Z), ולהפעיל את הפילטר על רמה נמוכה יותר של סינון. בתפריט Noise Removal קיימת גלגלת שאותה יש להעביר לכיוון Less. חזרו על התהליך עד שיתקבל צליל משביע רצון.
מנרמלים את השיר
כעת יש לכם שיר עם צליל יפה, שכולל שניות בודדות של שקט בתחילתו ובסופו. רוצים לחתוך החוצה קטעים של שקט מתוך השיר? אין קל מזה. גשו לקטע המיותר, סמנו אותו עם העכבר ולחצו Delete.
עכשיו הגיע הזמן לשלב האחרון בתהליך יצירת הצליל המושלם: פעולת הנירמול, שמפיקה צליל נקי ואחיד על ידי שימוש באלגוריתם מתמטי פשוט. ראשית סמנו את כל הקטע הנבחר בעזרת העכבר או Atrl+A.
גשו לתפריט Effects ובחרו ב-Normalize. בחלון שקופץ אל תשנו דבר ולחצו על OK. זהו זה.
ממירים ל-MP3
השיר שלנו שמור במחשב בפורמט WAV, אבל כדי לחסוך במקום נמיר אותו ל-MP3. בתפריט File, ביחרו ב-Export as MP3. בחלון הבא ציינו איפה לשמור את הקובץ ותחת איזה שם. לאחר האישור, תתבקשו להזין מידע ID3 Tag, הכולל את שם האמן, האלבום, שנת ההקלטה המקורית ואפילו סגנון. מידע זה יופיע במסך של הנגן הנייד שלכם בעת ההשמעה. חזרו על התהליך עבור כל שיר ושיר שהקלטתם.
הכותב הוא מנהל פורום מוזיקה דיגיטלית בקהילות ynet. אם יש לכם שאלות נוספות או אתם מעוניינים במידע נוסף - היכנסו לפורום.