שקשוקה אישית - מהקלאסית ועד המשודרגת
איך משדרגים את השקשוקה והופכים אותה למאכל אלגנטי שמתאים לאירוח? שואבים השראה מהמטבח הצרפתי, מכינים גירסאות חדשות ומגישים אותה בכלים אישיים. שקשוקה כמו שאף פעם לא הכרתם
המאכל הצפון אפריקני האדמוני הזה, שהתאזרח אצלנו זה מכבר, לא מפסיק להפתיע. בעוד עקרות הבית משחזרות בקנאות את המתכונים הזכורים להן מבית אמא, התפנו שפים יצירתיים לשדרג את מצע העגבניות-פלפלים הקלאסי בתוספת ירקות אחרים ותיבול מקורי. גם יצרני מאכלי הנוחות לא נותרו בצד והחלו מנפקים קיצורי דרך נחמדים, נאמנים למקור.
השילוב המנצח של תבשיל ירקות סמיך עם ביצים שלמות יוצר מנה שהיא ארוחה מלאה בפני עצמה, וכשממתנים את כמויות השמן לטיגון, היא גם דלת שומן וקלוריות. ביצי ה"עין" המתנוססות על פניה אינן מטוגנות אלא מתבשלות למעשה באדי התבשיל והן בבחינת ביצים עלומות (המתבשלות במים במקום בטיגון).
כשמוציאים את השקשוקה מהקונטקסט של מאכל בפיתה או ארוחת צהריים לילדים, מגלים שהיא גם נאה להגשה ולאירוח, בעיקר כשהיא נתונה במחבת הרחבה בה בושלה. הבעיה היחידה מתעוררת בזמן ההגשה: הוצאתם מנה אחת, והעסק כולו מתמוטט ונראה, איך נאמר, לא משהו, בלשון המעטה. כדי להתגבר על העניין, שאבנו השראה מהמטבח הצרפתי, המתהדר במאכל שכיח ואהוד של ביצים אפויות בכלים אישיים. התוצאה מרהיבה ומעלה את השקשוקה הצנועה והביתית לדרגת מאכל אירוח מרהיב. באותה רוח אלתרנו גם בעניין מצע הירקות. בישלנו תרד, תערובת של פטריות, קישואים, תערובת ירקות פרובנסלית ואפילו בולונז איטלקי, הכל כדי שהביצים לא ישתעממו. מהר מאוד גילינו, שבמתכונתה הנוכחית השקשוקה על כל הווריאציות שלה, היא אחד המאכלים החורפיים הפרקטיים ביותר במטבחנו. אנחנו משתדלים להחזיק בהישג יד רטבים סמיכים - שהכנו לבד בכמויות נדיבות ושמרנו במקרר או אפילו במקפיא (ראו גיוונים וקיצורי דרך) - ובתוך דקות יש לנו מנה לוהטת נהדרת שעוזרת לנו להעביר ערבי חורף קרירים מול הטלוויזיה או בחברותא.
שקשוקה אישית מתכון בסיסי
החומרים (ל-6-8 מנות):
6-8 ביצים
2 בצלים גדולים
1-2 כפות שמן זית
2 שיני שום כתושות
2 פלפלים אדומים
1 פלפלת חריפה (לא הכרחי)
4-5 עגבניות
1 קופסה (100 גרם) רסק עגבניות
1 כף פפריקה מתוקה
קורט פפריקה חריפה
מלח, פלפל
3 כפות פטרוזיליה קצוצה, זעתר או קורנית (טימין)
אופן ההכנה:
- מקלפים את הבצלים, קוצצים אותם ומטגנים בשמן במחבת טפלון עד שהם מתרככים ומזהיבים קלות.
- בינתיים, מנקים את הפלפלים והפלפלת החריפה (אם משתמשים בה) וחותכים אותם לרצועות. חולטים את העגבניות במים רותחים לדקה ומסירים את הקליפה. מוציאים מהן את הגרעינים וקוצצים את הבשר.
- מוסיפים למחבת את השום ומטגנים תוך ערבוב, על להבה גבוהה, כדקה. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים עד שהם מתרככים מעט, כ-5 דקות.
- מוסיפים את העגבניות, רסק העגבניות, 2 סוגי הפפריקה, מלח, פלפל ו-3/4 מהפטרוזיליה, הזעתר או הקורנית הקצוצים. בוחשים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה עד שמתקבל רוטב סמיך מאוד וכמעט כל הנוזלים התאדו.
- מחממים את התנור לחום גבוה (190-200 מעלות). מחלקים את הרוטב שהתקבל בין 8 כלים אישיים מחרס, משומנים קלות בשמן זית. צרים על פני הרוטב גומה בעזרת גב כף מתכת ומחליקים לתוכה ביצה. מניחים את הכלים על תבנית שטוחה ואופים בתנור 10-15 דקות או עד שהחלבון קרוש כולו והחלמון עשוי לפי המידה הרצויה (בין נוזלי לכמעט קשה).
- להגשה, זורים על הביצים מלח ופלפל ומעט פטרוזיליה, זעתר או קורנית.
גיוונים:
- שקשוקה תרד: במקום הפלפלים מוסיפים לבצל המטוגן 400 גרם תרד טרי שטוף וקצוץ או 4 "כדורי" תרד עלים קפוא. משמיטים 2 מהעגבניות וממשיכים כנ"ל.
- שקשוקה פטריות: מחליפים את הפלפלים בסלסלת פטריות טריות או בקופסה (קטנה) של פטריות משומרות מסוננות.
- שקשוקה קישואים: מחליפים את הפלפלים ב-4 קישואים פרוסים דק או קצוצים.
- שקשוקה עם רטטוי (תערובת ירקות פרובנסלית): מטגנים את הבצל, מוסיפים את השום וקוביות של 1 חציל קטן ו-2 קישואים. מטגנים עד שמתרכך. מוסיפים 1 פלפל ו-2 עגבניות וממשיכים כנ"ל.
- שקשוקה בשרית: מוסיפים לבצל המטוגן 250 גרם בשר טחון רזה (בקר, הודו, עוף או תערובת). מטגנים תוך בחישה ופירור הבשר במזלג עד שהוא משחים. משמיטים פלפל אחד ו-2 מהעגבניות וממשיכים כנ"ל.
- אפשר להשתמש בעגבניות משומרות (קופסה של 800 גרם) במקום בעגבניות הטריות.
- כדאי להכין כמות גדולה מהבסיס האהוב עליכם (ראו מתכון וגיוונים) ולאחסן במקרר (לטווח של עד 4 ימים) או במקפיא. בשעת הצורך מעבירים לתבניות, מוסיפים ביצים ואופים.
- בשוק הופיעו לאחרונה מבחר מוצרים הנקראים "בסיס לשקשוקה" - בקופסאות שימורים ("יכין"), במארזי פלסטיק ("טל") עמידים לטווח ארוך, ואפילו טרי ("אחלה" של "שטראוס"). יש גם הרבה סלטים מוכנים (מטבוחה, סלט טורקי, סלטי עגבניות למיניהם וגם, שווה לנסות, כל סלט אחר שנראה לכם מתאים לחימום).